ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO Expoziția „Dușmance ale poporului” a ajuns la Chișinău

17:33 | 02.04.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 apr. /MOLDPRES/. La Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a fost deschisă astăzi o expoziție cu genericul „Duşmance ale poporului” a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței din România. Evenimentul a fost organizat de Fundaţia Academia Civică-Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, cu sprijinul Fundaţiei Hans Seidel din România și Moldova, infformează MOLDPRES.

Prezent la manifestare, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a afirmat că expoziția aduce în prim-plan destinele a 71 de românce, reținute în perioada comunistă din diverse motive politice - sau numai pentru că erau mamele, soțiile, fiicele sau surorile cuiva, inclusiv fetițe de vârstă fragedă. Toate au fost declarate „dușmani ai poporului”.

„Destine asemănătoare avem și aici, pe partea aceasta de Prut: copii care au fost marginalizai pentru că părinții au fost indezirabili regimului; femei care au pătimit pentru că bărbații lor nimeriseră în malaxorul regimului bolșevic; zeci de familii deposedate de avere și deportate în Siberia, pentru că și-au trăit onest viața, au muncit zi și noapte și au agonisit ceva mai mult ca alții. Este o dovadă că regimurile totalitare nu țin cont de vârstă și sex, de condiția socială sau de nivelul de cultură al persoanelor împotriva cărora își îndreaptă distrugătoarea mașinărie represivă. Și acest lucru este valabil și astăzi. Astăzi este important, din nou, ca acest adevăr să ajungă la cât mai multă lume. Pentru că mulți s-au obișnuit cu libertatea și au uitat să o prețuiască. Îi îndemn pe toți să viziteze  această expoziție. Să privească aceste chipuri pline de suferință și să înțeleagă că niciodată, nimeni în această lume nu trebuie să adoarmă cu teama că va fi arestat sau deportat, că îi va fi bombardată casă ori că îi vor fi omorâți oamenii dragi”, a mai spus ministrul Sergiu Prodan.

Potrivit Virginiei Ion, curatorul expoziției,  „Duşmance ale poporului” este o expoziţie dedicată femeilor românce victime ale comunismului. Ea aduce în faţa publicului portretele a 71 de femei care au fost reţinute în perioada comunistă din raţiuni politice şi care au fost catalogate de regimul comunist drept „duşmani ai poporului” din cele mai variate motive: pentru că avuseseră legături cu Occidentul, fiind acuzate de „înaltă trădare”, pentru că făcuseră parte din rezistenţa anticomunistă din munţi sau pentru că se opuseseră ca pământurile să le fie confiscate în timpul procesului de colectivizare, iar unele dintre ele au devenit victime pur şi simplu pentru că erau mamele, soţiile, fiicele sau surorile unor persoane considerate periculoase de către regim.

„Pe lângă cele 71 de victime-femei, într-o secţiune denumită „Cele mai tinere deţinute” sunt prezentate şi câteva cazuri de fetiţe care au cunoscut detenţia politică în perioada comunistă, fie pentru că s-au născut în închisoare, mamele lor fiind însărcinate în momentul arestării, fie pentru că au fost reţinute împreună cu părinţii. În acelaşi timp, cu ajutorul fragmentelor din memorialistica de detenţie sau al obiectelor realizate în închisori, expoziţia redă şi aspecte ale regimului penitenciar, arătând calvarul prin care au trecut aceste femei”, a precizat Virginia Ion.

Expoziţia „Duşmance ale poporului” este un proiect al Fundației Academia Civică - Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, România. Design-ul expoziţional a fost realizat de Zeppelin Design (arhitecți coordonatori - Constantin Goagea și Cosmina Goagea). Potrivit directoarei Fundației Academia Civică, Ioana Boca, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei a luat naştere în 1993 din iniţiativa scriitorilor Ana Blandiana şi Romulus Rusan, fiind primul memorial din lume dedicat victimelor comunismului.

Memorialul are ca scop general educaţia civică printr-o bună cunoaştere a trecutului apropiat al României şi al Europei de Est. Expoziția va fi deschisă până la 30 aprilie.

img24002341

img24002341

img24002341

img24002341

img24002341

img24002341

img24002341

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!