În 2025, EcoContact va sprijini primăriile orașelor să promoveze regulamentele privind exploatarea iazurilor și gestionarea spațiilor verzi
09:51 | 19.12.2024 Categorie: Regiuni
Chişinău, 19 dec. /MOLDPRES/. Asociaţia obştească EcoContact, care asigură secretariatul Platformelor Locale de Mediu, a organizat ieri o ședință de bilanț și planificare pentru activitățile desfășurate în raioanele Cahul, Căușeni, Fălești, Hâncești, Ștefan Vodă, Ialoveni, mun. Bălți. Aceste platforme, create la finalul anului 2023, au fost concepute pentru a sprijini raioanele-țintă în promovarea inițiativelor de mediu și în implementarea reglementărilor specifice la nivel local, transmite MOLDPRES.
Activitatea este desfășurată în cadrul proiectului „O justiție verde pentru un mediu protejat și comunități durabile în Republica Moldova” implementat de AO EcoContact, cu sprijinul financiar al Suediei.
Potrivit asociaţiei, pe parcursul anului 2024, membrii secretariatului platformelor au efectuat vizite în 182 din cele 187 de localități ale raioanelor țintă, cu scopul de a oferi asistență juridică gratuită în domeniul protecției mediului și accesului la justiție. „Printre principalele obiective ale platformelor s-au numărat oferirea de consultări juridice autorităților locale, dezbaterea provocărilor de mediu în cadrul ședințelor platformelor locale de mediu, elaborarea regulamentelor locale de mediu, promovarea și monitorizarea implementării acestora”, explică EcoContact.
Astfel, au fost elaborate patru tipuri de acte locale menite să reglementeze aspecte precum pășunatul și cositul, constatarea contravențiilor, funcționarea comisiilor administrative și transparența în procesul decizional. Acestea au fost adaptate pentru fiecare dintre cele 187 de localități, rezultând un total de 798 de documente ajustate, dintre care 102 au fost deja aprobate în 36 de localități.
„Cu toate acestea, implementarea activităților platformelor în 2024 a întâmpinat anumite provocări, cum ar fi implicarea redusă a unor autorități locale, mecanisme neclare de aplicare a cadrului normativ la nivel local. De asemenea, insuficiența resurselor umane specializate în domeniul protecției mediului a limitat progresul unor inițiative. Prin intermediul platformelor, au fost identificate și urmează a fi oferite consultații juridice in 2025 pentru reprezentanți ai autorităților și instituțiilor publice pentru probleme variate, inclusiv gestionarea gunoiștilor, funcționarea fântânilor, gestionarea lacurilor și iazurilor, tăieri ilegale de arbori, funcționarea fermelor din intravilanul localității, reglementarea spălătoriilor auto, activitățile asociate cu regimul specific al ariilor naturale protejate etc. Secretarii și juriștii platformelor vor participa activ la consultările publice, contribuind la elaborarea documentelor de politici publice, dar și a cadrului normativ local de mediu”, estimează sursa citată.
Totodată, pentru anul 2025, secretariatul platformelor și-a propus să acorde un suport și primăriilor orașelor și să promoveze regulamentele privind exploatarea iazurilor și gestionarea și protejarea spațiilor verzi. Alte priorități includ monitorizarea aplicării regulamentelor existente, continuarea acordării asistenței juridice gratuite, inclusiv prin elaborarea unor documente de informative, dar demararea unei campanii de informare, însoțite de materiale educative pentru comunități.
EcoContact îşi reafirmă angajamentul de a sprijini comunitățile locale pentru a asigura un mediu curat și durabil, consolidând relațiile dintre autorități și cetățeni. Pentru asistență juridică gratuită pe probleme de mediu, autoritățile locale și cetățenii ne pot contacta +22 99 61 62 sau pot scrie la office@ecocontact.md. Agenții economici nu sunt eligibili pentru acest serviciu.