ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO Şcoli din UTA Găgăuzia şi Zona de securitate, conectate la literatură şi cultură prin „Poduri de cărți”

18:03 | 09.12.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 9 dec. /MOLDPRES/. Evenimentele culturale cu titlul „Poduri de cărți. Dialog prin literatură” au reunit, la un club de carte, scriitori și elevi ai mai multor școli de pe ambele maluri ale Nistrului. Întâlnirile cu scriitorii au fost desfăşurate în șapte instituții școlare din UTA Găgăuzia și în localitățile din zona de securitate de pe ambele maluri ale râului Nistrului, în organizarea  Uniunii Scriitorilor cu suportul financiar oferit de Uniunea Europeană prin intermediul programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), transmite MOLDPRES. 

Potrivit organizatorilor, pentru mulți dintre copii, aceasta a fost prima întâlnire cu un autor de carte. Recitaluri de poezii, mici scenete, întrebări către autor – elevii s-au pregătit minuțios pentru aceste vizite. Elevii claselor primare au rămas cu emoții profunde în urma discuției cu scriitoarea Maria Pilchin, care le-a prezentat cartea Doggy. 

Nadejda Pitel, eleva clasei a XI-a din cadrul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Comrat, se regăsește în povestirile scriitoarei. „Întâlnirea cu scriitoarea, care are ceva comun cu baștina mea, mi-a oferit oportunitatea nu doar de a explora ideile și creațiile dumneaei, ci și un prilej de regăsire sufletească în cartea Doggy. A fost o întâlnire plină de căldură și reflecție! Mulțumesc!”, spune tânăra

Printre scriitorii participanți la proiect se numără: Gheorghe Budeanu, Dumitru Crudu, Maria Pilchin, Irina Nechit, Iulian Filip, Ianoș Țurcanu și Arcadie Suceveanu.

„Tradiționalele întâlniri cu cititorii continuă să fie un instrument valoros pentru promovarea lecturii, având în vedere rolul educației în dezvoltarea Republicii Moldova”, menționează Iulian Filip. 

Irina Nechit a vizitat elevii liceului „Mihai Eminescu” din Dubăsari (cu sediul la Corjova). „Literatura este, cred, cel mai accesibil, viu, sănătos mijloc de comunicare. Povestindu-le despre cărți, despre destinul unor personaje, despre felul cum înțelegem poezia, teatrul, proza, am stat de vorbă, de fapt, cu elevii și profesorii. Sunt rare momentele când putem discuta unii cu alții, față în față. De aceea întâlnirea a fost, pentru mine, deosebit de valoroasă, încărcată de semnificații”, afirmă Irina Nechit.

Pe lângă întâlnirile cu scriitorii au fost făcute și donații de carte, pentru a promova astfel dialogul literar și lectura în rândul tinerilor. Aceste cărți nu doar că au îmbogățit fondurile bibliotecilor școlare, dar au și facilitat accesul elevilor la literatură contemporană, oferindu-le ocazia să descopere autori autohtoni și să se conecteze mai profund cu limba și cultura lor.

„Întâlnirile cu scriitori pot fi foarte inspiraționale. A fost o experiență profundă. Literatura poate fi cu adevărat o formă de terapie și un mod de a face față durerii. Scrisul poate fi o modalitate excelentă de a elibera gândurile și emoțiile. E fascinant cum domnul Crudu și-a transformat o dificultate, precum insomnia, într-o sursă de creativitate. Mi-a lăsat o amprentă emoționantă întâlnirea de azi”, spune Cristina Costev, profesoară la Liceul Teoretic „Luceafărul” din Vulcănești. 

„Aș vrea să aduc sincere mulțumiri Uniunii Europene și PNUD pentru sprijinul acordat acestui proiect. De altfel și colegilor-scriitori pentru deschidere, implicare și susținerea dezideratului principal al proiectului: promovarea dialogului uman și apropierii prin artă și literatură”, rezumă Ivan Pilchin, vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din Moldova. 

Cu susținerea Uniunii Europene și PNUD a fost creată Platforma Cultură, care promovează dialogul cultural prin buna cooperare OSC-urile și profesioniștii din domeniul culturii de pe ambele maluri ale râului Nistru. Platforma reunește aproximativ 380 de manageri ai instituțiilor de cultură, artiști, scriitori și profesioniști din domeniul culturii de pe ambele maluri.

 

img24010106

img24010106

img24010106

img24010106

img24010106

img24010106

img24010106

img24010106

img24010106

img24010106

img24010106

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!