ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Discursul identitar al Mitropolitului Gurie, descris într-o monografie semnată de cercetătoarea Silvia Grossu

15:02 | 04.12.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 4 dec. /MOLDPRES/. Viața spirituală din Basarabia interbelică, apariția Mitropiliei Basarbiei și contribuția Mitropolitului Gurie la dezvoltarea Bisericii Ortodoxe se regăsesc într-o monografie semnată de conferențiarul universitar  Silvia Grossu, doctor în istorie - „Mitgropolitul Gurie – discursul identitar”. Este cel de-al cincilea volum dedicat vieții și activității Mitropolitului Gurie, pregătit de către autoare. Cartea a fost lansată la Biblioteca Națională, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Silvia Grossu a menționat că munca la aceste cărți a durat mai bine de două decenii. Cercetând arhive, publicații periodice și cărți, scoase de la index, pentru prima teză de doctor în istorie, axată pe valențele presei clericale din perioada 1908-1944, a descoperit foarte multe materiale cu referire la opera, activitatea și personalitatea ierarhului Gurie Grosu.

Ca slujitor al Bisericii, Mitropolitul Gurie s-a ridicat pe culmile ierarhiei bisericești, ca arhimandrit și apoi ca episcop. S-a implicat activ în viața bisericească, fiind unul dintre promotorii unei mai bune orânduiri interioare a Bisericii din Basarabia. Datorită autorității sale, Arhiepiscopia Chișinăului a fost ridicată la rang de Mitropolie, la Chișinău a fost înființată prima instituție de învățământ superior – Facultatea de Teologie a Universității din Iași. Mitropolitul Gurie este considerat primul titular al Mitropoliei Basarabiei după 100 de ani de ocupație rusească.  

După susținerea doctoratului în 2002, a reluat activitatea de cercetare pe un segment cvasi-necunoscut, atât aici, cât și peste Prut – opera ieromonahului (1902-1908), Arhimandritului (1909-1918), Aphiepiscopului (1920-1928), Mitropolitului (1928-1936) Gurie Grosu. „Astfel, cu ocazia a 130 de ani de la nașterea sa, în anul 2007, am organizat la Muzeul de Istorie al Moldovei un Simpozion național, la care au participat savanți consacrați, tineri cercetători, studenți cu comunicări științifice care au constituit esența primului volum de evocări a cărturarului-ierarh „Mitropolitul Gurie – misiunea de credință și cultură”, editată sub egida Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, a precizat cercetătoarea. 

În anul 2016, în volumul II „Mitropolitul Gurie – opera zidită în destinul Basarabiei” al preconizatei trilogii,  Silvia Grossu a redat publicului larg o parte din lucrările didactice, teologice și istorice ale lui Gurie Grosu, între care varianta în limba română a „Istoriei Mănăstirii Noul-Neamț”, articole care tot în limba rusă fuseseră scrise (toate traduse de Igor Grosu, strănepot de la fratele mitropolitului Antrei Grosu) și, în format facsimil, primul abecedar cu grafie latină, alcătuit de Arhimandritul Gurie Grosu cu care, în anul 1917, a demarat reforma școlii din Basarabia. Volumul al treilea „Mitropolitul Gurie – procersul și apărarea mea” constituie reeditarea cărții autobiografice cu același titlu, scrisă de Motropolit în anul 1937. Astfel, în anul 2018 s-a încheiat truda la trilogia „Mitropolitul Gurie – misiunea de credință și cultură”.

Dar, între timp, descoperisem multe alte studii, articole, cărți didactice și de catehetică, și am considerat că venise vremea unei evaluări panoramice a operei întâi-stătătorului Mitropoliei Basarabiei. În anul 2019 am participat la concursul pentru cercetători anunțat de Ministerul Educației. Am câștigat o bursă de cercetare pentru doi ani, adică 2020-2022. În plină pandemie de covid. Toate proiectele de cercetare au fost date peste cap. Și tema anunțată nu putea fi acoperită doar cu ceea ce ne puteau oferi instituțiile de asistentă info-documentară din Republica Moldova. Drumurile toate erau îngrădite de restricțiile pandemice. Astfel a apărut ideea elaborării unui studiu și a unei culegeri de articole, care au fost publicate de Gurie Grosu în revista „Luminătorul”. Colecțiile de reviste care pot fi consultate, și aici, și peste Prut sunt incomplete. Doar Protoiereul Viorel Cojocaru, doctor în filosofie, deține cea mai vastă colecție de reviste – 535 din cele 595 apărute între anii 1908-1944. În colaborare cu Părintele Cojocaru, am elaborat și am editat cel de-al IV-a volum „Mitropolitul Gurie – și revista „Luminătorul” (2022)”,  a subliniat Silvia Grossu

Pentru proiectul de cercetare, autoarea povestește că a avut nevoie de investigarea documentelor nemijlocit în bibliotecile și centrele arhivistice din România. Abia peste un an a fost posibilă editarea monografiei „Mitropolitul Gurie – discurs identitar”. Ea reprezintă doar o parte din teza de doctor habilitat, susținută în iunie 2024, și constituie primul studiu de evaluare și analiză a operei înaltului prelat. Deși panoramică, cercetarea s-a axat pe aspectul discursului său de promovare și statornicire a reperelor de legitimare identitară a basarabenilor pe tot parcursul activității sale.

Potrivt profesorului universitar Anatol Petrencu, doctor habilitat în istorie, monografia constituie rodul unor eforturi de peste două decenii de cercetare pe această linie - discursul identitar al activității didactice și culturalizatoare a Mitropolitului Gurie ca valoare intrinsecă pentru istoria noastră. 

Silvia Grossu este doctor în istorie, conferențiar la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării a Universităţii de Stat din Moldova, vicepreşedintele filialei din Republica Moldova a Asociaţiei Române de Istorie a Presei şi redactor-șef al „Courrier de Moldavie”, publicație în limba franceză, editată de secția din Moldova a Uniunii Internaționale a Presei Francofone. Tot ea  este și descendentă prin alianţă a Mitropolitului Gurie Grosu.

img24009938

img24009938

img24009938

img24009938

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!