Reprezentanți a peste 250 de companii s-au reunit la Chișinău pentru a discuta despre soluțiile pentru dezvoltarea industriei din Republica Moldova
18:48 | 03.10.2024 Categorie: Economie
Chişinău, 3 oct. /MOLDPRES/. Reprezentanți a peste 250 de companii din țara noastră s-au reunit astăzi la Chișinău la Conferința „Dialog Pro-Industrie: Catalizatorul viitorului industrial al Republicii Moldova” pentru a identifica soluții și noi oportunități pentru dezvoltarea industriei din țara noastră. Evenimentul se desfășoară în premieră în Republica Moldova, fiind organizat de Camera de Comerț și Industrie (CCI) sub patronajul Guvernului, transmite MOLDPRES.
Prezent la eveniment, premierul Dorin Recean a declarat că industria este motorul economiei Republicii Moldova și are cel mai mare potențial de a produce valoare adăugată și locuri de muncă bine plătite, motiv pentru care Guvernul dezvoltă continuu mecanisme de susținere a acestui segment al economiei.
Președintele Camerei de Comerț și Industrie, Sergiu Harea a afirmat la deschiderea evenimentului că acesta are drept scop să pună față în față autoritățile publice centrale, autoritățile locale și mediul de afaceri pentru a găsi soluții pentru dezvoltarea industriei din Republica Moldova. „Acum, când Republica Moldova a devenit țară candidat la aderarea la UE discuțiile privind dezvoltarea industriei au un aspect special pentru că trebuie să fim conformi acelor cerințe care sunt pe piața UE. Dialogul public-privat pe care îl avem astăzi este acel punct de pornire pentru a intensifica cooperarea în acest domeniu. Pe parcursul ultimelor câteva luni au fost operate mai multe modificări legislative care vizează activitatea industriei, iar evenimentul de astăzi este organizat pentru ca să informăm antreprenorii din domeniu cu noutățile cu care vine Guvernul și împreună să găsim soluții pentru a dezvolta industria din Republica Moldova”, a spus Sergiu Harea.
Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks a dat asigurări că Uniunea Europeană va oferi sprijin și oportunități de dezvoltare pentru sectorul industrial din țara noastră. „Sperăm că Guvernul va identifica soluții pentru noile scheme de sprijin din partea statului care să fie implementate pe cât de curând posibil. Productivitatea muncii, îmbunătățirea condițiilor muncii, oportunitățile pentru inovare și antreprenoriat, accentul pe economia circulară și tranziția verde ar trebui să fie principalele obiective ale dezvoltării industriale ale Republicii Moldova. De ani buni, UE a susținut companiile din țară ca să progreseze și a lucrat pentru a promova buna guvernare și dezvoltarea socio-economică. Moldova a reușit să creeze legături strânse cu partenerii din UE și să se integreze în lanțurile valorice europene”, a menționat Ambasadorul. El a adăugat că UE și Moldova discută despre semnarea unui Acord de conformitate a produselor industriale cu normele UE, ceea ce va duce la liberalizarea comerțului dintre cele două părți pentru două sectoare industriale: echipamente electronice și echipamente electromagnetice.
Directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, Guido Beltrani a subliniat că Elveția și-a asumat angajamentul de a sprijini dezvoltarea sectorului industrial al Moldovei. „În cadrul programului nostru de cooperare între Elveția și Moldova finanțăm diverse proiecte care aduc beneficii industriei moldovenești. Platformele de dialog de tipul celei organizate astăzi sunt esențiale pentru asigurarea alinierii politicilor industriale ale Republicii Moldova la necesitățile întreprinderilor locale. Sunt convins că împreună putem valorifica întregul potențial industrial al Moldovei și promova o creștere continuă și durabilă în această țară”, a conchis oficialul.
Vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării a specificat că industria este inima unei economii puternice, care poate „trage” după sine multe alte sectoare și de aceea „revitalizarea industriei este o prioritate strategică” pentru autorități. „Integrarea europeană reprezintă în continuare cea mai importantă oportunitate pentru industria noastră. Procesul de aderare la UE aduce nu doar resurse și investiții, ci și o transformare structurală profundă a economiei, similară cu evoluțiile din multe alte țări europene. Același lucru ne așteaptă și pe noi”, a comunicat vicepremierul.
Evenimentul a reunit antreprenori din toate regiunile țării, oficiali de rang înalt și delegații ale Camerelor de Comerț și Industrie din România, Estonia, Ucraina, Camere bilaterale, asociații profesionale și experți.
Evenimentul a fost organizat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, sub patronajul Guvernului Republicii Moldova, în parteneriat cu camerele de comerț bilaterale și asociațiile profesionale din domeniul industriei, cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD) și Guvernul Elveției, în cadrul proiectului „Piețe reziliente și incluzive în Moldova”.