R. Moldova a finalizat primul Raport bienal de transparență, ce include inventarul gazelor cu efect de seră
18:07 | 18.11.2024 Categorie: Societate
Chişinău, 18 nov. /MOLDPRES/. Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a participat astăzi la Masa rotundă ministerială privind Transparenta Globală în domeniul Climei, la Baku, Azerbaidjan. Oficialul a subliniat importanța Cadrului de transparență îmbunătățit care vine să ajute țările semnatare ale Convenției-cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice (UNFCCC) să își îndeplinească angajamentele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și să implementeze politici și măsuri de adaptare la schimbările climatice, transmite MOLDPRES.
Lazarencu a vorbit despre progresele făcute de Moldova privind Cadrul de transparență îmbunătățit. Printre realizări se numără finalizarea primului Raport bienal de transparanță, care include inventarul gazelor cu efect de seră, ce va fi prezentat secretariatului Convenției Națiunilor Unite pentru Schimbări Climatice până la sfârșitul lunii decembrie 2024.
De asemenea, Moldova este în proces de actualizare a rundei a treia a Contribuției Naționale determinate, care urmează să înglobeze ținte de reducere la nivel de întreaga economie mai ambițioase. „Contribuția național determinată actualizată are drept obiectiv reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera de 70% până în 2030 față de nivelurile din 1990. Totodată, prin implementarea Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor (2023-2032), Moldova vizează creșterea acoperirii forestiere de la 11% la 15%, reducând astfel emisiile de CO2 cu aproximativ 12 milioane de tone în următorii 30 de ani”, a explicat ministrul Mediului.
Totodată, Sergiu Lazarencu a subliniat importanța sprijinului internațional din partea țărilor dezvoltate pentru a face față provocărilor legate de capacitatea tehnică și resursele financiare.
Raportul bienal de transparență UNFCCC este un instrument crucial pentru transparența, responsabilitatea și evaluarea progreselor în domeniul schimbărilor climatice. Acesta ajută la consolidarea eforturilor globale pentru reducerea emisiilor și adaptarea la schimbările climatice, asigurând în același timp un cadru pentru o mai bună cooperare internațională și o mai mare încredere între state.