ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Bruxelles, șefa statului a discutat despre integrarea europeană a Moldovei și viitorul buget al UE - o investiție în pacea de pe continent

21:35 | 29.04.2024 Categorie: Oficial

Chişinău, 29 apr. /MOLDPRES/. Președinta Maia Sandu a abordat subiectul accelerării procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană în cadrul vizitei de lucru la Bruxelles. Șefa statului a discutat cu Președintele Consiliului European, Charles Michel, despre procesul de reforme, dezvoltarea economiei afectate de război, rolul Moldovei în securitatea regională și viziunea noastră pentru o Europă unită, stabilă și prosperă, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al instituției prezidențiale. 

„Prioritatea noastră este organizarea cât mai curând a primei Conferințe interguvernamentale cu Uniunea Europeană pentru a începe oficial negocierile de aderare”, a subliniat Președinta. 

Totodată, Maia Sandu a avut întrevederi cu Věra Jourová, vicepreședinta Comisiei Europene,, Johannes Hahn, Comisarul European pentru Buget și Resurse Umane, Paolo Gentiloni, Comisarul UE pentru Economie și Gert-Jan Koopman, directorul general al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extindere. 

La invitația Comisarului Hahn, șefa statului a ținut un discurs la Conferința privind bugetul Uniunii Europene. Șefa statului a pledat ca următorul buget al comunității europene să fie un buget al păcii, o investiție în restabilirea păcii pe continent. Președinta a punctat: „Discuția despre bugetul UE depășește o simplă discuție despre bani, este despre un proiect ferm de construcție a unei Europe pașnice și prospere, despre o Europă unită care nu doar se dezvoltă, ci și protejează. O Europă din care face parte și Republica Moldova”.

Totodată, șefa statului a discutat despre dezvoltarea economică și îmbunătățirea condițiilor de trai a cetățenilor țării noastre cu Kristalina Gheorghieva, Directoare Generală a Fondului Monetar Internaţional și Nadia Calviño, Președinta Băncii Europene de Investiții. 

De Duminica Floriilor, Președinta Maia Sandu s-a văzut și cu comunitatea moldovenilor stabiliți în Belgia și Luxemburg. „Cetățenii noștri, indiferent dacă locuiesc în țară sau în afara ei, sunt uniți în dorința de a progresa pe drumul integrării europene. Am simțit o profundă grijă și dragoste pentru patria noastră și i-am rugat să dăm dovadă de aceeași unitate și în această toamnă, atunci când împreună vom decide viitorul țării”, a declarat Președinta.

img24003164

img24003164

img24003164

img24003164

img24003164

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!