ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Oleg Serebrian: După 24 februarie 2022, calitatea relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol s-a schimbat şi depinde de direcţia europeană a R. Moldova

14:30 | 11.04.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 11 apr. /MOLDPRES/. Suntem într-un moment destul de dificil pentru întreaga regiune, în special pentru Ucraina, or, dosarul transnistrean este puternic conectat la toate evenimentele tragice ce se întâmplă în statul vecin, iar 24 februarie 2022 a fost un punct de cotitură în tot ce ține de acest subiect. Brusc, toate abordările care au fost până în acel moment, au devenit învechite, unele anulate, altele puse pe pauză, pentru a fi regândite, iar calitatea relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol s-a schimbat. Declarațiile au fost făcute de Oleg Serebrian, viceprim-ministru pentru Reintegrare, la Primul Forum de reintegrare a Republicii Moldova,  organizat astăzi la Chişinău, transmite MOLDPRES.

„Până la 24 februarie 2022, au existat multe planuri, concepte, proiecte, strategii de integrare, însă după, au fost schimbate toate coordonatele tuturor conflictelor din regiunea Mării Negre, care cere o altfel de abordare din partea Uniunii Europene; Georgia, Ucraina şi Republica Moldova având statut de ţări-canditate la UE. În momentul de faţă, trebuie să atragem atenţie cel mai mult la dosarul european şi corelarea acestuia cu dosarul de reintegrare, precum şi la faptul cum coroborăm cele două procese, care nu pot fi sincronizate, ceea ce nu înseamnă că ne pregătim ca unul să fie înaintea altuia, fiecare trebuie să meargă cu pasul său natural. Dar fireşte că procesul de reintegrare depinde de mişcarea noastră în direcţia europeană. Tonalitatea procesului de reintegrare va fi dată de viteza cu care mergem spre UE şi nu viceversa”, a relevat oficialul.

Oleg Serebrian a mai subliniat că „din această perspectivă este foarte important să avem şi un dialog cu Tiraspolul, concentrat anume pe acest dosar european”. „Un dialog despre cum se implementează aceste reforme, cum extindem anumite prevederi legale şi standarde europene. Aceste lucruri trebuie discutate ca să nu fie o surpriză pentru nimeni, nici pentru Bruxelles, nici pentru alţii”, a menţionat şeful Biroului politici de reintegrare.

„Cred că un grup adiţional, dar afară de procesul 1+1, care rămâne în viaţă şi care îşi are menirea lui, urmează să fie constituit şi sperăm că Tiraspolul va fi deschis pentru astfel de discuţii. Avem nevoie de implementarea unor măsuri concrete în domeniul vamal, fiscal, bancar, standardizare, ecologic, toate acele rigori, pe care Republica  Moldova trebuie să le îndeplinească şi şi-a asumat că le îndeplineşte, să fie gradual extinse şi pe malul stâng al Nistrului”, a punctat viceprim-ministrul pentru Reintegrare.

Primul Forum de reintegrare a Republicii Moldova a fost organizat astăzi la Chişinău, de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Friedrich Ebert Stiftung Moldova și Biroul politici de reintegrare, în cooperare cu Expert-Grup și Asociația Promo-LEX.  Evenimentul şi-a propus să contribuie la dezvoltarea unei viziuni naționale privind procesul de reintegrare al țării, prin intermediul unei platforme de dialog și discuții cu reprezentanții autorităților publice, societății civile, centrelor de cercetare, organizațiilor internaționale și misiunilor diplomatice.

 

img24002636

img24002636

img24002636

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!