La Luxemburg se desfășoară o nouă reuniune de screening pe capitolul 18 – „Statistici”. Vicepremierul Cristina Gherasimov: „Republica Moldova a înregistrat progrese bune în domeniul statisticii”
12:56 | 13.11.2024 Categorie: Aderare la UE
Chişinău, 13 nov. /MOLDPRES/. La Luxemburg se desfășoară astăzi și mâine reuniunea de screening bilateral al Republicii Moldova cu Comisia Europeană pentru capitolul 18 – „Statistici”. Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a declarat că „Republica Moldova a înregistrat progrese bune în domeniul statisticii”, transmite MOLDPRES.
În cadrul reuniunii, reprezentanții Biroului Național de Statistică și alți membrii ai Grupului de lucru vor susține mai multe prezentări de țară pe subiecte privind statistica economică, socială, demografică, regională, dezvoltare durabilă, calitatea în statistică, metodologii, clasificatoare, inclusiv provocările și dificultățile cu care se confruntă sistemul statistic național (SSN), progresul înregistrat în armonizarea SSN la aqcuis-ul comunitar, capacitățile instituționale și planurile de viitor.
Vicepremierul Cristina Gherasimov a remarcat că, până la această etapă, în mare parte, au fost puse în aplicare toate recomandările Comisiei Europene de anul trecut.
„În zilele de 13 și 14 noiembrie curent suntem la Luxemburg. Aici, împreună cu experții din Comisia Europeană, analizăm capitolul 18 - Statistici. Potrivit pachetului de extindere prezentat de Comisia Europeană acum două săptămâni, Republica Moldova a înregistrat progrese bune în domeniul statisticii. În special prin efectuarea recensământului populației și al locuințelor, dar și prin creșterea capacității instituționale a acestui sistem. De facto, în mare parte au fost puse în aplicare toate recomandările Comisiei de anul trecut. Mai avem de lucru pentru a alinia datele administrative și private la standardele UE”, a afirmat Cristina Gherasimov.
La rândul său, șefa adjunctă a Biroului Național de Statistică, Aurelia Spătaru, a menționat că un sistem de statistică cu date exacte și ușor accesibile ne va ajuta să avem cetățeni mai bine informați și instituții mai eficiente.
„Vom avea o mai bună înțelegere a realității sociale și economice a țării. Oamenii vor simți mai exact impactul programelor realizate la nivel local, regional și național. Va exista o capacitate mai mare de a înțelege, de a analiza și interpreta datele, astfel încât să putem adapta politicile publice la necesitățile oamenilor”, a spus Aurelia Spătaru.
Totodată, șeful Biroului pentru Integrare Europeană, Ghenadie Marian, a remarcat că prin implementarea măsurilor din capitolul 18, „ne asigurăm că putem avea un sistem de statistică precis și obiectiv asemănător cu cel din Uniunea Europeană, care să contribuie la construirea unui viitor mai bun pentru toți cetățenii și la edificarea unei societăți, informate și prospere pentru o Moldovă cu adevărat europeană”.
Pe 25 iunie 2024, Republica Moldova a început negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Acestea au fost lansate oficial în cadrul unei conferințe interguvernamentale la Luxemburg. În prezent, autoritățile coordonează etapa de screening bilateral.