Ministra Justiției la Adunarea Generală a Judecătorilor: „Alegerile pe care le veți face astăzi vor influența încrederea societății”
14:58 | 19.12.2024 Categorie: Societate
Chişinău, 19 dec. /MOLDPRES/. Ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru a ținut astăzi un discurs încurajator în deschiderea Adunării Generale a Judecătorilor. Ea a menționat că formatul Adunării semnifică atingerea unui nou obiectiv în restabilirea autoadministrării sistemului judecătoresc, comunică MOLDPRES.
Șefa de la Justiție a trecut în revistă realizările obținute în ultimii ani. „Adunarea este o ocazie bună de a constata că, prin eforturile noastre comune, au fost obținute realizări în procesul de construire a unui sector al justiției moderne, pe care l-am pornit de la premisele enunțate în Strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022–2025. Ne-am propus să schimbăm percepția gradului avansat de corupție în sectorul justiției și lipsa încrederii în justiție. Ținând cont de valorile și obiectivele de aderare la Uniunea Europeană, tindem spre o justiție independentă, responsabilă și eficientă. Am conștientizat, împreună, cele trei puteri în stat, rolul crucial al justiției în dezvoltarea societății, mediului de afaceri, atragerii investițiilor în țară și am muncit mult pentru a atinge anumite nivele de realizare. În același timp, mai avem de realizat pași importanți”, a opinat Moraru.
Ea a salutat faptul că, prin eforturile Consiliului CSM depuse în 2023 și 2024, la Adunare sunt prezenți judecătorii noi admiși în profesie, care pot să își exprime opțiunea pentru constituirea organelor specializate. „Vă doresc, stimați judecători, să obțineți în cariera dvs. satisfacția muncii într-un sistem de justiție consolidat. Este realist să privim că, din iunie 2022, odată cu obținerea statutului de țară candidată la UE, prin măsuri cumulate în sectorul judiciar și din partea Legislativului și a Executivului, am atins cele șase recomandări referitoare la sfera justiției din totalul celor nouă indicate de Comisia Europeană. În mod evident, un CSM cu componență completă și organe specializate care să deruleze procesele curente, din care rezultă eficiența și responsabilitatea sistemului judecătoresc, sunt necesare și prioritare”, a adăugat ministra.
Oficiala a menționat că selecția și cariera judecătorilor constituie elemente cheie pentru asigurarea unui sistem judiciar independent și profesionist. „Faptul că astăzi are loc Adunarea generală se datorează și înțelegerii importanței procesului efectuat de către Comisia Vetting II, care a fost responsabilă de verificarea integrității candidaților. Pentru cele nouă poziții în Colegiul de evaluare și selecție, au fost evaluați 14 candidați, iar pentru Colegiul disciplinar au fost evaluați 12 candidați. Putem afirma că responsabilitatea candidaturilor a fost atent cântărită, având în vedere rata mare de promovare pentru colegii de evaluare. Este de apreciat organizarea competiției candidaților printr-un proces electiv, urmărit în aceste zile pe pagina CSM, prin care dați dovadă de diligență, de echidistanță. În așa mod, promovați competența și meritul profesional, asigurați egalitatea și corectitudinea. Astăzi, îi veți alege pe cei în care aveți încredere că vor pune meritocrația, profesionalismul și transparența la baza deciziilor pe care le vor lua în cadrul organelor colegiale. Alegerile pe care le veți face astăzi vor influența și încrederea societății”, a specificat Moraru.
Ministra a subliniat că a devenit sesizabilă modernizarea administrării sistemului judecătoresc. „Aceasta este asigurată atât prin liderismul activ, de care dați dovadă dumneavoastră, membrii CSM, cât și managerii unor instanțe judecătorești, prin îmbunătățirea condițiilor de organizare a unui sistem judecătoresc mai prietenos justițiabililor, prin digitalizare și eficientizarea sediilor, prin comunicarea publică. Aceste realizări au devenit posibile și cu sprijinul partenerilor de dezvoltare - Uniunea Europeană, Consiliului Europei, ambasadele. S-a muncit mult și la sistemului de salarizare și garanții. Astfel, urmare a eforturilor conjugate depuse de Ministerul Justiției și alte instituții relevante, anul trecut s-a realizat o primă treaptă de creștere a salariului pentru judecătorii care nu sunt subiecții procesului de evaluare externă, precum și pentru personalul din aparatul CSM, din instanțe (grefieri, asistenti judiciar etc.). Pentru cei care au trecut procedura de vetting, salariile au fost majorate esențial. În contextul planificării bugetului 2025, se promovează o a doua treaptă de majorare pentru judecători, aparatul CSM, inspectori judiciari. De asemenea, este importantă demararea activității de către noul Colegiu de evaluare a performanțelor, care va prelua în continuare rolul de a evalua pe intern toți judecătorii pe aspecte de integritate și profesionalism, în vederea uniformizării salarizării cu cei ce au trecut prin faza evaluării extraordinare”, a precizat sursa citată.
În încheiere, șefa de la Justiție a menționat că pot fi găsite soluții pentru îmbunătățirea sistemului judiciar, dar și a calității actului de justiție pe care societatea îl așteaptă și îl merită. „O să ating în final cel mai important angajament al statului nostru, pentru care justiția are un rol central. Procesul de integrare europeană este calea spre consolidarea democrației. Și în acest sens, ne pregătim pentru transpunerea acquis-ului comunitar, Capitolul 23, fiind unul central - Justiție și drepturi fundamentale, un bloc important fiind atribuit reformelor de eficientizare a sistemului judiciar. Deja CSJ, CSM și INJ au fost cooptate pentru susținerea sesiunii de screening bilateral, ce a avut loc în toamna acestui an, fapt pentru care le mulțumesc colegilor pentru contribuție. Este un exercițiu de sistem de autoevaluare important. Provocarea noastră este că în negocierile de aderare va fi evaluată și implementarea acelor dispoziții care nu depind de calitatea de stat membru. În privința organizării judiciare, a eficienței și independenței justiției, a capacității de combatere a corupției, progresele în procesul de aliniere vor constitui condiționalități pentru toate celelalte capitole de negociere. La finalul intervalului pe care Guvernul și Parlamentul și l-au propus, evaluarea îndeplinirii măsurilor de aliniere subsumate statului de drept va permite închiderea celorlalte capitole. Vă rog să primiți asigurarea disponibilității Ministerului Justiției de cooperare, în scopul eficientizării și modernizării sistemului judiciar, construirii acelei încrederi de care cetățenii au nevoie în fiecare zi și în fiecare act care le decide cursul vieții”, a conchis ministra.
311 judecători din totalul de 374 aflați în funcție participă astăzi la Adunarea Generală a Judecătorilor.