ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un forum al creatorilor și deținătorilor de bunuri culturale mobile a avut loc în capitală

16:57 | 05.04.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 5 apr. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Artă al Moldovei a avut loc ieri, 4 aprilie, Forumul creatorilor și deținătorilor de bunuri culturale mobile. Evenimentul s-a produs în premieră în Republica Moldova și a avut loc drept scop de a contribui la protejarea și la valorificarea bunurilor culturale mobile - bogăția supremă pentru orice popor, informează MOLDPRES.

Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a felicitat Serviciul de Evidență și Circulație a Bunurilor Culturale Mobile care, sub auspiciile UNESCO și în parteneriat cu Ministerul Culturii, au organizat reuniunea și a mulțumit pentru sprijin partenerilor de dezvoltare.

„Evenimentul este important pentru noi toți - autorități și consumatori de cultură, angajați ai instituțiilor de patrimoniu sau ai asociațiilor obștești, cadre didactice și agenți economici, artiști din diverse domenii. Împreună, putem pune umărul la protejarea bunurilor culturale mobile, care constituie bogăția supremă pentru orice cultură și orice popor. Totodată, este esențial să ne gândim și cum creăm bunuri culturale care să devină patrimoniu pentru următoarele generații. Căci sarcina noastră nu e doar să protejăm ceea ce am primit de la predecesori, ci să și creăm pentru viitor”, a menționat în discursul său ministrul Culturii.

Forumul reprezintă o continuare logică a modificărilor operate în anii 2022-2023 la cadrul legislativ național privind evidența și circulația bunurilor culturale, al căror scop este ajustarea legislației naționale la prevederile normative internaționale și europene. Totodată, pentru a încuraja cooperarea în domeniu cu statele membre UE, a fost creat Serviciul de evidență și circulație a bunurilor culturale mobile.

„Ne-am realizat astfel angajamentul asumat prin ratificarea Convenției UNESCO asupra măsurilor pentru interzicerea și împiedicarea operațiunilor ilicite de import, export și transfer de proprietate ale bunurilor culturale. Este un angajament cu atât mai important astăzi, când de peste doi ani, la doar câteva sute de kilometri de noi, se poartă un război în care sunt distruse inclusiv monumente de patrimoniu”, a subliniat Sergiu Prodan.

În acest context, dar și în logica ratificării de către țara noastră a Convenției de la Haga pentru protecția bunurilor culturale în caz de conflict armat, Ministerul Culturii și-a exprimat interesul de a ratifica cel de-al Doilea Protocol al Convenției. În speță, Protocolul 2 interzice distrugerea intenționată a bunurilor culturale, stipulează că distrugerea lor intenționată într-un conflict armat poate constitui infracțiune penală și promovează conservarea și restaurarea bunurilor culturale afectate de conflictele armate.

Ministrul Culturii a profitat de ocazie pentru a saluta prezența la Forum a doamnei Krista Pikkat, director pentru cultură și situații de urgență UNESCO, datorită căreia subiectele discutate în aceste zile la Chișinău vor ajunge pe agenda forurilor internaționale. Despre cooperarea cu UNESCO s-a discutat și la întrevederea pe care cei doi oficiali au avut-o în această dimineață la Ministerul Culturii.

„Am menționat că Republica Moldova a ratificat majoritatea convențiilor UNESCO privind cultura si protejarea patrimoniului și că mizăm pe aceeași deschidere și susținere și pentru ratificarea celui de-al doilea Protocol al Convenției. De asemenea, am examinat oportunitatea organizării în acest an, la Chișinău, a unui training despre protejarea patrimoniului”, a spus Sergiu Prodan după întrevedere.

img24002448

img24002448

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!