ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Yan Wenbin: ”Relațiile bilaterale chino-moldave se vor dezvolta la sigur din ce în ce mai bine”

11:44 | 12.07.2022 Categorie: Interviuri, Comentarii, Evenimente

Interviu acordat în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES de către Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în R. Moldova, Yan Wenbin

MOLDPRES: Excelență, ați venit în Republica Moldova anul trecut, la sfârșitul lunii decembrie și, iată, în doar câteva luni ați desfășurat o amplă activitate, având numeroase întrevederi cu persoane oficiale, oameni de afaceri, oameni de cultură. Ce impresie v-ați făcut despre țara noastră?

Yan Wenbin: În cele șase luni de la preluarea mandatului, am avut contacte extinse cu persoane din diverse domenii din Moldova și mi-am făcut mulți prieteni noi cu care am avut un intens schimb de opinii cu privire la promovarea cooperării dintre China și Moldova, de un extraordinar folos pentru desfășurarea activității mele.

Deși Moldova este un stat mic, ea are o istorie bogată și fascinantă, precum și minunate peisaje naturale. În același timp, „cel mai frumos peisaj sunt oamenii”. Moldovenii sunt calzi și sinceri, tenaci, amabili și primitori, ceea ce mă face să mă simt ca acasă.

Merită menționat faptul că de la sfârșitul lunii februarie și până la începutul lui martie anul curent, Ambasada Chinei a asistat cu succes peste 3200 de cetățeni chinezi să părăsească Ucraina și să se întoarcă în China, trecând prin Moldova. În această perioadă, am primit un ajutor prețios din partea autorităților din Moldova și Chișinău, precum și a multor oameni de rând, generozitatea și umanitarismul poporului moldovenesc mișcându-mă profund. Presa chineză a relatat pe larg despre asistența Moldovei în evacuarea cetățenilor chinezi din Ucraina, ceea ce a sporit efectiv popularitatea și vizibilitatea Moldovei în China.

MOLDPRES: Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și Moldova. Cum apreciați în general relațiile dintre cele două state?

Yan Wenbin: Relațiile diplomatice dintre cele două țări au menținut, în aceste trei decenii de la stabilirea lor, o dezvoltare sănătoasă și stabilă. Cel mai important este faptul că cele două state și-au consolidat încrederea politică și urmează în permanență principii de respect reciproc, egalitate, beneficii mutuale și neamestecul în treburile interne ale celuilalt. China are problema Taiwanului, iar Moldova pe cea a „Transnistriei”. Ambele țări se confruntă cu sarcina înfăptuirii reunificării naționale; dintotdeauna cele două țări se respectă și își susțin reciproc eforturile în protejarea suveranității naționale și integrității teritoriale. În același timp, când una dintre părți se confruntă cu alte preocupări majore, cealaltă încearcă din răsputeri să acorde sprijin și ajutor, fără a-și aduce vreodată prejudicii una alteia. Având această premisă și bază, relațiile chino-moldave se vor dezvolta cu siguranță din ce în ce mai bine.

Diplomația este precum politica, scopul fiind acela de a-ți face cât mai mulți prieteni. Un proverb chinezesc spune: „Un prieten în plus înseamnă o cale în plus”. China nu are niciun interes geopolitic sau de altă natură în Moldova și vrea doar să dezvolte prietenia și cooperarea, acesta fiind și unicul scop al activității mele în Moldova.

MOLDPRES: În afara relațiilor politice, care este situația cooperării dintre China și Moldova în alte domenii?

Yan Wenbin: În primul rând, în domeniul economic și comercial, conform statisticilor moldovenești, volumul comerțului dintre China și Moldova a crescut de la doar 70.000 de USD la începutul stabilirii relațiilor diplomatice, la 849 milioane USD în 2021, cunoscând o dezvoltare rapidă, iar China devenind al patrulea mare partener comercial al Moldovei. China este acum una dintre principalele piețe de export pentru vinul moldovenesc, apreciat de tot mai mulți consumatori chinezi. Ambasada Chinei promovează activ exportul de vin moldovenesc în China, împreună cu partenerii chinezi și moldoveni. Nu cu mult timp în urmă, la inițiativa și cu sprijinul Ambasadei Chinei în Moldova, pe platforma Douyin a avut loc o transmisie în direct, de promovare și vânzare de vinuri moldovenești, cu rezultate favorabile. Fiind cea mai mare piață de consum din lume, China este dispusă să importe și alte produse agricole de înaltă calitate din Moldova. China a aprobat intrarea pe piața sa a uleiului vegetal comestibil și a nucilor decojite din Moldova. Sunt foarte conștient de faptul că, din cauza conflictului din regiune, produsele agricole moldovenești și-au pierdut temporar unele piețe tradiționale de export. Ambasada Chinei și cu mine lucrăm activ pentru a stimula accesul pe piața chineză a cât mai multe produse agricole moldovenești.

Ca bun prieten și partener, China a oferit întotdeauna, atât cât s-a putut, sprijin în dezvoltarea socială și economică a Moldovei. Cel mai recent exemplu îl constituie centrala electrică fotovoltaică de la Criuleni, construită cu sprijinul guvernului chinez și pusă în funcțiune la începutul anului curent. Acest proiect este de o importanță majoră și deosebită în contextul crizei energetice din Moldova. În plus, guvernul moldovenesc a aprobat oficial proiectul Centrul de Medicină Chineză, faza a treia, realizat cu sprijinul Chinei care va fi implementat în scurt timp.

Cooperarea interumană și culturală înregistrează, de asemenea, rezultate fructuoase. China și Moldova  recunosc reciproc de ceva timp calificările în învățământul superior și sper ca numărul schimburilor de studenți să cunoască cât mai curând o treaptă superioară. Învățarea limbii chineze a devenit o practică comună în Moldova, Institutul Confucius de la Universitatea Liberă Internațională pregătind deja zeci de mii de cursanți. Schimburile de persoane dintre cele două țări devin pe zi ce trece mai strânse, în prezent din ce în ce mai mulți moldoveni studiază, lucrează și încep afaceri în China. Știu că o tânără moldoveancă, născută după '95, s-a străduit și a învățat nu numai limba chineză, ci și dialectul din orașul Chongqing pe care îl vorbește fluent. Acum e celebră pe internet, are peste două milioane de urmăritori, numeroși chinezi ajungând să cunoască mai multe despre Moldova prin intermediul ei. De la preluarea mandatului în Moldova, am vizitat Universitatea de Stat, Universitatea Agrară de Stat, Universitatea Tehnică, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie, Universitatea Liberă Internațională, precum și Academia de Științe a Moldovei, Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare, etc. Ambasada Chinei promovează activ stabilirea de conexiuni între aceste instituții și cele chinezești în vederea cooperării în domeniul educațional și al cercetării științifice.

MOLDPRES: Un indiciu elocvent al colaborării fructuoase sunt investițiile în economie. Cum se conturează rezultatele la acest capitol și care ar fi oportunitățile pentru amplificarea schimburilor de mărfuri, de investiții?

Yan Wenbin: Ca să fiu sincer, cooperarea investițională dintre China și Moldova reprezintă încă o verigă slabă. Investițiile chineze în Moldova sunt extrem de puține, chiar neglijabile. Această situație trebuie schimbată cât mai curând posibil, ceea ce cu siguranță nu este o sarcină ușoară, iar Ambasada Chinei și cu mine lucrăm activ la acest aspect.

Moldova trebuie să aducă investiții străine și tehnologie, iar China este în prezent unul dintre cei mai mari investitori străini și exportatori de tehnologie din lume. Cele două părți au perspective largi de colaborare în domeniul investițiilor, în special în domeniile cheie de dezvoltare ale Moldovei, precum cultivarea de produse agricole și procesarea avansată, digitalizarea, infrastructura de transport, energii noi ș.a. China dorește să încurajeze întreprinderile chinezești competitive să investească în Moldova. În același timp, sperăm, de asemenea, că Moldova va continua să optimizeze mediul de afaceri și să ofere investitorilor chinezi condiții deschise, echitabile, nediscriminatorii și previzibile.

MOLDPRES: Domnule Ambasador, debutul misiunii dumneavoastră în Moldova a anticipat cumva și deteriorarea situației geopolitice în regiune. Care este poziția actuală a Chinei referitor la integritatea teritorială a Republicii Moldova și cum credeți în ce măsură Moldova reușește să-și mențină perspectivele de stabilitate și securitate ca o chezășie a colaborării în beneficiul popoarelor noastre?

Yan Wenbin: Conflictul din Ucraina a transformat Moldova peste noapte într-o țară aflată în „cvasi prima linie”. În discuțiile mele cu prietenii de aici, am putut simți îngrijorarea lor cu privire la extinderea conflictului. Doresc să subliniez faptul că statul chinez respectă eforturile Moldovei de a-și proteja suveranitatea națională și integritatea teritorială, precum și alegerea independentă a poporului moldovenesc, indiferent de circumstanțe. De asemenea, am observat că liderii moldoveni au subliniat în repetate rânduri faptul că Moldova este o țară neutră și nu permit implicarea ei în conflict. Am încrederea că, sub conducerea președintei Maia Sandu, Moldova are determinarea și mijloacele de a face față complexei situații actuale din regiune, de a proteja dezvoltarea și stabilitatea țării și interesele fundamentale ale poporului.

Conflictul din Ucraina este o imensă tragedie. China nu are nici cel mai mic interes în acest conflict și susține permanent o poziție obiectivă, corectă și dreaptă, solicitând grabnica încetare a focului și încheierea războiului, precum și o soluționare pașnică a problemei prin negociere. „Inițiativa de securitate globală” propusă de președintele chinez Xi Jinping urmărește menținerea durabilă a păcii și securității generale în lume și are o semnificație practică deosebită în contextul situației internaționale și regionale actuale.

De la izbucnirea conflictului, China a oferit ajutoare umanitare considerabile atât Ucrainei, cât și Moldovei pentru a sprijini țara să depășească impactul crizei refugiaților din vecinătate.

MOLDPRES: În contextul celor menționate de Dumneavoastră, care sunt perspectivele semnării și implementării în condițiile actuale a Acordului de Liber schimb între China și Moldova?

Yan Wenbin: Până în prezent, China și Moldova au finalizat mai multe runde de negocieri privind încheierea unui acord de liber schimb, obținând anumite rezultate. Negocierea respectă principiul egalității și beneficiului mutual. Fără îndoială, acest acord, odată încheiat, va promova din plin cooperarea comercială și investițională dintre cele două țări. Desigur, Moldova poate deschide noi piețe de export și poate atrage mai multe investiții chineze. Partea chineză este dispusă să se întâlnească cu cea moldovenească la jumătatea drumului și să facă eforturi pentru a obține cât mai curând rezultate substanțiale în negocierile pentru Acordul de liber schimb.

MOLDPRES: Domnule Ambasador, ați reușit probabil deja să vizitați mai multe localități și locuri pitorești din Moldova? Ce le spuneți prietenilor dumneavoastră din China despre potențialul turistic al Moldovei? Le recomandați să viziteze meleagurile noastre?

Yan Wenbin: Din cauza programului de lucru și din alte motive, nu am vizitat încă prea multe locuri din Moldova. Dar știu din diverse surse că Moldova este foarte bogată în resurse turistice naturale și culturale. Voi încerca să merg și să văd mai multe locuri cât mai curând posibil.

China este cea mai mare piață turistică din lume. Înainte de pandemie, aproape 150 de milioane de turiști chinezi călătoreau în străinătate în fiecare an, China ocupând ferm primul loc în lume atât din punctul de vedere al numărului de turiști, cât și al cheltuielilor, ceea ce a stimulat foarte mult dezvoltarea economiei turismului în țările de destinație. Cooperarea turistică dintre China și Moldova are un mare potențial de dezvoltare. Îndemn Moldova să-și intensifice promovarea în China și să exploreze activ piața turistică chineză. Ambasada Chinei și cu mine vom oferi sprijin în mod activ.

MOLDPRES: Domnule Ambasador Yan Wenbin, Vă mulțumim pentru amabilitatea de a acorda acest interviu Agenției noastre.

Foto: Ambasada Republicii Populare Chineze la Chișinău

img22005159

img22005159

img22005159

img22005159

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!