ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Agriculturii a realizat deja unele progrese în ajustarea cadrului său de politici ramurale la provocările acquis-ului UE

20:11 | 02.12.2024 Categorie: Aderare la UE

Chişinău, 2 dec. /MOLDPRES/. Perspectivele de aderare la Uniunea Europeană oferă producătorilor agricoli acces la o piață unică de peste 500 de milioane de consumatori și la o pondere substanțială din fondurile europene, destinate suportului sectorului agricol și dezvoltării rurale din Republica Moldova. Pentru a beneficia de obținerea fondurilor din bugetul UE, Moldova trebuie să racordeze cadrul național de politici și instituțional la PAC, transmite MOLDPRES.

Implementarea Politicii Agricole Comune (PAC) a UE, presupune un șir de provocări. O mare parte din corpul legislativ al UE („acquis comunitar” (acquis)) abordează cu strictețe siguranța alimentelor și a hranei pentru animale; standardele fitosanitare; precum și cerințele de bunăstare a animalelor și de mediu.

Proiectul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Competitivitate și Reziliență Rurală a organizat la finele lunii noiembrie o conferință dedicată Politicii Agricole Comune pentru producători, exportatori, prestatori de servicii din sectorul horticol, vitivinicol și apicol. S-a discutat despre avantajele ce le oferă Politica Agricolă Comună pentru sporirea competitivității sectorului agricol în contextul aderării la UE și integrarea produselor agricole moldovenești pe piața unică comunitară.

„Pentru sectorul agricol, Politica Agricolă Comună, dar și noua politică de subvenționare a dezvoltării sectorului agricol și a mediului rural al RM vor marca traiectoria dezvoltării sectorului agricol din Moldova pentru următorii ani, dar și pe termen lung. Astfel, felul în care vom îmbrățișa transformările și reformele ce se for produce în sectorul agricol odată cu implementarea acestor documente de politici va condiționa capacitatea sectorului agricol de a valorifica oportunitățile de finanțare și dezvoltare a sectorului agricol și mediului rural ce le oferă UE”, spune Ina Butucel, director componenta politici și mediul de afaceri, USAID, PCRR.

Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală și-a propus să ofere actorilor importanți din sectorul agricol o platformă deschisă pentru a face un schimb constructiv de opinii despre schimbările ce le aduce cu sine Politica Agricolă Comună, dar și despre principiile de subvenționare, care urmează a fi implementate odată cu adoptarea noii legi a subvenționării sectorului agricol și mediului rural.

Experiențele statelor membre ale UE în implementarea PAC oferă perspective importante, care pot ghida Republica Moldova în calea aderării la UE.

Ilona Gruenewald, manager de Programe pentru Dezvoltare Rurală și Agricultură de la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova,  afirmă că sectorul agricol din UE a trecut prin mai multe etape dificile cum a fost pandemia, războiul din Ucraina, criza energetică, schimbările climatice, inundații, secetă. „Cu siguranță, agricultura traversează o perioadă mai complicată. UE vine cu scopul de a susține acest sector pentru a putea face față provocărilor. Politica Agricolă Comună a evoluat de-a lungul timpului, a dezvoltat instrumente noi de suport. Comunitatea europeană a întreprins un șir de măsuri care ar putea fi implementate și în R. Moldova. Tranziția prin care va trece R. Moldova în procesul de adoptare a Politicii Agricole Comune trebuie să fie echitabilă pentru toată lumea. Cu siguranță, pot afirma că PAC este un instrument de bază, menit să susțină sectorul agricol și să soluționeze problemele stringente. Vorbim aici atât despre cadrul legislativ, cât și despre finanțări”, menţionează Ilona Gruenewald .

La rândul său, Hans Kordik, lider de echipă în Proiectul Dialogul moldo-german privind politicile în agricultură, relevă că aderarea la UE deschide oportunități considerabile de piață și financiare pentru sectorul agricol. „Însă, agricultura UE impune, de asemenea, și standarde stricte de producție și siguranță. Moldova trebuie să-și asume angajamentul de a realiza ajustări semnificative în politica agricolă și administrația publică. Deși PAC se bazează pe valori comune, definește obiectivele generale pentru statele sale membre și oferă acces la un cadru financiar larg, există multe obligații și restricții, care trebuie respectate, oferind totuși suficientă flexibilitate pentru Moldova pentru a-și aborda nevoile sectoriale și obiectivele strategice”, estimează Hans Kordik.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a realizat deja unele progrese în ajustarea cadrului său de politici și instituțional din agricultură la provocările acquis-ului UE. În mod primordial, MAIA va trebui să-și reproiecteze structura sprijinului agriculturii și dezvoltării rurale pentru a se alinia mai îndeaproape la obiectivele definite în cadrul PAC formulate pentru 2023-2027.

Sergiu Gherciu, secretar general al Ministerului Agriculturii, susţine că agricultura din UE este una progresistă și sustenabilă, adaptată la necesitățile agricultorilor și la provocările cu care aceștia se confruntă. „Este important să îmbrățișăm și noi aceste viziuni. Evident, tot acest proces vine cu anumite costuri. Muncim pentru a identifica resursele necesare pentru a implementa cât de curând strategiile Politicii Agricole Comune în R. Moldova”, a subliniat Gherciu.

Alinierea timpurie a subvențiilor pentru agricultură la arhitectura PAC permite o tranziție mai ușoară pentru fermieri și instituțiile de resort. Arhitectura subvențiilor PAC permite abordarea durabilității mediului, schimbărilor climatice și condițiilor de bunăstare a animalelor.

 

 

 

img24009861

img24009861

img24009861

img24009861

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!