Ion și Doina Aldea Teodorovici, comemorați la 32 de ani de la trecerea în eternitate
15:28 | 30.10.2024 Categorie: Cultură
Chişinău, 30 oct. /MOLDPRES/. Marii artiști ai neamului, Ion și Doina Alea Teodorovici, au fost comemorați marți, 30 octombrie, la 32 de ani de la trecerea în eternitate. Cântecele îndrăgiților interpreți au răsunat la monumentul amplasat la intrarea principală din parcul Valea Morilor. Un omagiu au adus regretaților artiști președinta Maia Sandu, reprezentanți ai autorităților locale, muzicieni și toți cei care au îndrăgit creația vestitului cuplu muzical Ion și Doina Aldea Teodorovici, informează MOLDPRES.
Cristofor Aldea Teodorovici, fiul marilor cântăreți, care a rămas orfan la vârsta de doar zece ani, a împărtășit din sentimentele sale pentru părinții săi și creația lor care dăinuie în timp.
„Inima mea e fericită pentru că în fiecare an suntem aici în fiecare an să ne amintim de părinții mei Ion și Doina. Probabil este și o blagoslovire și, bineînțeles, și o dramă. Încercăm mereu chiar și cu aceste pomeniri, să ducem mai departe flacăra românismului, flacăra dragostei dintre Ion și Doina, așa cum a spus cineva faptul că ei transformau cântecele de dragoste în cântece patriotice și cântecele patriotice în cântece de dragoste”, a declarat Cristofor Aldea Teodorovici.
Svetlana Bivol, președinta Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova și-a adus aminte despre întâlnirile pe care le- avut cu marii artiști, relevând că Doina și Ion au fost muzicieni talentați, dar și oameni extraordinari, care au promovat adevăratele valori. „Au trecut 32 de ani, dar parcă mai ieri s-a întâmplat. Eu țin minte foarte bine această zi tristă, această veste zguduitoare, care pur și simplu i-a uluit pe toți. Toată țara a fost cutremurată de această veste. Dar parcă nu se simte această distanță de 32 de ani, deoarece, Ion și Doina sunt mereu în preajmă prin fotografii, prin documentare, cronici, concursuri și, bineînțeles, prin creația lor, atât de măreață și creația care ne cheamă spre libertate, demnitate și valori adevărate. Au fost în afara de faptul că interpreți și compozitori fantastici și oameni extraordinari cu care puteai comunica, erau foarte sociabili, întotdeauna știau să zâmbească, să vorbească, să-ți spune ceva. Eternă memorie marilor artiști ai neamului și minunaților oameni, Ion și Doina Aldea-Teodorovici”, a declarat Svetlana Bivol.
Președinta Maia Sandu a adus un omagiu marilor artiști, venind la Cimitirul central din capitală, unde sunt înhumați Ion și Doina Aldea Teodorovici. Președinta a exprimat compasiune mamei Doinei, Eugenia Marin, și a apreciat moștenirea culturală lăsată de cei doi artiști. „Au cântat neînfricați din dragoste pentru țară, pentru limba română și pentru renașterea noastră ca neam. Iar curajul lor, în anii de răscruce, i-a făcut nemuritori. Până în prezent, exemplul și viața cuplului Aldea-Teodorovici ne inspiră să rămânem drepți, de partea binelui și să continuăm construirea unui viitor democratic și prosper. Să fim demni de această moștenire și, în memoria lor, să păstrăm cu grijă valorile pe care le-au promovat și în care au crezut Ion și Doina Aldea-Teodorovici”, a scris președinta pe contul său de Facebook.
Autoritățile capitalei își propun crearea unui Centru de Cultură și Artă care va purta numele Ion și Doina Alde Teodorovici, a declarat viceprimarul de Chișinău, Angela Cutasevici. „Primăria Chișinău sprijină continuu proiectele care vizează valorificarea patrimoniul numelui, pieselor cuplului Ion și Doina Aldea-Teodorovici. Suntem în crearea centrului de cultură și artă care ii va purta numele. Noi sperăm și suntem siguri că unindu-ne eforturile păstrându-le vie amintirea vom fi mai buni și vom păstra vie flacăra de moștenire transmisă de ei pentru fiecare din noi”, a specificat viceprimarul.
Ion și Doina Aldea Teodorovici au fost marii artiști ai perioadei de renaștere națională. Au cântat limba română, dragostea de țară, alimentând în sufletul fiecăruia sentimentul demnității naționale. Sunt memorabile și creațiile artiștilor dedicate mamei, casei părintești, focului din vatră. Cântecele lui Ion și Doina Aldea Teodorovici sunt fredonate și astăzi pe ambele maluri ale Prutului. Marii artiști au cântat melodii pe versurile poeților Grigore Vieru, Adrian Păunescu, Ion Hadârcă.
Viața marilor artiști a fost tragic abruptă de un accident rutier produs în noapte de 29 spre 30 octombrie, 1992, în apropiere de București. Ion și Doina mergeau spre Chișinău. Mașina în care se aflau s-a izbit de un copac lângă localitatea Coșereni.
În memoria lui Ion și Doinei Aldea Teodorovici se desfășoară festivalul de muzică „Două inimi gemene”, unde interpreți din mai multe țări ale lumii cântă în limba română piesele muzicale ale marilor artiști.