Programul de vouchere pentru electrocasnice, lansat la Chișinău. Cetățenii vor primi până la 7 mii de lei pentru a procura echipamente electrice noi
16:46 | 30.09.2024 Categorie: Economie
Chişinău, 30 sep. /MOLDPRES/. Peste 7700 de cetățeni vor putea beneficia de vouchere pentru înlocuirea echipamentelor casnice vechi și uzate, cu electrocasnice noi, mai economice din punct de vedere energetic. Acest lucru va fi posibil în cadrul Programului de vouchere pentru electrocasnice, care a fost lansat astăzi la Chișinău. Sesiunea de acordare a voucherelor va dura trei săptămâni, până la 20 octombrie curent, iar pentru finanțarea acesteia autoritățile au alocat peste 54 de milioane de lei, transmite MOLDPRES.
Astfel, cetățenii care s-au înregistrat anul trecut pe platforma compensații.gov.md și au avut categoria de vulnerabilitate energetică extremă vor beneficia de un voucher în valoare de până la 7000 de lei, dar nu mai mult de 70 la sută din valoarea electrocasnicului. Banii vor putea fi utilizați pentru procurarea electrocasnicelor mari, cum ar fi frigidere sau mașini de spălat. Pentru a beneficia de tehnica nouă, cetățenii vor trebui să ofere în schimb electrocasnicele vechi din aceeași categorie, care urmează a fi reciclate.
Ministrul Energiei, Victor Parlicov a afirmat că acest program se încadrează în eforturile generale ale Guvernului de a ajuta consumatorii vulnerabili, a crește eficienta energetică, a reduce facturile consumatorilor și a contribui la atingerea unor standarde de mediu mai bune. „Nu doar tariful definește factura, dar și eficiența utilizării energiei. Ne propunem ca acei consumatori care au un grad de vulnerabilitate energetică extremă și au echipamente care consumă multă energie să-și schimbe echipamentele lor vechi pe altele noi, eficiente din punct de vedere energetic. Guvernul vine să compenseze o bună parte din costul echipamentelor, sau chiar valoarea integrală a acestora, în cazul unor electrocasnice. Vrem ca în urma acestui program să vedem că facturile beneficiarilor scad, aceștia păstrându-și același nivel de confort sau chiar îmbunătățindu-l”, a explicat Victor Parlicov.
Directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă, Ion Muntean, a explicat procedura de valorificare a unui voucher. Astfel, beneficiarii voucherelor vor fi anunțați printr-un mesaj pe telefon sau prin email. Totodată, informațiile despre lista beneficiarilor vor fi transmise către cele șase rețele de magazine partenere ale programului.
Actuala sesiune de acordare a voucherelor va dura trei săptămâni, până la 20 octombrie curent. „Bugetul disponibil este de 54,4 milioane de lei. „Valoarea voucherului este de 7 mii de lei, însă aceasta nu poate depăși 70 la sută din valoarea electrocasnicului. În funcție de aceste cifre, s-a calculat numărul de 7771 potențiali beneficiari care au primit vouchere electronice. Atunci când un beneficiar ajunge la unul dintre magazinele partenere ale programului, operatorii pot verifica dacă persoana are sau nu un voucher. Ulterior se inițiază procedura de valorificare a acestuia”, a afirmat Ion Muntean.
Programul este implementat de Centrul Național pentru Energie Durabilă cu susținerea Ministerului Energiei și cu finanțare din bugetul de stat. Pe termen lung, Programul va contribui la sporirea securității economice, eficientizarea consumului de energie și diminuarea sărăciei energetice, prin micșorarea cheltuielilor pentru facturi ale populației.
Anul trecut, în Republica Moldova a fost implementat Programul pilot „Rabla pentru electrocasnice”, prin intermediul căruia mai mulți cetățeni au beneficiat de vouchere pentru înlocuirea electrocasnicelor vechi. Acesta a avut un buget de 5,8 milioane de euro și a fost dezvoltat cu suportul financiar al Uniunii Europene, fiind implementat de PNUD Moldova.