Proiectul „EU4Business: Connecting Companies” la final. Mii de antreprenori au reuşit să-şi realizeze visele, devenind mai rezilienţi şi competitivi
11:22 | 24.10.2024 Categorie: Economie
Chişinău, 24 oct. /MOLDPRES/. Proiectul „EU4Business: Connecting Companies” (EU4BCC) şi-a evaluat lucrările printr-o conferință de închidere, desfăşurată astăzi la Chişinău, organizată de Eurochambres, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. Evenimentul a rezumat activitățile programului, prezentând realizările şi consolidând legăturile stabilite pe durata proiectului, transmite MOLDPRES.
Moderatorul conferinţei, Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) a Republicii Moldova, a evidențiat importanța cooperării în acest proiect pentru dezvoltarea economiei ţării noastre. „EU4BCC a fost o forţă motrice în sprijinul pe care instituția camerală îl oferă antreprenorilor autohtoni pentru accesarea piețelor externe și promovarea produselor și serviciilor moldovenești, precum și companiilor străine în procesul de inițiere a afacerilor în Republica Moldova, dezvoltarea colaborării cu țările membre ale UE, în contextul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană. De asemenea, acesta va servi ca o platformă pentru crearea de rețele, reconectarea cu colegii participanți, schimbul de experiență și evidențierea celor mai bune practici și a lecțiilor învățate”, a spus Harea.
Prezent la eveniment, prim-ministrul Dorin Recean a estimat, adresându-se antreprenorilor, că alegând calea fermă spre Uniunea Europeană, dincolo de beneficiile pe care Republica Moldova le are pe mai multe dimensiuni importante, cel mai mare beneficiu rămâne a fi piaţa unică europeană. „Productivitatea este provocarea cea mai mare pe care trebuie s-o transformăm în oportunitate. Accesul la piaţa unică europeană înseamnă acces la cei mai bogaţi clienţi, la cele mai extinse posibilităţi de dezvoltare. Or, un mediu de afaceri productiv va fi capabil să demonstreze că locul nostru este în această piaţă. Am făcut o alegere, iar dezvoltarea antreprenoriatului este o prioritate. O Europă mai extinsă înseamnă o Europă mai puternică, securizată şi competitivă, iar un business dezvoltat poate face Moldova o ţară prosperă, aici acasă”, a relevat premierul.
Într-un format hibrid, conferința a reunit aproximativ o sută de participanți, inclusiv reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Guvernului Republicii Moldova, ai Camerelor de Comerț naționale din PaE, parteneri de proiect, beneficiari și alte părți interesate cheie care au contribuit la consolidarea ecosistemului de afaceri din regiune.
„Pentru noi Uniunea Europeană înseamnă cel mai durabil proiect de pace, justiție și stat de drept, respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, un sistem de educație ajustat la cererea pieței, acces la cea mai mare piață și dezvoltare economică durabilă. Din 2014, de la semnarea Acordului de Asociere între UE și R. Moldova, țara noastră a avansat considerabil pe mai multe filiere: exporturile către UE au crescut de două ori, peste 30 000 de companii, preponderent IMM, au fost sprijinite de către autorități și UE în ajustarea la noile condiții și cerințe ale pieții UE prin achiziție de echipamente noi, tehnologizare, implementare de standarde europene etc. Aceasta a dus la extinderea afacerilor moldovenești în UE, obținând integrarea lor în lanțurile de valori europene, fapt ce a generat dezvoltare economică pe intern. Asistența UE este și va fi vizibilă și reală, iar antreprenorii sunt campionii UE, pentru că majoritatea înțeleg beneficiile acestei integrări, că afacerile lor vor merge mai bine în UE, or, venim cu o agendă consolidată pentru a ajuta oamenii de afaceri să producă, să creeze locuri de muncă şi să poată exporta”, a punctat în discursul său vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice şi Digitalizării.
La rândul său, șef adjunct al Delegației UE în Republica Moldova, Mate Csicsai, și-a exprimat sprijinul pentru ţara noastră în procesul de elaborare a politicilor economice, subliniind importanța acestora pentru un mediu de afaceri rezilient şi competitiv. „Am fost împreună, am lucrat împreună nu de cinci ani cât a durat acest proiect, ci de fapt de 14 ani, de când am iniţiat aceste programe. Am reuşit să obținem relaţii strânse în integrarea economiilor, abilitarea întreprinderilor mici şi mijlocii care au beneficiat de suport strategic pentru dezvoltare, respectându-se egalitatea de gen şi de şanse. Mii de antreprenori au reuşit să-şi realizeze visele. Acest proiect înseamnă în primul rând rezilienţă, deoarece ne dorim un viitor mai bun, în familia europeană”, a menţionat Mate Csicsai.
Proiectul EU4BCC este cofinanțat de Uniunea Europeană și implementat de Eurochambres. Acesta vizează aprofundarea și consolidarea relațiilor comerciale dintre UE, statele sale membre și țările din Parteneriatul estic (PaE) – Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova și Ucraina. Proiectul a fost lansat în decembrie 2019 și va derula până în decembrie 2024.