FOTO // La Chişinău a fost inaugurată oficial cea de-a XXIII-a ediţie a Zilei Naţionale a Vinului
14:37 | 05.10.2024 Categorie: Societate
Chişinău, 5 oct. /MOLDPRES/. Vinul Moldovei este sărbătorit astăzi în centrul capitalei, acolo unde a început cea de-a XXIII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului. Muzica și dansurile populare, bucatele tradiționale și vinul de calitate au creat o atmosferă specială la cea mai mare sărbătoare dedicată tradițiilor și culturii vitivinicole din țara noastră, transmite MOLDPRES.
Prezent la inaugurarea evenimentului, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a declarat că cea de-a 23 aniversare a acestuia este o cifră onorabilă, iar Ziua Naţională a Vinului a devenit o carte de vizită nu numai a sectorului vitivinicol, ci şi a întregii ţări. „Este o muncă deosebit de grea, o spun nu doar în calitate de consumator, ci şi ca descendent dintr-o familie din sudul ţării, de la Cahul, care a avut vie şi a făcut vin, or, ştiu îndeaproape cum e această activitate. Vinificatorii noştri au făcut un lucru deosebit de important – au adus faimă Moldovei, înscriind-o în liderii acestui domeniu la nivel internaţional”, a relevat şeful Legislativului de la Chişinău.
La rândul său, vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, a subliniat că viniviticultura autohtonă continuă să urmeze pe drumul excelenței. „Oriunde am merge, despre Moldova se vorbește ca despre o țară producătoare de vinuri de înaltă calitate și asta se datorează muncii producătorilor noștri de vinuri. În spatele vinului stă o muncă enormă. Festivalul Vinului este un eveniment unic în lume, iar via şi vinul este o parte a culturii şi istoriei noastre, fiind înscrisă cu linie roşie în cartea ospitalităţii noastre. Astăzi celebrăm succesele revoluționare ale Vinului Moldovei pe scena globală. Le spun la mulţi ani vinificatorilor, astăzi este ziua voastră, Ziua Națională a Vinului, care este o sinteză a rezultatelor muncii voastre. Voi aţi consolidat poziția țării noastre pe harta vinicolă mondială, definind Vinul Moldovei ca fiind cel mai reprezentativ Ambasador al Moldovei în lumea întreagă”, a estimat Vladimir Bolea.
Vicepremierul a mulţumit, de asemenea, Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii, altor parteneri de dezvoltare, care au susţinut Moldova, prin proiecte şi programe de profil, să depăşească criza impusă de embargoul Rusiei şi să ajungă în prezent un fruntaş pe piaţa vitivinicolă mondială. De asemenea, Vladimir Bolea a menţionat că Guvernul va continua să sprijine sectorul prin noi programe de subvenţionare şi investiţii, în anul 2025, în acest scop preconizându-se peste 300 sute de milioane de lei.
Prezent la eveniment, Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru agricultură, a declarat că este o onoare să participe la această sărbătoare. „Felicit vinificatorii pentru rezultatele obţinute şi mulţumesc agricultorilor din Republica Moldova că au contribuit la asigurarea securităţii alimentare a Europei, pentru că, în ultimii ani, ne-am confruntat cu aceleaşi probleme şi provocări - consecinţele pandemiei, războiul din Ucraina, calamităţile naturale, care ne-au marcat pe toţi. Republica Moldova este ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, aflându-se într-un proces destul de intens ce derulează de ceva vreme. Aderarea la UE vă va permite să aveţi acces pe piaţa europeană. Vreau să vă urez succes la referendum şi sper că veţi avea succes. Republica Moldova are nevoie de Uniunea Europeană, la fel cum şi Uniunea Europeană are nevoie de ţara dvs., pentru că nu este completă fără Republica Moldova, cu produsele ei excelente”, a subliniat Janusz Wojciechowski.
La aceeaşi ceremonie, conducerea ţării a desemnat cei mai buni şi iscusiţi reprezentanţi ai breslei, precum şi cele mai performante vinării şi crame din ţară. Distincţiile au fost înmânate de oaspeţii de onoare ai evenimentului, printre care şi miniştrii Agriculturii din Ţările Baltice - Letonia, Estonia și Lituania, aflați într-o vizită oficială la Chișinău.
Peste o sută de mii de vizitatori sunt așteptați în zilele de sâmbătă, 5 octombrie, și duminică, 6 octombrie, la Ziua Națională a Vinului. Cea de-a XXIII-a ediție a sărbătorii se va desfășura cu sloganul „Vinul nostru uimitor de bun”. Tradițional, evenimentul se desfășoară în Piața Marii Adunări Naționale. Cea de-a XXIII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului va reuni aproximativ o sută de vinificatori sub umbrela brandului vinicol de țară „Vinul Moldovei”, care își vor prezenta creațiile: vinurile consacrate, care le-au adus medalii la competițiile internaționale, vinuri din noua roadă și noi lansări. De asemenea, Ziua Vinului este sărbătorită şi la multe vinării şi crame din ţară.