Structurile teritoriale de asistență psihopedagogică au primit șapte automobile noi, pentru ca specialiștii să ajungă mai ușor la copii cu necesități speciale din localități îndepărtate
13:14 | 23.12.2024 Categorie: Societate
Chişinău, 23 dec. /MOLDPRES/. Structurile teritoriale de Asistență Psihopedagogică au primit șapte automobile noi. Acestea vor fi utilizate de echipele multidisciplinare, alcătuite din psihologi, logopezi și psihopedagogi, care vor putea să se deplaseze mai ușor la copii cu necesități speciale din localități mai îndepărtate de centrele raionale. Noile unități de transport au costat în total 2,5 milioane de lei, bani alocați din bugetul Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică (CRAP), transmite MOLDPRES.
Astfel, mașinile vor deservi Drochia, Bălți, Glodeni, Ungheni, Fălești, Rezina, Șoldănești, Călărași, Orhei, Criuleni, Dubăsari, Căușeni și Cimișlia. Copiii din aceste raioane și municipii vor avea acces la servicii de asistență psihopedagogică de calitate la locul aflării lor, adică în școlile și grădinițele în care sunt încadrați.
Prezent la evenimentul de donare a noilor mașini, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a declarat că este important ca fiecare copil să poată beneficia de susținerea de care are nevoie din partea specialiștilor, a logopedului, a psihologului și a psihopedagogului, indiferent de școala în care învață și indiferent de distanța la care se afla școala față de centrul raional.
„Ne bucurăm că putem veni pe final de an cu acest suport. Sunt șapte unități de transport transmise pentru ca să ajungă în teritoriu la copiii care au nevoie de serviciile Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică. Este o investiție de peste 2,5 milioane de lei făcută din bugetul CRAP. Aceste dotări, la pachet cu majorările salariale care vin pentru CRAP de la 1 ianuarie 2025, o să-i consolideze și o să le permită sa-și îndeplinească misiunea foarte importantă în sistemul nostru de învățământ - de a evalua, de a susține copiii care au nevoi educaționale speciale, de a asigura asistență metodologică pentru cadrele didactice de sprijin. Inițiativa face parte din ambiția noastră de a impulsiona procesul de incluziune a copiilor cu nevoi educaționale speciale în învățământul general în școlile din întreaga țară”, a spus Dan Perciun.
Directoarea CRAP, Virginia Rusnac, a afirmat că noile dotări vor face ca munca prestată de echipele multidisciplinare să devină mai calitativă și mai adaptată nevoilor copiilor, oferind specialiștilor posibilitatea de a-și îndeplini atribuțiile cât mai aproape de necesitățile beneficiarilor. „Cred că în acest mod, serviciile noastre devin mai axate pe necesitățile copiilor și cred că este un început de a beneficia de o flexibilitate și o mobilitate și mai mare, întrucât copii au nevoie „astăzi și acum”, iar necesitățile lor sunt cele care ne ghidează modul în care trebuie să acționăm”, a menționat Virginia Rusnac.
Galina Chistrea, șefa Structurii de Asistență Psihopedagogică de la Drochia, a subliniat că automobilele primite sunt un ajutor indispensabil pentru ca sprijinul rapid al specialiștilor să ajungă la copiii care au nevoie de asistență profesionistă. În raionul Drochia sunt 34 de localități unde funcționează 35 de școli și 42 de grădinițe, cu aproximativ 10 mii de copii, dintre care 450 sunt cu cerințe educaționale speciale. „Echipa structurii de asistență psihopedagogică, formată din psihologi, logopezi, psihopedagogi și pedagogi răspunde nevoilor acestor copii, este alături de cadrele didactice care solicită ghidare în lucrul cu copiii cu cerințe educaționale speciale sau dizabilități, precum și de părinții acestora, care solicită consiliere și informare”, a spus Galina Chistrea.
Anastasia Terentiev, șefa Structurii de Asistență Psihopedagogică Dubăsari, a menționat că lipsa unui mijloc de transport a fost până în prezent cea mai mare provocare cu care s-au confruntat specialiștii instituției. „Fiecare deplasare spre instituțiile de învățământ din teritoriu a presupus eforturi considerabile, întârzieri și uneori imposibilitatea de a răspunde prompt solicitărilor. Pentru noi, această mașină nu înseamnă doar un mijloc de deplasare, ci este o oportunitate de a ajunge mai rapid la fiecare copil”, a afirmat Anastasia Terentiev.
CRAP a trecut în acest an printr-un proces de reorganizare care a presupus centralizarea serviciului de asistență psihopedagogică din întreaga țară, numărul angajaților crescând de la 20 până la 350.