ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministrul Agriculturii: „Aștept fermierii la dialog, față în față, la subiect, cu cifrele pe masă”

13:40 | 18.12.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 18 dec. /MOLDPRES/. Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga, a declarat astăzi că îi așteaptă pe fermieri la dialog. Ministerul Agriculturii îi servește pe fermieri și aici putem găsi soluții pentru problemele din sector, potrivit oficialului, transmite MOLDPRES.

„Noi știm care sunt revendicările, avem răspunsuri pentru ele, avem soluții imediate pentru unele și pentru altele, avem mecanisme care implică efort din ambele părți. Nici eu, nici ministerul nu-și dorește dialog pe baricade, îi îndemnăm pe toți să aibă maturitatea să se angajeze într-o conversație cu argumente și cu soluții reale. Rămân la minister, deschisă să purtăm conversații și să găsim soluții. Dar pentru asta trebuie să comunicăm față în față, la subiect, cu cifrele pe masă, ca niște fermieri care știu ce să facă când lucrurile devin complicate”, a estimat Ludmila Catlabuga.

Un grup de agricultori protestează astăzi în fața Guvernului, care au anunțat că vor organiza „proteste de avertisment” în fața Guvernului și Parlamentului, pe 18 și 19 decembrie. Fermierii afirmă că executivul tergiversează avizarea unui proiect de lege menit să prevină falimentul agricultorilor afectați de secetă. „Atenționăm că proiectul respectiv nu prevede alocare de resurse financiare din bugetul de stat. Această tergiversare este ultima picătură, iar Asociația Forța Fermierilor anunță proteste de avertizare pentru ziua de 18 decembrie, în fața Guvernului, și pe 19 decembrie, respectiv, în fața Parlamentului”, arată o declarație a Asociației Forța Fermierilor.

Proiectul, propus după consultările cu asociațiile de profil, prevedea, între altele, extinderea moratoriului la plata datoriilor restante în agricultură până pe 31 octombrie 2025.

Printre revendicările Asociației Forța Fermierilor se află şi prelungirea cu încă un an a importului în bază de licență a cerealelor si oleaginoaselor din Ucraina; achitarea datoriilor statului la subvenții pentru anul 2023 și restituirea accizelor fermierilor pentru anul 2024; elaborarea unui mecanism de garanții de creditare și refinanțare a agricultorilor pentru noul an agricol 2025.

Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole. Noua lege va asigura un sistem mai eficient de acordare a sprijinului financiar în sectorul agricol, care să contribuie la creșterea competitivității sectorului, dezvoltarea durabilă a mediului rural și combaterea schimbărilor climatice. În același timp, proiectul de lege va crea un cadru legislativ național integrat, coerent și corelat cu obiectivele politicii agricole comune a Uniunii Europene, astfel încât să susțină atragerea fondurilor europene pentru dezvoltarea agriculturii. 

Documentul prevede implementarea Programului Strategic al Politicii Agricole, care va stabili strategiile de intervenție, condițiile și mărimea resurselor financiare acordate, precum și indicatorii de monitorizare, evaluare și de rezultat. De asemenea, proiectul reglementează acordarea sprijinului financiar din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural pentru diverse tipuri de intervenții, cum ar fi plăți directe, intervenții sectoriale și pentru dezvoltarea rurală, în scopul modernizării fermelor, dezvoltării infrastructurii rurale și promovării inovațiilor în agricultură.

În acest sens, sunt stabilite criterii obiective și nediscriminatorii pentru toate părțile implicate, precum și procedura de depunere și examinare a cererilor de acordare a sprijinului financiar. Durata unui apel este de cel mult 90 de zile, dar nu mai puţin de 30 de zile. Pentru a beneficia de plăți directe și anuale, potențialii beneficiari vor trebui să respecte standarde de mediu, sănătate publică și bunăstare animală.

img24010456

img24010456

img24010456

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!