Ambasadorul Yan Wenbin: „China va continua să promoveze activ accesul pe piața chineză pentru produsele moldovenești”
09:58 | 28.09.2023 Categorie: Interviuri, Comentarii, Evenimente
Interviu acordat în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES de către Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în R. Moldova, Yan Wenbin, cu prilejul Zilei Naționale a Chinei
MOLDPRES: Domnule Ambasador, la 1 octombrie se vor împlini 74 de ani de la înființarea Republicii Populare Chineze. Cu ce realizări principale întâmpină poporul chinez acest eveniment de importanță deosebită?
Yan Wenbin: Realizările obținute de la înființarea Republicii Populare Chineze pot fi rezumate într-o singură frază: am pornit pe o cale de modernizare în stil chinezesc, cu scopul de a construi o țară socialistă, modernă și puternică până la mijlocul acestui secol și de a realiza marea întinerire a națiunii chineze. Prin modernizarea în stil chinezesc, China a devenit a doua mare economie a lumii și a realizat cea mai mare industrializare din istoria omenirii.
Dezvoltarea Chinei este un factor de stabilizare extrem de important în actuala situație geopolitică și economică internațională foarte complexă. În prima jumătate a anului 2023, Produsul Intern Brut al Chinei a înregistrat o creștere de 5,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, plasând țara în fruntea principalelor economii mondiale. Conform celui mai recent raport publicat în luna iulie de către Fondul Monetar Internațional (FMI), se estimează că economia Chinei va înregistra o creștere de 5,2% în acest an, contribuind cu o treime la creșterea economică globală. Acum, unele țări se străduiesc din răsputeri să denigreze perspectivele de dezvoltare economică ale Chinei, ca niște elevi care au obținut note de 1 sau 2, dar râd de cei care au luat note de 4 sau 5.
Una dintre direcțiile principale de dezvoltare ale Chinei în momentul de față este realizarea unei independențe științifice și tehnologice la nivel înalt și a unei modernizări cuprinzătoare a industriei, acesta fiind obiectivul pe care îl urmărim ferm și pe care îl vom atinge în cele din urmă. Compania chineză Huawei Technologies a depășit cu succes numeroase blocaje rău intenționate și a dezvoltat propriile cipuri de înaltă performanță, relansând cu succes smartphone-uri de top pe piață, acesta fiind un exemplu remarcabil.
MOLDPRES: Într-un interviu acordat acum câteva luni presei din China, șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, susținea că „Moldova și China au menținut „relații excelente” și că „am avut un dialog foarte bun și foarte pozitiv cu China”. În ce domenii totuși s-a reușit mai mult de dezvoltat relațiile moldo-chineze?
Yan Wenbin: Așa cum declara și domnul viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, relațiile dintre China și Moldova se dezvoltă excelent, cu rezultate fructuoase. Cu bucurie constatăm că, în acest an, contactele la nivel înalt între guvernele celor două țări au fost reluate, prin vizita în China a viceprim-ministrului și ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, domnul Vladimir Bolea și a ministrului Culturii, domnul Sergiu Prodan. Sperăm sincer și suntem convinși că astfel de întâlniri vor deveni mai frecvente în viitor.
De-a lungul anilor, China și Moldova au respectat cu strictețe principiile respectului reciproc, egalității și beneficiilor mutuale și neamestecul în treburile interne, susținându-se în eforturile de menținere a suveranității și integrității teritoriale. Acesta este fundamentul politic solid al relațiilor dintre China și Moldova. Partea chineză a respectat întotdeauna decizia Moldovei de a-și alege independent și suveran propriul drum de dezvoltare, în conformitate cu propriile interese. Sperăm sincer ca Moldova să aibă parte de pace și prosperitate, iar populația să ducă un trai îndestulat și fericit. De asemenea, suntem bucuroși să vedem Moldova dezvoltând relații cu alte țări și organizații. China nu are niciun interes geopolitic sau beneficiu personal în această țară. Dezvoltăm relații cu Moldova fără a avea nicio intenție de a viza sau a ne opune vreunei părți. Avem încrederea că dezvoltarea relațiilor dintre țările noastre nu va fi afectată de situația complexă pe plan internațional și regional.
China nutrește o prietenie profundă față de poporul moldovean, a oferit și va continua să ofere sprijin, pe cât posibil, pentru dezvoltarea economică și socială a Moldovei, inclusiv acordarea de asistență umanitară pentru relocarea refugiaților ucraineni. China va păstra întotdeauna în memorie ajutorul și sprijinul oferit de guvernul și poporul Moldovei în evacuarea a peste 3000 de cetățeni chinezi din Ucraina.
În relațiile dintre China și Moldova, în prezent nu există nicio problemă politică și suntem încrezători că nu vor apărea nici în viitor. Principalul obiectiv al țărilor noastre este de a continua să explorăm potențialul de cooperare în domenii precum comerțul, investițiile, turismul, cultura și altele, pentru a aduce beneficii concrete popoarelor noastre. În acest sens, există deja exemple de succes remarcabile. De pildă, un cetățean moldovean a pornit cu un capital foarte mic și a început să vândă vin moldovenesc și alte produse în China. Prin ani de muncă asiduă, a reușit să prospere și să se îmbogățească.
MOLDPRES: China se numără printre cei mai importanți parteneri economici ai Republicii Moldova, reușind să importăm de la bunuri de consum, la echipamente de telecomunicații, și să exportăm, bunăoară, milioane de sticle de vin anual. În ce măsură este valorificat acest potențial de comerț dintre țările noastre și ce domenii trebuie valorificate pentru a dezvolta relațiile economice?
Yan Wenbin: Comerțul dintre China și Moldova a început practic de la zero, iar acum s-a dezvoltat la o scară considerabilă. Conform statisticilor părții moldovenești, în anul 2022, volumul comerțului dintre China și Moldova a atins 957 milioane de dolari americani, iar în prima jumătate a acestui an a ajuns la 463 milioane de dolari americani, înregistrând o creștere de 11,88% față de aceeași perioadă a anului precedent. China a devenit astfel cel de-al treilea partener comercial al Moldovei, situându-se după România și Ucraina.
Atât în China, cât și în Moldova există zicala: „Nu-i da omului peşte, ci învaţă-l să pescuiască!”. În acest sens, deschiderea mai largă a pieței chinezești pentru produsele moldovenești reprezintă una dintre modalitățile prin care „învățăm Moldova să pescuiască”. Pot spune că, în momentul de față, sunt cel mai activ purtător de cuvânt și promotor al produselor agricole moldovenești în rândul consumatorilor chinezi. Popularitatea și reputația vinului moldovenesc pe piața chineză sunt în continuă creștere. Prin eforturile Ambasadei noastre, autoritățile vamale chineze au simplificat procedurile de verificare și aprobare pentru importul de șrot din semințe de struguri și de floarea soarelui din Moldova. Cele două părți sunt pe cale să semneze oficial documentele corespunzătoare. Ambasada Chinei a stabilit în comun cu autoritățile din Moldova un mecanism de coordonare permanentă și va continua să promoveze activ accesul pe piața chineză pentru produsele moldovenești precum semințe de struguri, mere, struguri de masă, cireșe, prune și alimente pentru bebeluși.
MOLDPRES: În prezent, Guvernul Moldovei accelerează procesul de utilizare a energiei verzi, iar China este lider la nivel global în acest context. Țările noastre au perspective de cooperare în acest domeniu?
Yan Wenbin: Moldova a fost afectată de probleme legate de aprovizionarea cu energie, mai ales în ultimii ani. Diversificarea surselor de energie prin dezvoltarea și utilizarea energiilor regenerabile este, fără îndoială, o cale importantă pentru Moldova de a atinge dezvoltarea durabilă a sectorului energetic.
China este un lider global în domeniul dezvoltării energiei regenerabile, dispune de capacități semnificative în cercetarea și dezvoltarea, producția de echipamente, construcții de inginerie și colaborări externe în ceea ce privește tehnologia fotovoltaică, vehiculele electrice, energia eoliană și în alte domenii conexe, având tehnologie de înaltă calitate, cu un raport calitate-preț excelent, și, în plus, este sigură și fiabilă.
Cooperarea dintre China și Moldova în domeniul dezvoltării noilor energii are deja o bază solidă. Parcul fotovoltaic de la Criuleni, construit cu sprijinul Chinei, a fost pus în funcțiune la începutul anului 2022 și rămâne cea mai mare centrală solară din Moldova, funcționând în mod stabil și susținând în forță dezvoltarea economică locală și bunăstarea comunităților locale. Din câte știu, în Moldova funcționează numeroase alte centrale solare, mai mici ca dimensiune, cu tehnologie și echipamente tot aduse din China.
China este dispusă să extindă și să aprofundeze colaborarea cu Moldova în domeniul energiilor regenerabile printr-o varietate de mijloace. Această perspectivă este stabilă și plină de oportunități.
MOLDPRES: S-a afirmat de mai multe ori că investițiile chineze în Republica Moldova nu sunt la nivelul scontat. Ce am putea să facem pentru îmbunătățirea situației?
Yan Wenbin: În prezent, investițiile chineze în Moldova sunt foarte limitate, situație care trebuie să se schimbe cât mai repede. Aceasta reprezintă, de asemenea, o prioritate pentru Ambasada Chinei și pentru mine în calitate de ambasador. Moldova are nevoie de investiții străine și de tehnologie, iar China este una dintre cele mai mari țări investitoare și exportatoare de tehnologie din lume. Colaborarea în domeniul investițiilor are un potențial semnificativ, în special în sectoarele cheie de dezvoltare ale Moldovei, cum ar fi agricultura, prelucrarea produselor agricole, digitalizarea, infrastructura de transport și comunicații, precum și energiile regenerabile.
Pentru a facilita investițiile chineze în Moldova și pentru a obține cât mai curând posibil rezultate semnificative, primul lucru care trebuie făcut este acela de a permite mai multor investitori chinezi să aibă o înțelegere mai cuprinzătoare și mai profundă a mediului și potențialului investițional din Republica Moldova. Desigur, ne dorim și suntem încrezători că Moldova va oferi investitorilor chinezi un mediu de afaceri echitabil, just și nediscriminatoriu.
MOLDPRES: Având în vedere că turismul, schimburile educaționale și culturale reprezintă aspecte extrem de importante ale relațiilor bilaterale, vă rugăm să relevați acțiunile care dau vigoare și vitalitate prieteniei dintre popoarele noastre?
Yan Wenbin: Este îmbucurător să observăm că schimburile de persoane și cooperarea în domeniul interuman între China și Moldova devin tot mai strânse. În prezent, din ce în ce mai mulți moldoveni sunt interesați să învețe limba chineză și tot mai mulți merg în China pentru a studia, a munci sau a-și începe afaceri. Au crescut și numărul căsătoriilor mixte între chinezi și moldoveni, fete din Moldova care se căsătoresc cu bărbați din China sau bărbați moldoveni care iau în căsătorie chinezoaice.
Schimburile și cooperarea culturală dintre China și Moldova, sub diverse forme, capătă treptat amploare. Anul trecut, Ambasada Chinei a organizat evenimente precum Festivalul de film chinezesc și Concert de Muzică Chineză. În acest an, celebra Orchestră Simfonică Națională a Companiei Publice „Teleradio-Moldova” va face un turneu în China. Moldova dispune de resurse turistice bogate, iar turiștii chinezi au o putere de cumpărare extrem de ridicată. Dacă mai mulți turiști chinezi ar alege să viziteze Moldova, acest lucru ar putea avea un impact semnificativ asupra dezvoltării sectoarelor conexe din Moldova. În acest scop, Ambasada Chinei coordonează și lucrează activ cu autoritățile și întreprinderile competente din China și din Moldova. Obiectivul nostru ideal ar fi ca, odată cu creșterea numărului de turiști chinezi, să se deschidă în cele din urmă o rută aeriană directă între China și Moldova. În prima parte a lunii septembrie, ministrul Culturii din Republica Moldova, domnul Sergiu Prodan, a vizitat China, participând la cea de-a VI-a Expoziție Culturală Internațională „Drumul Mătăsii” Dunhuang, prilej cu care China și Moldova au planificat o foaie de parcurs pentru cooperarea culturală și turistică între cele două țări în etapa următoare.
Cooperarea educațională dintre China și Moldova este în curs de dezvoltare și consolidare. În luna aprilie a acestui an, Universitatea de Agricultură din China și Universitatea Tehnică a Moldovei, respectiv Școala de Stomatologie din China de Vest a Universității Sichuan și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova au semnat online memorandumuri de cooperare. Aceste două documente sunt în proces de implementare activă, iar părțile au efectuat deja schimburi offline.
În 2011 și 2016, China și Moldova au implementat două faze ale proiectului Centrul de Cooperare pentru Medicina Tradițională Chineză, care au fost bine primite de către populația din Moldova. În prezent, cele două țări au aprobat implementarea celei de-a treia fază din proiect, iar dacă totul va decurge bine, acesta va fi lansat în cursul acestui an.
MOLDPRES: Acum un deceniu China a lansat inițiativa globală „O Centură, Un Drum”. În ce măsură a reușit această inițiativă să devină o platformă de cooperare internațională, să readucă în actualitate acel spirit străvechi al națiunii chineze, în ceea ce privește comerțul, cooperarea pe dimensiunea economică?
Yan Wenbin: Inițiativa „O Centură, Un Drum” este o măsură majoră a Chinei de lărgire a deschiderii sale către exterior, care a devenit treptat un bun public global și o platformă deschisă pentru cooperarea internațională. Aceasta se bazează pe principiile consultării extinse, contribuției comune și partajării, cu scopul de a realiza dezvoltarea comună, prosperitatea și bunăstarea.
În ultimii 10 ani, peste trei sferturi din țările lumii și 32 de organizații internaționale s-au implicat în această inițiativă. Investițiile au atins aproape un trilion de dolari, generând peste 3000 de proiecte de cooperare în domenii precum investiții, comerț, finanțe, tehnologie, societate, cultură și bunăstare socială, creând 420.000 de locuri de muncă în țările din regiune. Pentru a da doar câteva exemple din vecinătatea Moldovei, în Europa: portul Pireu din Grecia și-a recăpătat vitalitatea, combinatul siderurgic Smederevo din Serbia a cunoscut o înflorire, iar calea ferată Ungaria-Serbia a devenit un nod important pentru conectarea rapidă dintre Europa Centrală și China, cu peste 65.000 de trenuri de marfă care circulă între Europa și Asia, devenind adevărate caravane de oțel.
În luna octombrie a acestui an, se va desfășura la Beijing cel de-al treilea Summit al Cooperării Internaționale „O Centură, Un Drum”, ceea ce va contribui în continuare la promovarea cooperării internaționale în cadrul acestei inițiative.
Cooperarea în cadrul Inițiativei „O Centură, Un Drum” este deschisă, bazată pe principii de egalitate și beneficii reciproce și nu urmărește crearea unor cercuri închise sau obținerea unor avantaje geopolitice egoiste. China nu va sta în calea acțiunilor care pot promova dezvoltarea comună, prosperitatea și bunăstarea, chiar dacă ea însăși nu dorește sau e incapabilă să realizeze.
MOLDPRES: Omenirea se confruntă cu multiple probleme, provocări care i-ar putea schimba cursul de dezvoltare. Ce strategii elaborează China pentru abordarea acestor provocări globale?
Yan Wenbin: Situația internațională este în prezent extrem de complexă și tensionată, iar pacea mondială, securitatea și dezvoltarea se confruntă cu provocări și dificultăți fără precedent. Unele lucruri pe care le consideram în trecut greu de imaginat sau imposibil să se întâmple se petrec acum ca și o dramă sub ochii noștri. Omenirea se află la o răscruce critică, în fața unei alegeri istorice cu privire la direcția pe care o va urma.
Pentru a evita ca lumea să alunece pe o pantă nedorită de nimeni, singura cale corectă este ca toate țările, în special marile puteri, să respecte cu adevărat principiile de respect reciproc, coexistență pașnică și beneficii reciproce. În acest context, China a propus conceptul de „Comunitate umană cu un destin comun” și a lansat inițiativele „O Centură, Un Drum”, Inițiativa pentru Dezvoltare Globală, Inițiativa pentru Securitate Globală și Inițiativa pentru o Civilizație Globală. La bază, toate aceste inițiative au ca scop promovarea democratizării relațiilor internaționale și realizarea unei lumi caracterizate prin stabilitate pe termen lung și prosperitate comună. China nu se limitează să propună aceste concepte și inițiative pe hârtie, ci le implementează pas cu pas pe scena internațională. De exemplu, prin eforturile susținute ale Chinei de mediere, relațiile dintre Arabia Saudită și Iran s-au normalizat. De asemenea, în ceea ce privește criza din Ucraina, China a susținut întotdeauna o poziție echitabilă și responsabilă, promovând activ dialogul și negocierile, în loc să rămână pasivă sau să alimenteze conflictul și să tragă foloase.
China urmează cu hotărâre o politică externă independentă și pașnică, punând în practică cu sinceritate principiul „ce ție nu-ți place, altuia nu face”. China nu caută hegemonia, nu urmărește să stabilească sfere de influență, nu alimentează conflicte, ciocniri sau chiar războaie pentru „a diviza și a stăpâni”. Și, desigur, China nu ar face niciodată ceva care să aducă daune întregii omeniri, precum descărcarea deșeurilor radioactive în oceane.
MOLDPRES: Domnule Ambasador Yan Wenbin, Vă mulțumim pentru amabilitatea de a acorda acest interviu Agenției noastre.