ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Progresele R. Moldova și pașii următori în implementarea acquis-ului comunitar privind energia şi clima, discutate la Viena

14:44 | 13.12.2024 Categorie: Aderare la UE

Chişinău, 13 dec. /MOLDPRES/. Progresele Republicii Moldova, precum și pașii următori în implementarea acquis-ului comunitar privind energia și clima au fost discutate la cea de-a 22-a ședință a Consiliului Ministerial al Tratatului Comunității Energetice, desfășurată la Viena, Austria, pe 12 decembrie. La întrunirea la nivel înalt a participat secretara de stat a Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, transmite MOLDPRES. 

„Locul întâi în clasamentul Comunității Energetice pe 2024 reflectă eforturile depuse în promovarea surselor de energie regenerabilă, în integrarea regională și în dezvoltarea unui sistem energetic mai eficient și mai sustenabil. Această realizare este o dovadă a angajamentului nostru ferm pentru transformarea sectorului energetic al Republicii Moldova. Aceste progrese ne aduc mai aproape de integrarea completă în piața energetică europeană și de atingerea obiectivelor energetice și climatice globale”, a declarat Cristina Pereteatcu.

Totodată, Consiliul Ministerial a luat act de factorii care au contribuit la diferențele mari de preț între piețe, inclusiv în procesul de implementare a Pachetului de Integrare a Electricității (Electricity Integration Package) în Comunitatea Energetică. În acest context Consiliul Ministerial a îndemnat Părțile Contractante să finalizeze de urgență transpunerea Pachetului și să accelereze activitățile de implementare a integrării piețelor pentru a maximiza utilizarea capacităților de transport a energiei electrice. Consiliul Ministerial a recunoscut că transpunerea Pachetului de Integrare a Electricității este o condiție prealabilă pentru integrarea completă și reciprocă a sistemelor electrice și piețelor Părților Contractante cu cele ale Uniunii Europene. 

Pachetul de Integrare a Electricității (Electricity Integration Package) reprezintă un set de măsuri și reglementări adoptate la nivelul Uniunii Europene și al Comunității Energetice, care vizează crearea unui spațiu integrat pentru comerțul și distribuția de energie electrică între statele membre ale Uniunii Europene și cele din afacerea Comunității Energetice, inclusiv Republica Moldova și alte țări din Balcanii de Vest și din estul Europei.

Totodată în cadrul reuniunii de la Viena, s-au abordat și alte subiecte cheie, precum accelerarea implementării proiectelor de energie regenerabilă și necesitatea accelerării măsurilor de pregătire pentru iarnă, în special în contextul crizei energetice din Ucraina și al impactului acesteia asupra regiunii.

Potrivit raportului de implementare al Secretariatului Comunității Energetice, Republica Moldova a înregistrat progrese semnificative în domenii esențiale, precum securitatea livrărilor, liberalizarea pieței, accesul la rețele, eficiența energetică și promovarea surselor de energie regenerabilă. Printre realizările remarcabile se numără elaborarea Planului Național de Energie și Climă și implementarea unui sistem național de raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Aflându-se la Viena Cristina Pereteatcu a avut şi o întrevedere cu Dan Jørgensen, comisarul European pentru Energie și Locuințe. Discuțiile au abordat mai multe subiecte importante, inclusiv criza energetică, infrastructura energetică a Republicii Moldova și măsurile pentru asigurarea unei alimentări sigure cu energie. De asemenea, au fost discutate oportunitățile de investiții în sectorul energiei regenerabile și implementarea principiului „Energy Efficiency First” (Eficiența Energetică pe primul loc) în legislația națională.

„Criza energetică din regiune reprezintă o provocare, dar și o oportunitate de a accelera tranziția către surse regenerabile de energie. În acest context, este esențial să continuăm să colaborăm strâns cu Uniunea Europeană pentru a implementa măsuri eficiente, inclusiv prin organizarea licitațiilor pentru capacități mari de energie regenerabilă”, a subliniat Cristina Pereteatcu în cadrul întrevederii.

Printre alte teme abordate s-au numărat implementarea Programului ECO Voucher pentru sprijinirea familiilor vulnerabile, care le permite înlocuirea electrocasnicelor vechi cu echipamente mai eficiente energetic, și sprijinirea inovațiilor în sectorul energetic prin crearea cadrului legal și implementarea spațiilor de testare inovativă în domeniul energiei în Moldova, cunoscut ca „sandbox”, mecanism elaborat cu sprijinul PNUD Moldova și al Guvernului danez.

Totodată, Comisarul European Dan Jørgensen a acceptat invitația de a participa la dialogul de nivel înalt în domeniul energiei (HLED) care va avea loc în Moldova la începutul anului viitor.

 

img24010291

img24010291

img24010291

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!