Gala Sportului 2024 // Anastasia Nichita și Serghei Tarnovschi, sportivii anului. Ministrul Dan Perciun: „Am demonstrat întregii lumi că Republica Moldova are forța de a străluci”
00:12 | 21.12.2024 Categorie: Sport
Chişinău, 20 dec. /MOLDPRES/. Luptătoarea Anastasia Nichita, vicecampioană olimpică și canotorul Serghei Tarnovschi, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Paris, au fost desemnați sportivii anului 2024 la proba olimpică și paralimpică. Nichita și Tarnovschi au fost premiați la Gala Sportului, alături de alți sportivi care au obținut performanțe la campionatele europene și mondiale. Anul 2024 a fost un an excelent pentru Republica Moldova, a apreciat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun. Sportivii moldoveni au fost felicitați de președinta Maia Sandu, transmite MOLDPRES.
Ministrul Dan Perciun: „Anul 2024 a fost un an excelent pentru sportul moldovenesc”
Ministrul Dan Perciun a menționat că anul 2024 a fost unul record pentru sportul moldovenesc, cu un număr impresionant de 31 de sportivi calificați la Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Paris, comparativ cu 21 de sportivi la ediția precedentă de la Tokyo. Printre cele mai notabile rezultate obținute la Jocurile Olimpice se numără medaliile de bronz câștigate de Denis Vieru și Adil Osmanov la judo, marcând o premieră pentru țară. De asemenea, Anastasia Nichita a scris istorie, cucerind medalia de argint, în timp ce Serghei Tarnovschi, campion european și mondial, a adăugat o medalie de bronz la palmaresul său.
La Jocurile Paralimpice, sportivii moldoveni au obținut primele medalii din istorie. Ion Basoc a câștigat medalia de argint la para judo, iar Oleg Crețul a obținut bronzul. Aceste rezultate reprezintă un moment de referință pentru sportul paralimpic din Republica Moldova.
„Anul 2024 a fost un an excelent pentru sportul moldovenesc, un an înc are am demonstrat întregii lumi că Republica Moldova are forța de a străluci pe cele mai importante arene internaționale.Îmi exprim respectul și admirația pentru efortul și sacrificiul pe care le-ați depus pentru a obține rezultatele frumoase de până acum. Fie că ați participat la competiții naționale sau internaționale, fie că ați stabilit recorduri personale sau mondiale - toate succesele dumneavoastră au contribuit la promovarea imaginii Republicii Moldova”, a declarat ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun.
Sportivii, felicitați de președinta Maia Sandu: „Sportul are puterea de a uni oamenii”
Președinta Maia Sandu a decarat că se simte onorată să se afle alături de sportivii moldoveni la evenimentul de Gală a Sportului. Șefa statului a adus mulțumiri sportivilor pentru performanță și realizări notabile. „Sportul nu este doar despre medalii și competiții, sportul este despre disciplină, perseverență și multă muncă. Sportul poate fi un instrument puternic pentru schimbare socială. Vă încurajez să îl valorificați și să contribuiți la proiectul nostru de țară - aderarea la UE. Participați și organizați evenimente locale în localitățile voastre de baștină care să aducă oamenii împreună. Sportul are puterea de a uni oamenii în jurul unor idei nobile, iar țara noastră are nevoie de comunități unite. Într-o lume în continuă schimbare, în vremuri deloc ușoare, sportul poate fi un leant puternic, care ne unește ca societate”, a declarat președinta.
Guvernul a oferit premii în valoare de 33 milioane de lei
Guvernul a oferit sprijin financiar substanțial pentru performanțele obținute, acordând premii în valoare totală de 33 de milioane de lei. Medaliații cu argint au primit 2,6 milioane de lei fiecare, iar cei cu bronz, 2 milioane de lei. Aceste sume au fost direcționate atât către sportivi, cât și către antrenori, medici și maseuri, recunoscând astfel contribuția întregii echipe.
„Simpatia publicului” - Elizaveta Liutova, la nouă ani a alergat peste 130 de kilometri
La categoria „Surpriza anului” au fost nominalizați judocanul Adil Osmanov și Ana Dulce, tir, campioană la doar 18 ani, ea fiind cea mai tânără sportivă din lotul olimpic.
„Revelația Anului” - Daniela Cociu și Maria Olărașu kaiac-canoe;
„Talentul anului” - Vitalie Eriomenco, lupte greco-romane; Nicoleta Cojocaru, haltere;
„Simpatia publicului” - Alexandru Paraschiv, box; Elizaveta Liutova, cea mai tânără alergătoare. La doar 9 ani, Liutova a participat la Maratonul „Rubicon 2024” - Chișinău - București, alergând 130,44 de kilometri în 52 de ore.
Premiul pentru Excelență i-a revenit judocanului Denis Vieru
Premiul pentru Voință a fost înmânat lui Oleg Crețul, parajudo și Victor Ciobanu, lupte greco-romane.
Premiul pentru Determinare i-a revenit lui Ion Basoc, parajudo și Dariei Cozorez, box feminin.
Premiul pentru Performanță i-a fost înmânat lui Artiom Deleanu, lupte greco-romane, campion european și Irinei Rîngaci, lupte feminine.
Premiul pentru Excelență i-a revenit judocanului Denis Vieru, medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Paris. Sportivul a demonstrat o tehnică deosebită și performanță de neuitat fiind primul în istoria Republicii Moldova, care obține o medalie la Jocurile Olimpice la proba judo. Un alt deținător al acestui premiu este Vitalie Spînu, karate shotokan, cel mai titrat sportiv din Republica Moldova la o probă neolimpică.
Premiul pentru Încurajare i-a revenit lui Marin Robu haltere și Mariei Drăguțanu, lupte feminine, vicecampioană europeană.
Premiul pentru Activism Civic în Sport i-a fost înmânat președintelui Clubului Sportiv Sporter, Maxim Zorchin. Pe parcursul anului 2024, clubul a organizat peste 60 de evenimente sportive.
La categoria „Veteranii Sportului” a fost nominalizat judocanul Mihail Malear, campion mondial la Masters. La vârsta de 81 de ani, Malear obține cea de-a zecea medalie la un campionat mondial.
Jurnaliștii sportivi ai anului 2024
Jurnaliștii sportivi ai anului 2024: Iulian Bogatu, presa scrisă; Aurelia Ciobanu fotoreporter; Liubomir Madan, Radio Moldova, televiziunile: Moldova 1, Pro TV Chișinău, WE SPORT. De asemenea au fost menționați -Eduard Ciobanu, Stas Cernavca, Efim Ignat, Natalia Doneț, Serghei Doneț, Sergiu Tatarov, Sergiu Vavilov, Daniela Vizitiu, Irina Timotin, Radu Galbur, Alex Rusu, Dumitru Ciolacu, Alexandru Statnîi, Mihai Sandu, Alex Macovei, Dumitru Reniță și Vladimir Sidorenco.
Petrocub Hîncești - Echipa Anului
La categoria „Echipa Anului” au fost desemnate Petrocub Hîncești, echipa de Polo pe apă și Rugby pe plajă, masculin.
La categoria „Federația Anului” au fost nominalizate Federația Națională de Haltere; Federația Națională de Lupte; Federația Kaiac-Canoe; Federația Națională Parajudo.
La categoria „Sportivul Anului”, probe neolimpice, neparalimpice au fost nominalizați Nicolae Frangu, haltere mici, Anastasia Spînu, karate shotokan.
Cel mai bun tânăr sportiv al anului 2024 au fost nominalizați Mihail Latîșev, judo, campion european la 20 de ani; Alexandrina Ciubotaru, haltere, vicecampioană europeană.
Cel mai bun sportiv junior au fost desemnați Artiom Roșca, taekwondo; Euprahia Cazacu, lupte feminine.
În scenă a fost invitată echipa Națională de fotbal, antrenor Serghei Cleșcenco.
De asemenea au fost menționați și cei mai buni antrenori ai anului.
Peste 730 de medaii în anul 2024
„Sportivii noștri au demonstrat că prin muncă, pasiune și determinare pot depăși orice obstacol. Republica Moldova continuă să crească și să inspire generații viitoare. Mulțumim tuturor celor care contribuie la aceste succese - sportivi, antrenori, familii, instituții și susținători. Vă felicit pentru un an extraordinar și vă doresc succes în provocările viitoare. Moldova poate!”, a declarat ministrul Dan Perciun.
Pe lângă realizările la competițiile majore, anul 2024 a fost marcat de un număr impresionant de medalii obținute la competiții europene și mondiale, depășind pragul de 730, comparativ cu aproximativ 500 de medalii în 2023. De asemenea, Republica Moldova a organizat evenimente sportive internaționale de mare amploare, precum EURO Beach Soccer League 2024, Campionatul European de Rugby pe plajă, Campionatul Mondial de Armwrestling, Campionatul Balcanic de Volei pe plajă și Campionatul European de Dans Sportiv.
În ceea ce privește infrastructura sportivă, prin programul Satul European, au fost construite sau renovate peste 110 obiecte sportive. Totodată, Liceul Republican cu profil sportiv din Chișinău a beneficiat de investiții de peste un milion de euro pentru modernizare, ca parte a programului „Școală Model”.
Anul 2025 promite să continue acest trend ascendent, urmând să găzduiască pentru prima dată în Republica Moldova competiții prestigioase, precum Campionatul European de Haltere pentru seniori, Campionatul European de Judo Under-23 și Campionatul Mondial de Haltere Mici.