ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

MMPS: În ultimele 6 luni, inspectorii muncii au identificat peste 600 de persoane care prestau muncă nedeclarată

14:47 | 02.05.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 2 mai. /MOLDPRES/. În ultimele șase luni, inspectorii muncii au identificat peste 600 de persoane care prestau muncă nedeclarată. Aceștia au beneficiat de suport pentru a-și formaliza activitatea. Informațiile au fost prezentate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS), în contextul desfășurării Săptămânii combaterii muncii nedeclarate, în perioada 1-7 mai curent, informează MOLDPRES.

Potrivit autorităților, munca nedeclarată subminează sistemul fiscal al țării și privează angajații de drepturile și beneficiile pe care le-ar avea în mod legal.

„MMPS și-a consolidat eforturile pentru reorganizarea și modernizarea Inspectoratului de Stat al Muncii, astfel încât să faciliteze activitatea de control efectuată în scopul depistării cazurilor de muncă informală. O inspecție a muncii eficientă care promovează practici de muncă legale și corecte, asigură atât respectarea drepturilor angajaților, cât și competitivitatea mediului de afaceri”, a specificat instituția.

Statisticile MMPS arată că fiecare a 4-a persoană din populația angajată în Republica Moldova activează informal, ceea ce distorsionează piața muncii și creează inechități sociale și economice.

De la începutul acestui an, Inspectoratul de Stat al Muncii a realizat peste 600 de controale la unități cu un total de 40 mii de lucrători.

img24003250

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!