ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Sectorul sfeclei de zahăr, în vizorul statului. Autorităţile şi producătorii caută soluţii pentru redresarea domeniului

15:12 | 23.12.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 23 dec. /MOLDPRES/. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a convocat astăzi Consiliul Consultativ dedicat sectorului sfeclei de zahăr. Evenimentul a reunit reprezentanți ai Asociației Producătorilor de Sfeclă de Zahăr și ai Uniunii Producătorilor de Zahăr din Moldova, având ca obiectiv principal evaluarea situației actuale și identificarea unor soluții pentru provocările cu care se confruntă acest sector, transmite MOLDPRES.

Unul dintre subiectele principale ale discuțiilor a fost despre rezultatele campaniei de recoltare a sfeclei de zahăr din acest an. Producătorii au raportat o producție medie de 32 tone la hectar și o producție totală de circa 300 mii de tone. În acest an, sfecla a fost cultivată pe o suprafață de aproximativ 14000 ha. „În context, participanţii au subliniat necesitatea adoptării unor măsuri care să crească productivitatea și să îmbunătățească calitatea recoltelor, astfel încât sectorul să rămână competitiv”, explică MAIA.

O altă problemă discutată constă în impactul schimbărilor climatice asupra culturii, întrucât condițiile meteorologice din acest an au afectat randamentele. Potrivit Ministerului Agriculturii, în această ordine de idei, s-a discutat despre necesitatea unor programe de subvenționare și sprijin financiar care să încurajeze menținerea suprafețelor cultivate.

Întrunirea de astăzi este o continuitate a acţiunilor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, ce depune eforturi pentru identificarea soluțiilor care să sprijine sectorul sfeclei de zahăr. Încă în luna septembrie 2024, s-a decis că Asociația producătorilor de sfecla de zahăr va prezenta viziunea sa privind perspectiva ramurii și soluțiile de redresare a domeniului, ulterior, fiind elaborat un program de dezvoltare a culturii sfeclei de zahăr, iar odată cu modificarea modelului de subvenționare, aceasta ramura strategică să poată beneficia de subvenții per hectar.

Asta, după ce un grup de producători de sfeclă de zahăr din raioanele Ocnița, Donduşeni, Râşcani şi Drochia au prezentat dificultățile cu care se confruntă, subliniind impactul negativ al condițiilor climatice și al prețurilor înalte la inputurile agricole, precum produsele de protecție și îngrășămintele. Producătorii au menționat pierderile semnificative înregistrate în acest an, precum și dificultățile în menținerea competitivității pe piață.

Fermierii au propus şi o serie de măsuri care, în opinia lor, ar putea sprijini sectorul sfeclei de zahăr. Printre acestea, s-a discutat despre necesitatea acordării unor subvenții pentru acoperirea costurilor de producție, precum și implementarea unor programe de sprijin, pentru a menține ramura.

Anterior, Südzucker Moldova, cel mai mare producător de zahăr din Republica Moldova, a estimat că se confruntă cu o situație dificilă, întrucât 60% din recolta totală a fost compromisă din cauza secetei.

”Industria sfeclei de zahăr din acest an a atras investiții totale de 500 de milioane de lei. În urma secetei severe, industria a înregistrat pierderi semnificative de aproximativ 350 de milioane de lei, în ciuda investițiilor considerabile efectuate. În situația actuală fără precedent, este esențială intervenția statului pentru a gestiona impactul acestor dificultăți și pentru a oferi suport necesar sectorului în această perioadă de criză. Ne angajăm să lucrăm îndeaproape cu autoritățile și partenerii noștri pentru a găsi soluții care să sprijine fermierii și să asigure stabilitatea industriei pe termen lung”, a menționat Pavel Filip, CEO Südzucker Moldova.

Suprafețele cultivate cu sfeclă de zahăr din Republica Moldova au depășit 20 mii de hectare. Costurile de înființare a unui hectar cu sfeclă este de la 30-37 mii de lei.

img24010624

img24010624

img24010624

img24010624

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!