ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Maricica Proca din Budeşti încearcă să schimbe localitatea: „Vrei mai mult și mai bine, trebuie să te implici, să lucrezi și să schimbi”

19:06 | 18.11.2024 Categorie: Regiuni

Originară din Budești, municipiul Chişinău, Maricica Proca a ales după absolvirea facultății să revină în satul de baștină și să-l dezvolte.

Activistă, profesoară, directoare a Centrului pentru copii și tineret din localitate, voluntară, președintă a Asociației Budești-Casa Părintească, Maricica spune: „Vreau ca atunci când nu voi mai putea lucra să beneficiez de servicii publice de calitate și o viață demnă în localitatea mea, alături de alți oameni care să se bucure de apă, canalizare, activități pentru toate vârstele. Dacă nu faci nimic, nimic nu se întâmplă. Vrei mai mult și mai bine, trebuie să te implici, să lucrezi și să schimbi”.

Asociația pe care o conduce a schimbat la față comunitatea prin multiple proiecte legate de infrastructura locală, activități pentru toate vârstele, egalitate de gen și împărțirea treburilor casnice. Cele mai multe acțiuni sunt implementate în trei localități: Budești, Tohatin și Cruzești. Potrivit Maricicăi, dacă nu implici și vecinii, există mai puține șanse să reușești să schimbi lucrurile, mai ales atunci când țintești mentalitatea, stereotipurile și comportamentul.

După ce au lucrat intens în pandemie, a venit criza refugiaților și Budești-Casa Părintească a fost implicată în colaborare cu autoritățile locale în sprijinul femeilor și copiilor care s-au refugiat în Moldova. Din discuții cu femeile, Maricica a înțeles că acestea vor să lucreze și au nevoie de noi abilități profesionale utile în Moldova. Au fost organizate discuții cu agenții economici și autoritățile locale și cu susținerea Agenției Organizației Națiunilor Unite (ONU) dedicată promovării egalității de gen și abilitării femeilor (UN Women) și sprijinul financiar al Fondului Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară (WPHF) sunt instruite 30 de femei, dintre care jumătate refugiate. 

„Toate cursurile de bucătăreasă, frizeră sau patisieră se termină cu înmânarea unui certificat. Femeile trebuie să aibă încredere și să aibă abilități certificate pentru a se angaja. Să știți că toate, dacă vor dori, vor putea lucra în sat pentru că ne-am asigurat că avem vacante locuri de muncă pentru ele. Acesta este motivul din care lucrăm foarte strâns cu autoritățile locale și cu agenții economici. Femeile trebuie să fie informate despre oportunitățile existente, iar noi le ajutăm să le poată valorifica, inclusiv prin aceste instruiri”, spune Maricica.

Mamă a unui copil de 8 ani, cu mândrie povestește despre familia sa extinsă. „Noi suntem toți implicați și soțul și părinții și copilul. Este foarte important nu doar că familia mă susține, dar și faptul că oamenii văd un model care îi inspiră, exemple de liderism feminin, de familii unite, altfel este greu să convingi, mai ales în localitățile rurale unde încrederea este foarte importantă.”

Planurile Asociației merg mai departe și pe lângă munca cu femeile, inclusiv suport psihologic, consiliere în tot ce înseamnă servicii publice disponibile, dar și efort pentru a le face mai bune și mai accesibile. Maricica este implicată în crearea unui traseu turistic care să implice cele trei localități, continuă munca pentru o implicare mai mare a taților în educarea copiilor și organizează tabere de vară și instruiri. „Nu am dreptul să las mâinile în jos, trebuie să reușim și să reușim acasă, pentru că viitorul îl facem noi”, spune Maricica.

UN Women și Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară susține puternic începând cu 2022 inclusiv Asociația Budești-Casa Părintească pentru integrarea și abilitarea femeilor refugiate și a celor din comunitate.

Cor. Lilia Grubîi

 

img24009366

img24009366

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!