Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Mesele moldovenilor la sărbătorile de iarnă – îmbelşugate, variate şi pline de căldură ospitalieră
17:59 | 23.12.2024 Categorie: Moldova Turistică
Alimentaţia tradiţională la moldoveni impune o clasificare a mâncărurilor în funcţie de anumite sărbători, posturi sau ocazii, când acestea se prepară în mod special şi în cantităţi mai mari.
La evenimentele importante din viaţa omului, cum sunt botezul, nunta, înmormântarea şi sărbătorile calendaristice se pregătesc mâncăruri speciale, gustoase, apetisante şi variate, care corespund tradiţiilor poporului. Multe din bucatele din cadrul ceremonialului de familie se deosebesc de cele pregătite în fiece zi prin numărul, calitatea, tehnica pregătirii, dar şi funcţia bucatelor. Unele bucate şi produse alimentare sunt folosite ca atribute la realizarea unor ritualuri.
La sfârşitul secolului al XX-lea au fost înregistrate diferite reţete culinare ce se pregătesc la festivităţile de familie ajungând pînă la 30, iar astăzi depășesc acest număr. Astfel, se pregătesc:
mâncăruri reci: răcituri, pastramă, jambon, tobă (saltison), rulade, mici (mititei), salate, icre de vânătă, ardei copţi, diferite coșuleţe cu brânză şi usturoi, peşte umplut etc.;
mâncăruri calde: sarmale, pârjoale, fripturi, cighiri, găini umplute, plăcinte, „baba neagră”, „baba albă” etc.;
un număr mare şi variat de prăjituri de casă şi torturi, prune fierte umplute cu nucă, mere coapte etc.
Cu toate acestea bucatele tradiţionale sunt pregătite, întotdeauna respectîndu-se tradiţiile şi obiceiurile.
Bucatele calde au la mesele de sărbătoare un rol important, majoritatea sunt pregătite din carne. Din timpuri străvechi pâinea la sărbători a stat întotdeauna în capul mesei, având un rol foarte important în cadrul ceremoniilor de familie, dar şi la sărbătorile calendaristice. Pâinea de ritual – colacii au forme şi mărimi diferite. Colacii de nuntă a mirilor, a nunilor, cuscrilor sunt mari, împletiţi în 4, 6, 8 şi au funcţii diferite. Se deosebesc şi colacii sărbătorilor de iarnă.
La sărbătorile calendaristice de Crăciun, Anul Nou, Hramul satului se pregătesc alături de variatele forme de colaci multe bucate din carne, legume asortate etc.
Cele mai întâlnite bucate de pe mesele de Crăciun ale moldovenilor
Bucatele moldoveneşti sunt cunoscute astăzi departe de hotarele ţării şi anume sarmalele, plăcintele, învârtita cu brânză de oi, vinul etc.
Persoanele care sărbătoresc Crăciunul pe stil nou deja au început să-și schițeze meniul de sărbătoare. De cele mai multe ori, pe mesele moldovenilor găsim bucate tradiționale, precum pârjoale, afumături, piftie și, din păcate, foarte puține legume, fructe și salate proaspete.
Iată care sunt cele mai întâlnite bucate de pe mesele de Crăciun ale moldovenilor:
Pârjoale
Pentru amatorii de carne, nu există sărbătoare fără pârjoale. Când sunt proaspăt scoase din cuptor, acestea sunt delicioase.
Șnițel
Atât cei mari, cât și copiii adoră șnițelul. Carnea trecută prin făină și ou, apoi rumenită este una dintre cele mai solicitate mâncăruri de pe masa festivă.
Tobă
Toba este un preparat tradițional de Crăciun, care se găsește mai ales pe mesele moldovenilor de la țară, care sacrifică animale în ajun de sărbători.
Piftie (răcituri)
Pe masa festivă a fiecărei gospodine sunt și câteva farfurii cu piftie din carne de porc, vită, cocoș sau curcan. Usturoiate, limpezi și bine închegate, răciturile sunt considerate un deliciu culinar de către majoritatea moldovenilor.
Salată Șuba
Chiar dacă mulţi europenii nu o agreează când o gustă sau o miros, salata rusească cu pește sărat sau afumat, legume și maioneză este pe placul moldovenilor, așa că se găsește pe orice masă festivă, mai ales de Crăciun sau Revelion.
Salată Olivier
Și această salată vine din bucătăria rusească. Simplă și gustoasă, salata Olivier se pregătește de obicei de Revelion și Crăciun.
Mezeluri și afumături de casă
De obicei, bunicii ne alintă cu aceste delicii culinare, care, chiar dacă nu sunt extrem de sănătoase, sunt un răsfăț pentru papilele gustative de sărbători.
Tort Cușma lui Guguță
Acest deliciu dulce este unul dintre preferatele moldovenilor. Vișina acrișoară și foile fine de clătite au un gust savuros!
MOLDPRES vă doreşte să aveţi de sărbători mese pline cu cele mai îndrăgite bucate, alături de oameni scumpi şi apropiaţi! La mulţi ani!
Corespondent Lilia Grubîi