ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a întreprins o vizită în sudul Republicii Moldova: Raionul Cahul va beneficia de investiții în valoare de 120 de milioane de lei. „Sunt proiecte pe care oamenii le așteaptă de decenii”

10:27 | 13.10.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 13 oct. /MOLDPRES/. Doar în ultimii trei ani, în raionul Cahul s-au investit peste 80 de milioane de lei prin Programul „Satul European” și „Satul European Expres”, și alte 241 de milioane de lei prin șapte programe regionale. Pentru anii 2024-2025, locuitorii din Cahul vor beneficia de investiții și mai mari – peste 120 de milioane de lei pentru alte 26 de proiecte. Afirmația a fost făcută de speakerul Igor Grosu, care a întreprins sâmbătă, 12 ocotmbrie, o vizită în raionul Cahul, comunică MOLDPRES.

Președintele Parlamentului a discutat cu locuitorii din sudul țării, cu primarii și consilierii locali, cu directorii instituțiilor publice despre proiectele și programele locale și regionale de dezvoltare a localităților.

Am convenit că trebuie să muncim în continuare în echipă pentru a crește bunăstarea în fiecare sat. Sunt proiecte pe care oamenii le așteaptă de decenii și, fiind parte din marea familie europeană, vom putea asigura bunăstare oamenilor noștri cu o viteză mai rapidă”, a menționat Igor Grosu.

„M-am bucurat că, de la ultima discuție de acum jumătate de an, unele probleme semnalate atunci sunt în proces de soluționare, cum ar fi reabilitarea drumului național M3 Chișinău – Comrat – Giurgiulești – frontiera cu România (sectoarele de ocolire a or. Vucănești și a or. Cimișlia) sau R34 Hânceşti – Leova – Cahul – Giurgiulești (sectorul Cantemir – Cahul). De asemenea, satele din lunca Prutului sunt în plin proces de împădurire, s-au plantat deja puieți pe o suprafață de 200 de hectare”, a subliniat șeful legislativului.

Președintele Parlamentului a vizitat și Spitalul raional Cahul, unde a fost inaugurată o nouă Secție de anestezie și terapie intensivă, astfel încât locuitorii raioanelor Cahul, Cantemir, Taraclia și Vulcănești să aibă o șansă mai mare să le fie salvată viața. „Vom continua să investim în sectorul sănătății pentru că fiecare viață contează și fiecare cetățean are dreptul la servicii medicale de calitate”, a spus Igor Grosu.

Prezent la discuții, primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, a menționat că în prezent, Cahulul beneficiază de cea mai mare asistență europeană din țară. „Am reafirmat susținerea clară a vectorului de integrare europeană a R. Moldova, mun. Cahul fiind localitatea cu cea mai mare asistență europeană din țară, raportat la numărul de locuitori”, a spus Dandiș.

Edilul a solicitat asistență pentru proiectul Lacului Sărat, finalizarea sediului nou a Teatrului “B.P.Hasdeu”. Dandiș a cerut intervenția statului în situația aeroportului din Cahul, ca obiectiv strategic de infrastructură și demararea lucrărilor de construcție a Spitalului regional Cahul. „Urmare a discuțiilor și ținînd cont de contextul actual, am convenit ca împreună cu factorii responsabili să depunem eforturi în realizarea graduală a acestor obiective”, a conchis edilul.

Igor Grosu a discutat și cu locutorii satelor Roșu și Giurgiulești. Speakerul le-a vorbit despre viitorul  european al Republicii Moldova și că e timpul„ să aducem Europa la noi acasă”. „Și aici am văzut oameni buni, optimiști și care vor pune umărul ca pe data de 20 octombrie să ieșim într-un număr cât mai mare și să votăm DA la referendum. Este proiectul generației noastre și nu avem dreptul să greșim. Pe 20 octombrie cerem doua buletine de vot: DA la referendum și pentru Maia Sandu președintă”, a îndemnat Igor Grosu.

Președintele Parlamentului a vizitat și satele Brânza, Văleni și Slobozia Mare. „Am vorbit despre proiectele realizate sau care urmează a fi realizate cum ar fi- asigurarea caselor cu apă, iluminatul public, renovarea școlilor, a grădiniților, a caselor de cultură, sau repararea drumului Colibași-Vulcănești. Avem de făcut încă multe lucruri și nu ne putem opri la jumătate de drum. De aceea împreună cu brânzenii, vălenașii și slobozenii vom munci și vom aduce Europa la noi acasă”, a spus Grosu.

Raionul Cahul este situat în partea de sud a Republicii Moldova, pe malul stâng al râului Prut, are 55 localități și 124,6 mii locuitori. Raionul are conexiune directă cu Uniunea Europeană prin România. Conexiunea se asigură prin intermediul celor două puncte vamale: Cahul–Oancea și Giurgiulești–Galați.

img24008186

img24008186

img24008186

img24008186

img24008186

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!