Consiliul European își reafirmă angajamentul deplin față de perspectiva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană
13:16 | 18.12.2024 Categorie: Aderare la UE
Chişinău, 18 dec. /MOLDPRES/. Consiliul European salută reformele din Republica Moldova și își reafirmă sprijinul pentru parcursul european al țării noastre, se arată în Concluziile Consiliului European privind Republica Moldova în contextul extinderii Uniunii Europene, aprobate marți, 17 decembrie la Bruxelles. Totodată, Consiliul European îndeamnă Republica Moldova să avanseze în reforma justiției și lupta cu fenomenul corupției, informează MOLDPRES.
Consiliul European a luat act de Comunicarea Comisiei din 30 octombrie 2024 privind politica de extindere a UE, inclusiv rapoartele privind Muntenegru, Serbia, Albania, Nord Macedonia, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Turcia, Ucraina, Republica Moldova și Georgia. Consiliul European și-a reafirmat angajamentul privind extinderea și a subliniat importanța de a se asigura că UE poate să-și mențină și să-și aprofundeze propria dezvoltare. „Extinderea este o investiție geo-strategică în pace, securitate, stabilitate și prosperitate. Este un motor pentru îmbunătățirea condițiilor economice și sociale ale cetățenilor europeni, reducând disparităților dintre țări și trebuie să promoveze valorile pe care se întemeiază Uniunea. UE extinderea va aduce beneficii socio-economice de mare anvergură actualului și viitorului său membrii. Privind în perspectivă spre o nouă Uniune extinsă, atât UE, cât și viitor Statele membre trebuie să fie pregătite”, se arată în Concluziile Consiliului European.
În condițiile unui război declanșat de Federația Rusă în Ucraina, extinderea a devenit o prioritate strategică, subliniază Consiliul European. „Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei subliniază importanța extinderii ca prioritate strategică pentru UE. Consiliul își reafirmă angajamentul deplin și fără echivoc față de perspectiva aderării la UE a Balcanilor de Vest, Ucrainei și Republicii Moldova”, se maia rată în document.
Cu referire la Republica Moldova, Consiliul European menționează că rezultatele referendumului din 20 octombrie confirmă angajamentul cetățenilor pentru parcursul european al Moldovei. Consiliul European îndeamnă Republica Moldova să continue reformele economice, să consolideze administrația publică și să ducă la bun sfârșit reforma justiției. „Bazându-se pe progresele semnificative înregistrate, Moldova ar trebui să continue să avanseze reforma cuprinzătoare a justiției, inclusiv procesul de verificare, precum și avansarea luptei împotriva corupției, concentrându-se pe consolidarea instituțiilor relevante și construirea în continuare a istoric solid al investigațiilor și condamnărilor, inclusiv în cazurile de corupție la nivel înalt. Consiliul salută abordarea sistemică a Moldovei față de deoligarhizare și încurajează continuarea implementării planului de acțiune aferent”, se arată în document.
Viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a menționat că prin aceste Concluzii, Consiliul European salută continuarea reformelor și își reafirmă sprijinul pentru aderarea Republicii Moldova la comunitatea europeană. „Uniunea Europeană își reafirmă sprijinul ferm pentru parcursul european al Republicii Moldova. Asta se arată în Concluziile Consiliului European privind Republica Moldova în contextul extinderii UE. Consiliul salută continuarea reformelor în domeniul statului de drept, drepturilor fundamentale și protecției drepturilor minorităților, în pofida provocărilor și a atacurilor hibride constante ale Federației Ruse împotriva Republicii Moldova. De asemenea, Consiliul apreciază rezistența Moldovei în fața acțiunilor destabilizatoare rusești și reconfirmă sprijinul continuu al UE pentru combaterea dezinformării și a ingerințelor străine în procesele democratice interne”, a menționat Cristina Gherasimov, viceprim-ministru, responsabil pentru Integrare Europeană.
Consiliul a aprobat mandatul pentru negocierile cu Parlamentul European pentru Planul de Creștere Economică, care prevede un sprijin financiar de până la 1,8 miliarde EUR pentru perioada 2025-2027. Fondurile sunt destinate infrastructurii, reformelor socio-economice și integrării Moldovei în piața unică europeană.
Marți, 17 decembrie, Consiliul European a aprobat concluzii privind extinderea pentru cei șase parteneri din Balcanii de Vest, Turcia, Ucraina, Republica Moldova și Georgia.