ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

S-au împlinit 90 de ani de la nașterea violonistului și dirijorului Serghei Lunchevici

10:35 | 29.04.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 29 apr. /MOLDPRES/. Regretatul violonist și dirijor, compozitor și actor de film Serghei Lunchevici, fost conducător al Orchestrei de muzică populară ”Fluieraș” a Filarmonicii Naționale din Chișinău, Artist al Poporului, deținător al ”Ordinului Republicii”, ar fi împlinit astăzi, 29 aprilie, 90 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut în 1934 în orașul Chișinău. Și-a făcut studiile la Școala medie de muzică ”Eugen Coca” și la Conservatorul de Stat ”Gavriil Musicescu” din Chișinău (1952-1957) cu Iosif Dailis (vioară) și Boris Miliutin (dirijat orchestră, 1958). În anii 1955-1956 a fost violonist în Orchestra simfonică a Filarmonicii din Chișinău, în 1957 - prim-violonist în Orchestra de muzică populară ”Fluieraș” a Filarmonicii și din 1958 - dirijor al acestei formații.

A evoluat împreună cu Ghita Strahilevici, Maria Bieșu, Tamara Ciobanu, Gheorghe Eșanu, Petru Zaharia, Lucian Cocea, Zinaida Julea, Nicolae Sulac, Ion Carai ș.a.

S-a produs în filme documentare și artistice, inclusiv în ”Lăutarii”.

A fost distins cu titlurile onorifice ”Maestru în Artă”, ”Artist al Poporului din R. Moldova”, ”Artist al Poporului din URSS” și cu ”Ordinul Republicii”.

Serghei Lunchevici s-a stins din viață la 15 august 1995. Din 2003, printr-o hotărâre de Guvern, Filarmonica Națională din Chișinău îi poartă numele. 

 

img24003119

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!