Sergiu Lazarencu la Baku: „Moldova susține politica UE privind neutralitatea climatică și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”
11:42 | 19.11.2024 Categorie: Aderare la UE
Chişinău, 19 nov. /MOLDPRES/. Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a participat astăzi, în cadrul vizitei la Baku, la Masa rotundă ministerială cu tema „Tranziția Justă”. Oficialul a subliniat importanța acestui proces, esențial pentru realizarea obiectivelor climatice globale, dar și pentru asigurarea unei transformări economice și sociale echitabile, transmite MOLDPRES.
„Tranziția justă nu se referă doar la reducerea emisiilor, ci şi la asigurarea că toate persoanele, indiferent de starea lor socială sau locația lor geografică, au o oportunitate de a prospera într-o economie durabilă, cu emisii reduse de carbon. Guvernele trebuie să se angajeze în politici care să echilibreze obiectivele de mediu cu nevoile socio-economice ale celor mai vulnerabili", a declarat Lazarencu.
De asemenea, ministrul a subliniat angajamentele Republicii Moldova de a susține politica Uniunii Europene privind neutralitatea climatică și de a crește ambiția națională pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. „Deși țara noastră are o contribuție mică a emisiilor de carbon la nivel global, se confruntă cu un risc ridicat de vulnerabilitate la schimbările climatice, evidențiat prin creșterile de temperatură și impactul acestora asupra agriculturii și ecosistemelor. În acest context, Programul Național de Adaptare la Schimbările Climatice al Republicii Moldova are ca obiectiv principal sprijinirea sectoarelor vulnerabile, precum agricultura, energia și sănătatea. Aceste domenii, esențiale pentru dezvoltarea durabilă, depind în mod direct de accesul la resurse adecvate, de implementarea unor soluții inovatoare și de o cooperare internațională eficientă. Programul reflectă angajamentul țării de a răspunde provocărilor climatice prin politici integrate și parteneriate globale”, a estimat Sergiu Lazarencu.
De asemenea, şeful principalei autorităţi de mediu din ţara noastră a făcut apel la cooperarea internațională pentru a asigura succesul tranziției juste, subliniind că „este esențial să sprijinim țările în dezvoltare atât financiar, cât și prin dezvoltarea capacităților tehnice și instituționale”.
Programul pentru Tranziția Justă al Convenției Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice oferă un cadru important pentru a ajuta țările să integreze echitatea socială în politicile lor climatice, asigurând că vulnerabilitatea economică este abordată și că beneficiile acțiunilor climatice sunt distribuite corect. Programul prevede securizarea finanțării substanțiale și sustenabile pentru aceste eforturi, în special prin mecanisme multilaterale precum Fondul Verde pentru Climă, pentru a direcționa resursele către țările care au cea mai mare nevoie.