ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Poetul Leonard Tuchilatu ar fi împlinit 70 de ani

07:37 | 10.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 10 nov. /MOLDPRES/. Scriitorul Leonard Tuchilatu, fratele poetei Leonida Lari, ar fi împlinit astăzi 70 de ani, relatează MOLDPRES.

Cu această ocazie, Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” și Uniunea Scriitorilor din Moldova organizează în această zi, la ora 14.00, evenimentul cu genericul ”Elogiu umbrelor: Leonard Tuchilatu la 70 de ani de la naștere”. Comemorarea scriitorului va include o conferință cu repondent ținută de scriitorul Anatol Moraru și poeta Marcela Benea, evocări, prezentarea cărții „Orchestrele dimineții” (2021) .

La eveniment vor participa poetul Teo Chiriac, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, actorul Mihai Iorga, scriitorul Arcadie Suceveanu, viorista Mihaela Pădure, scriitoarea Moni Stănilă, elevi de la Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Protalent”, alți oameni de cultură. Evenimentul va fi moderat de scriitoarea Maria Șleahtițchi, directorul general al muzeului. Evenimentul va fi difuzat online. Participarea directă la eveniment se va face în baza invitațiilor, respectându-se condițiile epidemiologice specifice pandemiei.

Leonard Tuchilatu s-a născut la 10 noiembrie 1951 într-o familie de intelectuali din satul Bursuceni, Sângerei. A studiat între anii 1973-1975 la Institutul de Literatură „A. M. Gorki” din Moscova. Decedat prematur, la numai 24 de ani, poetul nu a reușit să publice în timpul vieții niciun poem. Toate textele lui au fost publicate postum. Se pare că prima apariție în presa periodică a avut loc în 20 martie 1976, în revista „Cultura”. În același an, poeme semnate de Leonard Tuchilatu au fost incluse în „Cartea poeziei 1976”. Prima carte de autor, „Sol”, avea să apară în anul 1977, fiind editată grație poetelor Marcela Benea și Leonida Lari. A fost apreciat de George Meniuc, Alexandru Cosmescu, Mihai Cimpoi, Andrei Langa, Alexandru Burlacu, Anatol Moraru. Leonard Tuchilatu a fost frate cu poeta Leonida Lari.

„Leonard Tuchilatu n-a dovedit să spună tot ce avea de spus. Desăvârșirea vine cu timpul. Totuși în lumina unei perioade de timp, Leonard Tuchilatu a reușit să scrie multe pagini într-o frumoasă și dulce limbă românească. Ceea ce bucură și ni-l impune dintr-odată e lipsa de pastișări și influențe literare, el într-adevăr rămânând singur în fața cuvintelor... El a mers mereu în căutarea frumuseții existenței umane, a coborât și el «când cupa florilor se umple de mărgăritare în altă lume» ...” , a subliniat poetul George Meniuc.

La rândul său, poetul și criticul literar Andrei Langa a afirmat că prin cărțile sale, editate postum, Leonard Tuchilatu rămâne până astăzi o enigmă pentru cititori. ”Cercetând arhiva scriitorului, pe lângă lucrările artistice propriu-zise, ea conține și un șir de însemnări critice și reflecții filosofice, descoperim o vie omogenitate între ele. Autorul și-a punctat cu precizia unui veritabil om de creație drumul parcurs între perfecționarea limbajului, a formulei artistice a poeziilor și prozelor sale”, a constatat Andrei Langa.

După moartea autorului au văzut lumina tiparului cărțile „Sol” (poezii), ediție îngrijită de Leonida Lari și Marcela Benea (Chișinău, 1977); „Fata Morgana” (poezii și proză), ediție îngrijită de Leonida Lari (Chișinău, 1989); „Sol. Fata Morgana” (poezie si proză), (Chișinău, București, 1996); „Rapsodie” (ediție în rusă și română), traducere de Miroslava Metleaeva (Chișinău, 2001); „Orchestrele dimineții”, selecția textelor de Marcela Benea (Chișinău, 2021).    

Poetul Leonard Tuchilatu s-a stins din viață la 4 noiembrie 1975, la numai 24 de ani.

img21008502

img21008502

img21008502

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!