ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Teologul și publicistul Ioan Ciuntu: ”Restaurez monumentul Catedrala ”Sfânta Teodora de la Sihla”

11:38 | 05.12.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 5 dec. /MOLDPRES/. Teologul, prozatorul și publicistul Ioan Ciuntu, protoiereu mitrofor, doctor în drept canonic, academician, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, deținător al ”Ordinului Republicii”, activează în continuare în același ritm, o dinamică  menținută de mai multe decenii. Acum e prins în munca de restaurare a monumentului de talie națională Catedrala Sfânta Teodora de la Sihla, dar și în pregătirile pentru evenimentul din 2025 – 130  ani de la fondarea monumentului. Astăzi, părintele academician a împlinit 70 de ani, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, protoiereul mitrofor Ioan Ciuntu a menționat că, în plan cultural, scriitoricesc, muncește creativ asupra volumului 2 ”Adevăratul adevăr despre Mitropolia Basarabiei”, descrieri în detaliu, materiale  inedite, necunoscute chiar și de istorici. Concomitent, părintele este preocupat de regia și montarea serialului cu același nume pentru postul de televiziune Axial TV. Nu mai  puțin este preocupat și de activitatea în parteneriat cu televiziunea Axial TV, studio CV Teodora, emisiunea moderată de dumnealui La streașina timpului, apoi activitatea în cadrul Centrului Național  de Credință, Cultură și Spiritualitate Ștefan cel Mare și Sfânt în calitate de președinte, nemaivorbind de slujbe, activități național-creștine, cununii săvârșite de mult trecute de 40.000 la număr, nu mai puține botezuri, record nu doar în Moldova, ci și în România.

S-a născut la 5 decembrie 1954 în satul Păulești, raionul Călărași. În 1978 a absolvit Seminarul Teologic din Odesa și în 2004 – Facultatea de Filosofie a Universității ”Spiru Haret” din București. În 2014 a susținut teza de doctor în drept canonic la Universitatea ”Ovidius” din Constanța. A fost protopop în circumscripțiile Cimișlia și Hâncești, în Episcopia din Tighina. În prezent, este parohul Catedralei ”Sfânta Teodora de la Sihla” din Chișinău. A alcătuit primul calendar creștin postbelic în limba română cu grafie latină.

În anii 1900-1994, a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova. A deținut funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru grațiere pe lângă Președinție, concomitent fiind membru al Comisiei pentru elaborarea Constituției și membru al Comisiei  parlamentare pentru cultură și culte. Este președintele Centrului de Spiritualitate și Cultură Creștin-Ordodox ”Sfânta Teodora de la Sihla”. Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova  (2004), membru al Uniunii Scriitorilor din România (2013), membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (2014).

A publicat cărțile: ”În numele adevăratei credințe”, ”Dangăt de clopote” (1999), ”Da la Tine vin și la Tine mă duc, Doamne” (2000), ”Mărturisiri în alb și negru” (2003), ”O corabie a mântuirii” (2009),  ”Nicușor, copil poznaș (2013), ”Așa cum l-am cunoscut pe Grigore Vieru” (2013), ”Mi-i dor de firul de iarbă” (2014),  ”Născuți în zodia dragostei” (roman, 2014), ”Rânduieli și norme canonice privind cultul bisericii ortodoxe” (2016), ”Prin defileul cuvintelor” (dicționar laic-creștin, 2019), ”În lumina cuvintelor” (aforisme, 2019) ș.a.

În 2010, Ioan Ciuntu a obținut Premiul Salonului Internațional de Carte  din Chișinău, pentru volumul ”O corabie a mântuirii”. A fost distins cu Medalia ”Meritul Civic” (1996), cu ”Ordinul Republicii ” (2011), cu titlul onorific  ”Om Emerit” (2014),  cu Ordinul național ”Meritul de Cavaler” în grad de Comandor – 2000 (România),  Medalia ”Grigore Vieru” a Academiei de Științe a Moldovei  (2014), Diploma de excelență a Ambasadei României în Republica Moldova  (2006), Medalia ”Dimitrie Cantemir” a AȘM (2015) etc.

img24009967

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!