ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova adaptează producerea materialului săditor horticol devirozat, conform cerințelor Uniunii Europene

10:00 | 20.12.2024 Categorie: Aderare la UE

Chişinău, 20 dec. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) în colaborare cu Centrul de Consiliere Agricolă și Rurală au planificat mai multe acţiuni pentru promovarea producerii materialului săditor horticol devirozat, conform cerințelor Uniunii Europene. „Este un lucru deosebit de important, în contextul asigurării pieței interne, precum și diversificării speciilor de material săditor destinat exportului în UE”, estimează directorul general al ANSA, Radu Musteața, transmite MOLDPRES.

Printre acţiunile prioritare se înscrie colaborarea mai intensă cu  inspectorii responsabili de controlul semințelor și materialului săditor din cadrul aparatului central și Subdiviziunilor teritoriale pentru siguranța alimentelor, specialiștii Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, ai Institutului Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare, precum și pepinieriștii - producători de material de înmulțire și săditor fructifer din țară.

„Instruirile  se axează pe câteva subiecte de bază: experiența țărilor UE privind producerea şi certificarea materialului săditor horticol devirozat; experiența Republicii Moldova în domeniul producerii şi certificării materialului săditor horticol devirozat; prevederile cadrului normativ actual privind producerea şi certificarea materialului săditor horticol devirozat; recomandări practice în producerea materialului săditor horticol devirozat”, explică ANSA.

Potrivit sursei citate, inspectorii responsabili de controlul semincer și materialul săditor, precum și producătorii de material de înmulțire și săditor fructifer din ţară sunt  familiarizați permanent despre actualizarea procedurii de certificare a materialului de înmulțire și plantare fructifer, în conformitate cu intrarea în vigoare a noii Hotărâri de Guvern cu privire la producerea și comercializarea materialului de înmulțire și plantare fructifer destinat producției de fructe.

În cadrul celei de-a 10-a reuniuni a Subcomitetului Sanitar și Fitosanitar (SPS) între Uniunea Europeană și Republica Moldova, desfăşurată în noiembrie 2024 la Bruxelles, au fost analizate realizările obținute în acest an în domeniul exporturilor agroalimentare, evidențiindu-se contribuțiile semnificative aduse de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Această colaborare a oferit agenților economici din ţara noastră oportunități de acces pe noi piețe și extinderea capacităților de export pe piața Uniunii Europene, contribuind, totodată, la consolidarea reglementărilor și standardelor de siguranță alimentară. Un succes pentru Republica Moldova este şi accesul obținut pentru exportul de material săditor din specia Prunus L, care va permite diversificarea producției și crearea de noi oportunități pentru producătorii moldoveni.

În 2022, Republica Moldova a obținut permisiunea de a exporta în Uniunea Europeană nu doar fructe, dar și material săditor.

img24010550

img24010550

img24010550

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!