ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Strategia Națională de Apărare 2024-2034, votată în Parlament. Ministrul Anatolie Nosatîi: „Fiecare obiectiv stabilit este un pas concret spre un viitor mai sigur”

17:30 | 26.12.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 26 dec. /MOLDPRES/.Strategia Națională de Apărare 2024-2034 a fost votată astăzi în Parlament. Documentul a fost elaborat de Comisia constituită prin Decretul Președintelui Republicii Moldova, formată din reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării, și a fost criticat de opoziția parlamentară, comunică MOLDPRES.

Strategia a fost prezentată de ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. El amenționat că documentul este elaborat în conformitate cu obligația legală de actualizare a Strategiei Naționale de Apărare, ca o consecință directă a Strategiei Naționale de Securitate aprobate în 2024. Acesta are la bază prevederile Constituției țării, inclusiv statutul de neutralitate, Legea privind apărarea națională, Programul de activitate al Guvernului, precum și angajamentele internaționale asumate de Republica Moldova.

„Strategia reflectă o viziune clară și angajamentul ferm pentru modernizarea sectorului de apărare și integrarea în mecanismele europene de securitate, în calitate de stat care pledează pentru pace și bunăstare. Fiecare obiectiv stabilit este un pas concret spre un viitor mai sigur și mai prosper pentru cetățenii noștri”, a declarat Nosatîi.

Conform sursei citate, obiectivele generale ale politicii de apărare includ: dezvoltarea și modernizarea capacității naționale de apărare; alinierea la standardele Uniunii Europene; aprofundarea relațiilor de cooperare și parteneriat la nivel bilateral, regional și internațional în domeniul apărării și securității militare; poziționarea Republicii Moldova ca furnizor regional și internațional de securitate și stabilitate. Implementarea politicii de apărare vizează, de asemenea, creșterea continuă a capacităților militare, asigurarea funcționalității Forțelor Armate în misiuni de menținere a păcii, pregătirea populației și a țării pentru situații de criză, precum și dezvoltarea capacităților de supraveghere și control al spațiului aerian.

Un alt obiectiv central este armonizarea legislației naționale cu cea a Uniunii Europene în domeniul apărării. De asemenea, strategia prevede sporirea capacității operaționale și a apărării cibernetice, modernizarea infrastructurii critice și energetice, și eficientizarea educației și cercetării în domeniul securității și apărării.

Ministrul Apărării a subliniat că strategia abordează și statutul constituțional de neutralitate permanentă ca factor cu impact asupra politicii de apărare. „Republica Moldova respectă statutul de neutralitate constituțional asumat prin neadmiterea dislocării de trupe militare ale altor state pe teritoriul național, neaderarea la alianțe militare și neparticiparea la conflicte armate. Totuși, prezența ilegală a forțelor militare ale Federației Ruse pe teritoriul Republicii Moldova pune în dificultate recunoașterea internațională a acestui statut. În același timp, neutralitatea nu reprezintă un impediment pentru dezvoltarea cooperării cu statele și organizațiile partenere în domeniul securității și apărării”, a explicat Nosatîi.

Președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, a menționat că documentul a fost supus consultărilor și este susținut de majoritatea deputaților.

Documentul dezbătut timp de o oră în plen a fost criticat aspru de deputații din opoziția parlamentară.

img24010726

img24010726

img24010726

img24010726

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!