Cronica săptămânii (14-21 decembrie)
11:26 | 22.12.2020 Categorie: Interviuri, Comentarii, Evenimente
Chişinău, 22 dec. /MOLDPRES/. În plan intern, sfârșitul de an nu este deloc calm și optimist, așa cum era în trecut, în preajma sărbătorilor de iarnă. Pandemia, instabilitatea politică, agravarea unor probleme în economie, toate generează o situație de neliniște și nesiguranță în ziua de mâine.
Polarizarea excesivă a forțelor politice din Parlament s-a extrapolate și asupra societății. Suntem martori ai unor proteste ale fermierilor care par a fi în creștere. Republica Moldova dintotdeauna s-a autodefinit ca o țară agricolă și, la drept vorbind, unicul produs cu care am ieșit triumfal în lume este vinul de calitate. Or, ramura vini-viticolă este o componență dominantă a agriculturii și un punct important de sprijin pentru economia națională. Și alte ramuri ale agriculturii au înregistrat succese în ultimii ani și au contribuit la creșterea continuă a exporturilor. Implicit, este imperios necesară susținerea sectorului agricol după un an de secetă cumplită. Pe de altă parte, bugetul Republicii Moldova a fost lipsit de resurse substanțiale pe fundalul pandemiei, secetei și conjuncturii internaționale nefavorabile, soldată că scăderea drastică a comerțului internațional.
Dacă e să privim în viitor și să credem cu tărie că pandemia va trece, secetele nu se vor repeta atât de des, iar economia mondială își va reveni, atunci nu putem să nu privim agricultura ca pe ceva prioritar și generator de perspective. Pentru că, dacă fermierii sunt distruși, noi aruncăm agricultura la nivelul anilor 90, atunci când dintr-o ramură înfloritoare ea se transformase în ruină. Cu fermierii trebuie de discutat calm, cu multă empatie și perspicacitate pentru a nu dăuna în perspectivă mai lungă evoluției economiei naționale.
Criza din Parlament pare să se potolească, iar cartofii fierbinți au fost îndreptați spre Curtea Constituțională. Să conștientizăm încă odată importanța extraordinară a acestei instituții, să-i dăm timp și liniște pentru a-și face profesionist treaba. Și Înalta Curte are o șansă să îndrepte din greșelile predecesorilor și să demonstreze că politica nu se intersectează cu dreptul care este o știință exactă. Pentru Curte a venit momentul adevărului, pentru că deciziile ei pot aducea pacea civică în societate și un pic de calm și consens în problemele majore ale politicii de stat.
Dincolo de problemele enumerate mai sus, trebuie să recunoaștem că pandemia rămâne a fi cea mai sensibilă temă pe ordinea de zi. Atestăm faptul incontestabil că setul de restricții impus se respectă foarte prost și cel mai vizibil lucru este purtarea, sau mai degrabă nepurtarea, măștilor în locurile publice. E foarte ușor de observat cum pe străzile aglomerate mai bine de jumătate dintre trecători nu poartă mască, iar în magazine și farmacii sunt frecvente cazurile când chiar personalul este cu masca sub bărbie. Probabil că, dacă s-au impus legal unele restricții, trebuie să existe și responsabili pentru implementarea acestor norme și pedepse pentru zădărnicirea luptei contra pandemiei.
La această temă avem și noutăți pozitive. Cu mare întârziere, dar totuși am primit, cu titlu de donație a guvernului SUA, un lot de 100 000 de vaccinuri antigripale sud-coreene. Și compensarea medicamentelor anticovid, deplin pentru copii și cu 70 la sută pentru maturi, e o veste bună, iar pentru categoriile vulnerabile sunt chiar un colac de salvare. Rămâne ca cetățenii să fie informați despre perspectivele achiziționării vaccinului anti-covid, despre relațiile cu Covax, organizație care va ajuta cu vaccinuri țările sărace și despre pregătirea infrastructurii pentru transportarea, depozitarea și repartizarea vaccinurilor. Și procesul vaccinării anticovid este unul deloc simplu și necesită o pregătire specială. Țările vecine informează pe larg cetățenii lor despre aceste probleme.
În plan extern, agenda e dominată de tranziția de putere în SUA, conferința de presă tradițională a președintelui rus Vladimir Putin și ascensiunea economică, neobișnuită pentru acest an, a Chinei. Totuși, indiscutabil, cea mai sensibilă temă este pandemia și noile mutații periculoase apărute pe continentul European. Apariția noii tulpini de coronavirus, mult mai contagioasă, mai întâi în Marea Britanie, apoi și în Olanda, Danemarca, Italia, Australia și Africa de Sud au creat o stare pronunțată de neliniște. Liderii europeni vor să elaboreze de urgență politici comune de contracarare a noii tulpini, pentru că miza este foarte mare. Un al treilea val uriaș al pandemiei ar putea aduce la colapsul sistemului sanitar continental. La Bruxelles au loc întruniri permanente ale experților și înalților funcționari pentru a propune guvernelor sale o strategie viabilă și eficientă. Deja majoritatea țărilor europene au introdus restricții și mai drastice și au întrerupt zborurile și alte tipuri de transport către insula britanică.
Evident, sărbătorile de iarnă vor fi un test suplimentar pentru cei care își doresc să trecem cât mai repede și fără pierderi peste această pandemie tragică și nemaiîntâlnită de generația noastră. Iar Anul Nou, sperăm că ne va aduce mai multă liniște și siguranță în ziua de mâine.