Cabinetul de miniștri va cere mâine Parlamentului instituirea stării de urgență în energetică
12:55 | 11.12.2024 Categorie: Politică
Chişinău, 11 dec. /MOLDPRES/. Guvernul Republicii Moldova, întrunit astăzi în şedinţă, a decis să ceară Parlamentului instituirea stării de urgență în energetică pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu 16 decembrie 2024. Potrivit propunerii, starea de urgență ar urma să fie instituită pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pe ambele maluri ale Nistrului, transmite MOLDPRES.
Propunerea a venit din partea vicepremierului pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, care a subliniat că sistarea livrării de gaze naturale către regiunea transnistreană de către Gazprom va genera o iminentă criză umanitară în regiunea transnistreană, precum și riscuri inevitabile pentru asigurarea sectorului electroenergetic pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pe ambele maluri ale Nistrului.
„În mijlocul iernii am putea rămâne fără gaz și fără energie electrică. Consecințele sunt foarte grave, iar responsabilitatea Guvernului este de a face tot ce poate de a evita și a reduce efectele acestui risc, impus de dorința Gazprom de a lăsa regiunea fără gaze naturale. Gazprom are obligația, conform contractului, de a livra gaze naturale la hotarul Republicii Moldova până la 30 septembrie 2026. Chiar dacă infrastructura de transport gaze existentă permite asigurarea transportului de gaze necesare pentru acoperirea consumului Republicii Moldova pe ambele maluri ale Nistrului, există riscul incapacității financiare a consumatorilor de pe malul stâng de a achiziționa la prețuri de piață gaze naturale și energie electrică produsă de Centrala de la Cuciurgan”, a spus Serebrian.
Potrivit oficialului, situația este agravată şi de bombardarea continuă a capacităților de producere și transportare a energiei electrice din Ucraina, în special a celei din preajma graniței cu R. Moldova, care pun presiune pe sistemul energetic din toată regiunea. „Astfel, este posibilă apariția unei situații mult mai complicate decât cea din noiembrie 2022, atunci când, pe lângă riscurile aferente malului drept, ne-am putea confrunta cu o situație umanitară complicată pentru populația de pe malul stâng al Nistrului, care ar putea rămâne atât fără gaze, căldură, cât și fără energie electrică”, a relevat şeful pe reintegrare.
Potrivit vicepremierului pentru Reintegrare, în regiunea transnistreană locuiesc peste 300 000 de cetățeni ai Republicii Moldova care riscă să se afle într-o situație fără precedent.
Parlamentul se va întruni în şedinţă mâine, 12 decembrie.