Președinta Maia Sandu despre reforma justiției: „Evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor trebuie să continue”
13:04 | 19.12.2024 Categorie: Politică
Chişinău, 19 dec. /MOLDPRES/. Evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor trebuie să continue. De asemenea, Parlamentul urmează să intervină prin lege pentru a stabili termeni relativ restrânși - șase luni, pentru examinarea mai rapidă a cazurilor de corupție politică. Declarațiile au fost făcute astăzi de șefa statului Maia Sandu, cu referire la înfăptuirea reformei justiției, transmite MOLDPRES.
În cadrul unei conferințe de presă, Maia Sandu a subliniat că împărtășește cu cetățenii frustrările în raport cu schimbările lente din justiție și acțiunile foarte modeste de luptă împotriva corupției.
„Aici nu avem metode directe de intervenție, iar metodele indirecte pe alocuri funcționează sau nu prea funcționează. Depinde foarte mult și de curajul oamenilor care trebuie să conducă această luptă. Dacă vorbim de justiție, trebuie să continuăm evaluarea externă extraordinară. Cred că avem rezultate destul de bune pe eliminarea celor mai corupți oameni din sistem. Dacă nu greșesc, sunt peste 60 de judecători care au plecat din sistem. Avem probleme mai serioase cu evaluarea externă extraordinară a procurorilor. Și disponibilitatea procurorilor de la Procuratura Anticorupție să treacă prin acest examen lasă de dorit”, a afirmat Maia Sandu.
Oficialul a remarcat că așteptările cetățenilor sunt în special în raport cu finalitatea pe cazurilor de corupție mare și de corupție politică, care au afectat nu doar imaginea țării, dar și fiecare cetățean în parte.
„Guvernarea nu rezolvă cazuri, guvernarea nu poate să urgenteze examinarea acestor cazuri și mai ales să se asigure că ele sunt corecte și legal duse la bun sfârșit. Propunerea pe care am făcut-o la ultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate a fost ca Parlamentul să intervină și prin lege să stabilească termeni relativ restrânși. Am vorbit de termeni de șase luni pentru examinarea acestor cazuri de corupție politică, pentru a evita situațiile pe care le-am văzut până acum, când pe aceste cazuri nu se i-au decizii de către instanța de judecată sau se tergiversează de către procuratură. Astfel, vedem aceste dosare prăfuindu-se timp de ani de zile sau vedem situații în care avocații folosesc tot felul de tertipuri pentru ca să nu se ia aceste decizii. Deci, dacă pornim de la restricțiile pe care le avem prin lege și prin Constituție, acestea reprezintă o măsură reală prin care putem încerca să grăbim examinarea cazurilor”, a remarcat Maia Sandu.
Șefa Statului a explicat că procuratura, procurorul general și șefii procuraturilor specializate sunt responsabili de viteza și de calitatea cu care lucrează procuratura pe anumite cazuri.
„Există și Consiliul Superior al Procurorilor și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) care trebuie să se autosesizeze. Avem un CSM reformat, cu membri ce au trecut evaluarea externă extraordinară. Astfel, cei care comit abuzuri trebuie să fie sancționați și să fie monitorizate aceste cazuri pentru că guvernarea are doar instrumente indirecte pentru a interveni și unul dintre ele este această modificare a legii privind restrângerea termenului de examinare a cazurilor, care sper că va fi aprobată de către Parlament cât de curând”, a precizat Maia Sandu.
În Concluziile Consiliului European, aprobate marți, 17 decembrie, la Bruxelles, instituția europeană îndeamnă Republica Moldova să avanseze în reforma justiției și lupta cu fenomenul corupției.
„Bazându-se pe progresele semnificative înregistrate, Moldova ar trebui să continue să avanseze în reforma cuprinzătoare a justiției, inclusiv procesul de verificare, precum și avansarea în lupta împotriva corupției, concentrându-se pe consolidarea instituțiilor relevante. Consiliul salută abordarea sistemică a Moldovei față de deoligarhizare și încurajează continuarea implementării planului de acțiune aferent”, se indică în document.
De asemenea, Consiliul European salută reformele din Republica Moldova și își reafirmă sprijinul pentru parcursul european al țării noastre.