ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O conferință dedicată educației prin teatru și film a avut loc la Chișinău

12:46 | 29.04.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 29 apr. /MOLDPRES/. Cercetători și specialiști din domeniul teatru și artele spectacolului de pe ambele maluri ale Prutului s-au reunit ieri la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, unde a avut loc o conferință cu genericul „Educație prin artă teatrală și cinematografică”, în cadrul proiectului „Aventură fără graniță. Educație prin teatru și film”, informează MOLDPRES.

Proiectul a fost inițiat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC)  și este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, bazat pe legăturile profunde de natură culturală, istorică și lingvistică dintre România și Republica Moldova, proiectul inițiat de UNATC consolidează comunitatea românească de pe ambele maluri ale Prutului prin descoperirea, conștientizarea și utilizarea aptitudinilor tinerei generații. „Aceste reclădiri ale fundamentelor noii generații sunt extrem de importante. Pe ele se bazează chiar și schimbarea mentalității, provocarea deschiderii către orizonturi noi și activarea propriilor capabilități, pentru un aport fantastic în viitoarea societate”, explică rectorul UNATC, Liviu Lucaci.

Evenimentul, găzduit de Clasa Viitorului și UPS „Ion Creangă”, a reunit cercetători și specialiști din domeniul teatru și artele spectacolului de pe ambele maluri ale Prutului. 

Prezent la manifestare, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a salutat inițiativa de a continua această  experiență inedită, lansată în 2022 prin proiectul „Caravana UNATC și educația prin teatru în Republica Moldova” și în 2023 prin „Educație fără granițe. Teatru și film pentru mari și mici”.

Oficialul a mulțumit Departamentului pentru Relații cu Republica Moldova pentru consecvența de a sprijini această inițiativă, iar Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București - pentru idee și continuitate. ”Astfel, îi vom ajuta  pe profesioniștii din domeniul teatru și artele spectacolului de la noi din țară, cu susținerea pedagogilor și a psihologilor, să devină formatori și să se implice în educația și formarea tinerilor din Moldova”, a spus ministrul.

Sergiu Prodan și-a exprimat convingerea că impactul educației prin teatru și film - al educației prin artă în general - este de necontestat la orice vârstă. „Dar acest impact este cu atât mai important în cazul generației tinere, când personalitatea umană abia se clădește. De noi depinde ce fundament vom pune și ce material vom folosi la această construcție unică. Pe această cale, vom face mai puternice legăturile culturale, istorice și lingvistice dintre Republica Moldova și România și vom consolida comunitățile românești de pe ambele maluri ale Prutului”, a mai spus ministrul Sergiu Prodan, în adresarea sa către participanții la conferință.

 

img24003140

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!