Joel Lion: „Statutul de candidat la integrarea în UE ar determina companiile israeliene să investească în R. Moldova”
10:41 | 18.10.2022 Categorie: Interviuri, Comentarii, Evenimente
Ambasadorul nerezident al Statului Israel în Republica Moldova, Joel Lion, a acordat un interviu în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES pe subiecte de actualitate, relațiile bilaterale și investițiile realizate în țara noastră.
MOLDPRES: Domnule Ambasador, sunteți la început de mandat. Care ar fi acțiunile prioritare pe care vi le propuneți să le realizați în Republica Moldova?
Joel Lion: După cum știți, nu este prima data când vin în Republica Moldova. De fapt, am venit aici în noaptea dintre 24 și 25 februarie curent, fiind trimis de Statul Israel pentru a ajuta în gestionarea crizei refugiaților. Suntem mândri că am putut susține R. Moldova în acel moment și continuăm să ajutăm refugiații ucraineni și în prezent. Cred că prioritatea majoră a mandatului meu este consolidarea relațiilor bilaterale. Acestea sunt foarte bune, inclusiv la nivel înalt. Totuși, trebuie să facem mai mult. Este timpul când cetățenii Israelului pot să investească în R. Moldova. Țara deține statutul de candidat la integrarea în Uniunea Europeană, acesta este un semnal bun pentru companiile israeliene. Încă o prioritate este să stabilim nevoile țării și să vedem în ce domenii putem coopera. Prima necesitate cred că este cea energetică, dar aici nu putem face prea multe. Totuși, putem veni cu o soluție pe termen lung, cum ar fi energia regenerabilă sau putem coopera în domeniul agricol sau cel al sănătății. Deci, posibilitățile sunt foarte mari și sper că, împreună cu echipa, vom reuși să realizăm lucruri importante.
MOLDPRES: La începutul anului curent, ministrul Justiției al Statului Israel s-a arătat dispus să împărtășească bunele practici în combaterea corupției și consolidarea independenței sistemului judecătoresc din Republica Moldova. Instituțiile publice din Israel ar fi gata să ofere suport în realizarea reformelor și în alte domenii? Cum ar putea influența această cooperare integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană?
Joel Lion: Întâlnirea a fost foarte bună. În prezent, lucrăm la întocmirea unui Acord și la mai multe proiecte din domeniul justiției. Ambasadorul Republicii Moldova în Israel muncește mult. Acesta s-a întâlnit cu ministrul Justiției din țara mea pentru a continua discuția. În privința reformelor, nu cred că ar fi bine ca Israelul să se implice în acest proces, pentru că Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii vă ajută mult la acest capitol. Totuși, dacă va fi nevoie de un suport foarte specific, suntem mereu gata să răspundem și să va ajutăm.
MOLDPRES: Instituțiile de drept din Israel sunt gata să coopereze cu procurorii din țara noastră în dosarul inițiat pe numele fostului deputat Ilan Șor, cercetat pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul „frauda bancară”? Care sunt mecanismele necesare pentru ca acesta să poată fi extrădat în Republica Moldova pentru a putea fi deferit justiției?
Joel Lion: Este important să facem separarea între puterea judecătorească, legislativă și cea executivă. Separarea puterilor reprezintă baza oricărei democrații în lume. Dacă o persoană din puterea executivă se implică în chestiuni din procesul judiciar, atunci acesta nu va fi corect. Cel mai important este să permitem justiției să-și facă munca. În Israel este unul dintre cele mai bune sisteme de justiție din lume, cu o independență totală a judecătorilor. Acest fapt reprezintă o mândrie pentru țara noastră. Astfel, fiecare caz de extrădare este prezentat în fața instanței, care ia o decizie în acest sens. Dacă vom permite justiției să-și facă munca, atunci lucrurile vor fi duse la bun sfârșit.
MOLDPRES: Care sunt principalele domenii de asistență și investiții a Israelului în Republica Moldova?
Joel Lion: Cu referire la domeniul sănătății, încă există echipamente care trebuie să ajungă în R. Moldova. De asemenea, oferim asistență în domeniul educației și în curând vom oferi 600 de tablete și computere. În domeniul asigurării sociale, țara a trimis o delegație formată din 20 de lucrători care, împreună cu angajații din domeniul social din R. Moldova, au lucrat cu refugiații ucraineni. O problemă ar fi exportul și importul, care sunt la cote foarte mici. Este dificil să exporți produse agricole în Israel. Economia noastră agricolă este foarte închisă. Totodată, putem găsi vinul și coniacul moldovenesc în Israel. Din Israel, exportul este, de asemenea, foarte mic. Prețurile noastre sunt foarte mari. Deci, nu sunt competitive pe piață. Totuși, sper că odată ce pandemia bate în retragere, mai mulți turiști din Israel vor vizita R. Moldova. Este necesar să fie stabilite necesitățile ambelor țări și să se acționeze în acest sens.
MOLDPRES: Există mai mulți cetățeni moldoveni care activează în Israel, totuși până în prezent nu a fost semnat un Acord internațional dintre cele două state în domeniul securității sociale. În opinia dumneavoastră, când ar putea fi semnat acest document pentru ca moldovenii să poată beneficia de pensie din această țară?
Joel Lion: Nu cunosc această problemă. Voi verifica cum stau lucrurile în această direcție. Dacă într-adevăr este așa, înseamnă că nu doar moldovenii nu pot avea pensii pentru muncă în Israel, ci și repatriații din R. Moldova, care au venit în Israel, nu-și pot dobândi pensia de aici pentru că este o relație reciprocă.
MOLDPRES: Ministerul Afacerilor Externe al Israelului şi Agenţia Israeliană pentru Cooperare Internaţională (MASHAV) acordă anual stagii de profesionalizare pentru pregătirea specialiștilor în diverse domenii. În prezent, ce oportunități de studii oferă statul Israel tinerilor și experților moldoveni?
Joel Lion: În luna iunie a anului curent, câteva persoane au venit la cursuri în domeniul managementului spitalelor pe timp de criză. În prezent, nu sunt organizate stagii. Când acestea vor avea loc, vom anunța autoritățile de aici. În așa mod, doritorii vor putea aplica. Cred că astfel de cursuri vor fi organizate deja în noiembrie. Acestea pot viza domeniul educației, asigurare socială, poliția comunitară sau sănătate.
MOLDPRES: Israelul este un promotor activ al culturii țării noastre. Astfel, pe parcursul anului în Israel sunt organizate un șir de evenimente precum festivalul „Mărțișor” sau Zilele Culturii Republicii Moldova. Care este agenda culturală pentru toamna-iarna anului curent?
Joel Lion: Îmi doresc foarte mult să organizăm astfel de evenimente împreună cu comunitatea evreiască. Un asemenea eveniment urmează a fi organizat la finele lunii octombrie. Sunt absolut sigur că și poporul israelian vrea să cunoască și alte culturi, inclusiv cea moldovenească, și vor avea un mare interes să participe la astfel de evenimente. Totuși, în prezent, toate eforturile și ajutoarele sunt îndreptate spre criza refugiaților.
MOLDPRES: Domnule Ambasador Joel Lion, vă mulțumim pentru amabilitatea de a acorda acest interviu agenției noastre.