Ludmila Catlabuga: „Este datoria noastră să investim în irigare, astfel încât să lăsăm ceva durabil”
15:08 | 19.12.2024 Categorie: Economie
Chişinău, 19 dec. /MOLDPRES/. Ministra Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Ludmila Catlabuga, a avut astăzi o întrevedere cu membrii Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigare (AUAI) și cu reprezentanții Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare. Părţile au discutat necesitățile de finanțare a proiectelor investiționale în domeniul irigării și provocările cu care se confruntă acestea, transmite MOLDPRES.
În cadrul discuțiilor a fost subliniat şi sprijinul partenerilor de dezvoltare, care se implică pentru a susține agricultorii în vederea dezvoltării și reabilitării sistemelor centralizate de irigare. Reprezentanții AUAI au enumerat mai multe provocări cu care se confruntă, printre care gestionarea contabilă a patrimoniului hidrotehnic, procesul de transmitere în comodat a sistemelor de irigare, necesitatea unei atenții sporite pentru instalarea panourilor fotovoltaice, în vederea reducerii costurilor energetice, și atragerea de specialiști calificați pentru a rămâne în sectorul de irigare.
„Prin intermediul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) sprijinim AUAI prin subvenții de până la 75% din valoarea proiectelor eligibile pentru modernizarea infrastructurii de irigare. Printre proiectele eligibile se numără achiziționarea de sisteme de irigare staționare sau mobile, stații de pompare, echipamente de filtrare și fertigare, rețele de aducțiune și distribuție, precum și sisteme de tratare a apei și instalații pentru producerea energiei din surse regenerabile. Valoarea maximă a subvenției este de 7 milioane de lei pentru fiecare proiect implementat de AUAI”, a estimat Ludmila Catlabuga.
Potrivit ministrului, sunt disponibile subvenții pentru investiții în bazine de acumulare a apei pentru irigare, construcția sau reabilitarea bazinelor și a construcțiilor hidrotehnice aferente, cum ar fi diguri de protecție și sisteme de scurgere. „Și în acest caz, statul acoperă până la 75% din valoarea proiectelor eligibile, cu o limită maximă de 2,5 milioane de lei pe proiect”, a spus oficialul.
În prezent, Ministerul Agriculturii colaborează cu parteneri internaționali, inclusiv Agenția Franceză de Dezvoltare, Banca Mondială și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru finanțarea proiectelor de modernizare și a sistemelor centralizate de irigare.