ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Amenzi mai aspre pentru corupere electorală

13:15 | 19.12.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 19 dec. /MOLDPRES/. Un set de modificări legislative care au drept scop combaterea corupției a fost votat astăzi în prima lectură de 57 de deputați, comunică MOLDPRES.

Documentul a fost elaborat în urma solicitării parvenite de la Curtea Constituțională, care a cerut îmbunătățirea mecanismele legale existente.

Respectiv, un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, în colaborare cu Ministerul Justiției, au elaborat un proiect de lege, care conține inclusiv propuneri ale autorităților cu competențe în domeniul combaterii corupției electorale.

Astfel, persoanele care vor fi implicate în coruperea electorală, acționând în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale, vor risca amenzi de la 67 500 de lei la 92 500 de lei sau închisoare de la 4 la 7 ani. În cazul persoanelor juridice, amenda va ajunge până la 550 000 de lei, cu privarea dreptului de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani sau cu lichidarea persoanei juridice.

În cazul falsificării rezultatelor votării, comisă în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale, sancțiunea penală aplicată va fi amendă de până la 92 500 de lei sau închisoare de la 3 la 7 ani. Pentru persoanele juridice, amenda va fi de la 350 000 la 450 000 de lei, cu privarea dreptului de a exercita o anumită activitate de până la cinci ani sau cu lichidarea persoanei juridice.

Sunt propuse modificări și la Codul contravențional. Persoanele vor fi amendate și pentru înregistrarea video a buletinului de vot, nu doar fotografierea acestuia.

Totodată, persoanele care vor colecta semnături, nefiind autorizate, vor fi sancționate cu amenzi de până la 4 500 de lei. Va fi sancționată contravențional mai dur și efectuarea agitației electorale de către organizațiile necomerciale, sindicate, patronate, reprezentanții cultelor religioase sau ai părților lor componente, desfășurat inclusiv în lăcașele de cult, în cadrul perioadei electorale.

Autorii mai propun o serie de modificări la Codul de procedură penală, care au drept scop eficientizarea examinării cauzelor ce vizează infracțiunile de corupție. Procurorii vor putea contesta și verifica demersurile de conexare a cauzelor sau atragere a mai multor părți în proces la cererile părților, care, odată admise, duc la creșterea volumului probatoriului și al cauzei, și, respectiv, la tergiversarea examinării judiciare.

De asemenea, sunt propuse modificări legislative pentru a evita amânările continue ale ședințelor de judecată și tergiversarea examinării cauzelor din motivul absenței unui avocat de-al inculpatului.

Săptămâna trecută, în plenul Parlamentului s-au desfășurat audieri publice despre fraudele depistate în cadrul scrutinului prezidențial și al referendumului constituțional. Atunci, șefii instituțiilor responsabile au propus inclusiv o serie de modificări legislative pentru a combate fenomenul corupției electorale.

img24010516

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!