ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

INTERVIU // Alexandr Roitman, ambasadorul Republicii Moldova în Statul Israel, despre provocările pe care le înfruntă moldovenii, exporturi și legăturile interumane: „Avem o comunicare deschisă”

14:35 | 27.12.2024 Categorie: Interviuri, Comentarii, Evenimente

Chişinău, 27 dec. /MOLDPRES/. Interviu oferit în exclusivitate pentru Agenția MOLDPRES de către Alexandr Roitman, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Statul Israel.

MOLDPRES: Domnule ambasador, Alexandr Roitman, vă desfășurați misiunea într-o țară îndepărtată, din punct de vedere geografic ne despart mii de kilometri, dar totodată apropiată sufletește prin numărul mare al moldovenilor care călătoresc în Israel, fie că și-au găsit un loc de muncă sau apelează la serviciile medicale, fie că au rude sau pur și simplu și-au propus să viziteze această țară. Ținând cont de actualele circumstanțe, conflict armat, probleme de securitate, cum se descurcă moldovenii, cu ce provocări se confruntă și în ce măsură Ambasada îi poate ajuta?  

Alexandr Roitman: Eu cred că sistemul nostru diplomatic este destul de deschis, avem o comunicare deschisă, proactivă și eu fac parte din această comunicare. Care e rostul nostru acolo? Să reprezentăm interesele cetățenilor noștri și să facem în așa fel ca șederea lor temporară acolo sau munca desfășurată în Statul Israel să decurgă în cele mia bune condiții. 

E o climă specifică, e o țară specifică, e conflict armat, situația de securitate este permanent în schimbare și din păcate s-a deteriorat și mai mult. M-am străduit, a fost un scop al comunicării mele să le explic cetățenilor ce se întâmplă în țară, care sunt pericolele, cum ei pot să se protejeze. Nu toți cetățenii cunosc limba ebraică, anumite instrucțiuni ale autorităților sunt emise doar în limba statului. Situația se schimbă permanent destul de intens și atunci, trebuie să aduci cetățeanului tău informația cât mai rapid. Eu cred că acesta a fost unul din obiectivele realizate pe parcursul acestui an. Am oferit cred că peste 100 de interviuri în momentele critice, când a început războiul, faza a doua - conflictul în partea de nord a hotarului. Cetățenii noștri sunt foarte receptivi, ei urmăresc informația noastră, pagina noastră de Facebook are peste 11 mii de urmăritori. Este foarte important să continuăm acest aspect al comunicării. Am observat că e foarte bine primit de cetățeni, e o chestiune utilă și voi continua în aceeași formulă dacă nu chiar mai mult. 

Am desfășurat o serie largă de întâlniri cu reprezentanții Ministerului de Interne, Ministerului Muncii, pentru a populariza printre cetățenii noștri noile reguli, dispoziții ale autorităților israeliene. Făceam live-uri pe Facebook cu acești reprezentanți traducând întrebările cetățenilor noștri și funcționarii israelieni ofereau răspunsurile cu privire la drepturile cetățenilor moldoveni. Am încercat la maxim să popularizez informația care este de fapt disponibilă. Consider că este mai bine să ne apropiem noi de cetățean să îi aducem răspunsurile la întrebările lui, decât să lectureze el singur și prin lectura proprie să nu primească răspunsuri la cazuri individuale.  

MOLDPRES: Câți cetățeni moldoveni se află la muncă în Israel și în ce domenii sunt angajați? De ce drepturi și garanții sociale beneficiază aceștia?  

Alexandr Roitman: Avem un număr de 15 mii de cetățeni ai Republicii Moldova care activează în câmpul muncii legal în Statul Israel. Este vorba de domeniul construcțiilor și domeniul îngrijitorilor la domiciliu. Există destul de multe situații când cetățenii noștri se adresează la misiunea diplomatică pentru ajutor în cazul anumitor dispute legale sau anumitor cazuri legate de activitatea lor în Israel. Ce mă bucură este că în toate cazurile, adresările pe care le-am avut, am făcut demersurile necesare către instituțiile israeliene, Ministerului de Interne, Ministerului Muncii, Ministerului de Externe și pe fiecare caz am primit un răspuns, situația a fost ameliorată. Este important ca drepturile cetățenilor noștri care muncesc în Israel să fie respectate și o mare parte din eforturile pe care le depunem în activitatea noastră este ca acest lucru să se întâmple.

Ceea ce ține de protecția socială a moldovenilor, sunt două elemente pe care le voi menționa. Pentru muncitori în domeniul construcțiilor, noi avem un document bilateral semnat. Toată procedura de recrutare, activitate în Statul Israel este conformă cu acest acord bilateral semnat. Acordul presupune mecanismele de garantare a drepturilor cetățenilor noștri. Misiunea diplomatică asigură un sprijin cetățenilor în vederea  asigurării acestor drepturi.

Există o altă categorie de cetățeni care muncesc acolo, sunt îngrijitori la domiciliu. Aici nu avem un document bilateral semnat, deși l-am negociat și am ajuns la o etapă destul de avansată. Dacă vorbim de cadru legal general, acesta presupune pentru muncitorii străini din Israel anumite rigori foarte clare pe care noi ne străduim să le aducem la cunoștința cetățenilor noștri.

Legislația israeliană prevede că muncitorii străini pot activa în jur de cinci-șase ani. După aceasta nu își mai pot prelungi contractele. Este un flux flotant de muncitori, dar menținem contactele cu ei. Cea mai intensă comunicare a fost chiar în timpul desfășurării scrutinului prezidențial. Îmi place că cetățenii noștri au această deschidere către misiune și ei simt deschiderea noastră.

Cadrul legal care există în Israel prevede anumite garanții și pentru cetățenii noștri, dar niciodată nu este nimic suficient și în dialogul meu cu autoritățile pun problematica cetățenilor noștri în față, încerc să obțin anumite facilități, anumite lucruri noi pentru cetățenii noștri. Deseori, ne confruntăm cu situația că anumite companii din Statul Israel ignoră anumite prevederi legale sau le interpretează într-un fel sau altul. Atunci, eu mă adresez la Ministerul de Interne, ei îmi oferă răspunsuri oficiale și aceste răspunsuri le expediez cetățenilor noștri și ei le prezintă la companii și anumite probleme sunt soluționate și scoase de pe agendă.

MOLDPRES: La o distanță de aproximativ trei decenii de la stabilirea relațiilor diplomatice, Israelul va deschide o ambasadă la Chișinău. Este această decizie o dovadă a intensificării relațiilor dintre cele două state?

Alexandr Roitman: Relațiile diplomatice dintre Republica Moldova și Statul Israel au fost stabilite în 1992. Ambasada țării noastre a fost deschisă la Tel Aviv în 1994. Suntem exact la treizeci de ani de când a fost deschisă misiunea noastră diplomatică. Acum, iată vine această decizie a autorităților israeliene de a deschide o ambasadă la Chișinău. Această decizie nu a apărut în vacuum, au fost anumite acțiuni, discuții și alte activități care au dus la această decizie.

Există și momentul că Gideon Sa’ar a devenit ministru de externe cu care avem o cooperare încă din anul 2022 și subiectul deschiderii ambasadei a fost mereu o parte a dialogului nostru. Noi am promovat acest deziderat explicând partenerilor noștri că deschiderea unei ambasade va permite ambelor părți să promoveze intențiile, viziunile, cooperarea în domeniile de interes reciproc și nu va fi un joc doar într-o singură poartă, dar va fi o posibilitate de a diversifica acest dialog din ambele țări.

Vor fi stabilite prioritățile de bază pentru anul ce urmează și printre ele regăsim toate domeniile, inclusiv domeniul militar, în care vrem să cooperăm cu Israelul. Un eveniment important pe parcursul anului viitor sunt consultările politice bilaterale la nivel de secretari de stat, care se vor derula la Chișinău. Așteptăm semnarea documentului bilateral în domeniul agriculturii, care va atrage după sine o serie de momente importante pentru producătorii din Republica Moldova. Celelalte paliere țin de medicină, educație, IT. Israelul este foarte activ în domeniul start tap-urilor, IT, securității cibernetice. Vedem cât de mult se dezvoltă inteligența artificială și Israelul deține pionierat în acest domeniu.

În primii zece ani au fost semnate majoritatea acordurilor de bază dintre cele două state care au permis diversificarea relațiilor. În ultima perioadă vedem o intensificare a relațiilor, au fost inițiate mai multe proiecte în diferite sfere.

Am reușit anul trecut să semnăm și acordul de recunoaștere reciprocă a permiselor de conducere, ceea ce este un pas important. Am semnat câteva memorandumuri în domeniul medicinei și cooperării arhivistice.

O prioritate pentru mine a fost și conexiunea dintre diferite orașe, administrația publică locală. Cred că am vizitat peste 15 localități israeliene interesate de cooperare cu Republica Moldova și aceste contacte trebuie promovate.

MOLDPRES: Există domenii de cooperare de interes reciproc? Prin ce putem fi noi atractivi pentru piața israeliană?

Alexandr Roitman: Pe domenii mai mari, ne interesează aprofundarea contactelor politice și asta are deja loc. Viceprim-ministrul Mihai Popșoi a discutat cu omologul său Gideon Sa’ar. Menținem contacte la nivel de oficii ale premierilor, președinți. Președinta Maia Sandu a primit o felicitare călduroasă din partea președintelui Israelului, Isaac Herzog, și invitația de a efectua o vizită de stat. Este pentru prima dată.  Contactele politice se intensifică și ne dorim ca intensitatea acestora să ducă la rezultate palpabile. 

Cred că nu există domenii unde nu putem învăța unii de la alții, este un schimb reciproc. În Israel sunt implementate în forță standardele europene. Avem posibilitatea unui schimb informațional de know-how și de implementare a acquis-ului comunitar.

În ultimii trei ani înregistrăm o creștere a schimburilor comerciale, volumul exportului din Republica Moldova este în creștere. Se depune efort pentru a diversifica exporturile noastre și a obține posibilitatea unor noi produse să apară pe piața israeliană. Permisiunile de export se obțin destul de dificil. Misiunea noastră a acordat suport anumitor companii din Republica Moldova pentru a ajunge pe piața israeliană. Deja prezența vinurilor noastre este mai mare. Sunt agenți economici care singuri au penetrat piața israeliană, găsind un partener pe loc. 

Anul trecut, în vederea asigurării necesității de grâu și produse din grâu, Israelul a început pentru prima dată în ultimii ani să cumpere grâu din Republica Moldova.

Ministrul agriculturii a fost în Israel, am avut o serie de contacte, schimb de mesaje. Eu am avut întâlniri cu ministrul Agriculturii al Israelului și în perioada imediat următoare, așteptăm semnarea unui document bilateral, care va presupune că Republica Moldova va avea prioritate în Israel pentru exportul produselor sale agricole - în mare parte este vorba de grâu, dar și de altele. Israelul va oferi know-how experiență în domeniul agriculturii intensive. Israelul a elaborat aceste metode și acest aparataj, tehnologii. La rândul său, Israelul va oferi atât prioritate în posibilitatea de a achiziționa cele mai noi tehnologii și instrumente de intensificare a agriculturii, dar și alte elemente de cooperare în sfera agricolă.

Ne dorim ca tot mai multe produse să ajungă pe piața israeliană și acest lucru se face. Pe mine mă bucură ca și consumator, dar la fel ca și ambasador că produsele noastre au devenit calitative și există cerere pentru ele pe piața israeliană. Uneori depășirea momentelor birocratice poate fi dificilă dar și pe această cale spun că misiunea este disponibilă să ajute orice agent economic care vrea să ajungă pe piața israeliană. Este un apel, avem toată deschiderea pentru agenții noștri economici. Avem istorii de succes și antreprenorii din Republica Moldova pot să povestească despre lucrurile pe care le-am obținut împreună.

MOLDPRES: De la 1 ianuarie 2025 vor fi implementate noi reguli de intrare în Statul Israel. Ce se schimbă? Dacă un moldovean vrea să plece în Israel ce trebuie să cunoască?

Alexandr Roitman: Israelul a vrut pe parcursul anului 2024 să implementeze așa-numitul sistem ETA-IL care este un sistem de preînregistrare înainte de plecare în statul Israel. Este o pagină web pe care noi am publicat-o, pe care apare un formular electronic, unde orice cetățean al Republicii Moldova, dar și al altor state trebuie să se înregistreze ca un eventual călător în Statul Israel pentru a primi o pre aprobare.

Spuneam că această decizie trebuia să intervină în anul 2024, dar în urma negocierilor Ambasadei Republicii Moldova, dar și Ambasadei Ucrainei la Tel Aviv, noi am reușit în acest front comun să obținem decalarea acestei decizii. Ea trebuia să intre în vigoare în vară. Acum această decizie intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025.

Este obligatoriu ca orice persoană care vine în Israel să se înregistreze în acest sistem. Eu am făcut-o de dragul experienței, pentru că deținătorii pașapoartelor diplomatice nu au nevoie de această înregistrare și a doua excepție sunt persoanele care au vize de lucru. Acestea, de asemenea, nu au nevoie de înregistrare. Restul persoanelor, care călătoresc în scop de afaceri sau turism, au nevoie de această înregistrare. Este ca un element de facilitare a coroborării informației privind persoanele care intră pe teritoriul țării. Astfel de sisteme există și în alte state.

Până pe 31 decembrie, 2024, înregistrarea în acest sistem este gratuită și chem cetățenii care intenționează să călătorească în următorii doi-trei ani în Statul Israel să o facă pentru că este gratis pentru moment. Această înregistrare odată ce a fost făcută este valabilă doi ani. Începând cu 1 ianuarie, această înregistrare va fi cu plată, echivalentul a 120 de lei moldovenești, achitarea se va face on-line. Fără parcurgerea acestui formular și înregistrare, nu va fi posibilă îmbarcarea la cursele aeriene spre Israel.  

MOLDPRES: Ați scris o carte „Evreii din Basarabia. Cine sunt ei?” Ați găsit răspunsul la această întrebare? Ce informații noi ați descoperit?

Alexandr Roitman: Eu cred că am găsit răspunsul meu la această întrebare. Dar, din câte am înțeles de la cei care au citit această carte, fiecare și-a găsit răspunsul său. De ce am scris eu această carte, pentru că întrebarea care este pe copertă, am primit-o de foarte multe ori din multe direcții. Multe aspecte pe care nici eu nu le cunoșteam, am fost nevoit să le studiez să dau răspuns la întrebările celor care sunt interesați de această tematică. Am fost plăcut surprins de interesul major pentru această tematică din diferite sfere, țări, grupuri de interese. Aceasta mă încurajează să continui aceste cercetări. Apariția acestei cărți și reacția la ea, mi-a confirmat faptul că noi trăim într-o societate incluzivă, că toleranța, conviețuirea, acest melanj etno-cultural este ceea ce ne definește pe noi. Datorită acestor plasturi etnoculturale, noi suntem așa și eu cred că reformele prin care trecem acum, modernizarea noastră ca țară, societate înglobează acest trecut al nostru și ne permite să să ajungem acolo unde ne-am propus - să ne modernizăm, europenizăm țara, să fim parte a UE și să ne regăsim acolo unde este locul nostru.

Majoritatea localităților din Basarabia, la acea etapă, aveau o populație de peste 50% evreiască. Era un gol și el a fost completat de aceste informații cu diferite aspecte ale vieții evreilor. Paradoxul este că mult se discută acest subiect - evreii au fost, cum au fost, ce au fost, dar detalii nu prea au existat. Am dat relatări privind diverse aspecte ale activității, existenței populației evreiești în teritoriul nostru. Acum, când acest gol fiind suplinit, eu cred că oamenii au o altă înțelegere despre cum au evoluat lucrurile. Există o claritate - ce înseamnă populația evreiască, cine au fost evreii, cum au fost evreii, substituind anumite stereotipuri fie acestea pozitive sau negative, ceea ce în ultima instanță, trebuie să aducă la o coeziune socială și la o mai bună înțelegere între toți locuitorii Republicii Moldova.

Din descoperiri, eu am lucrat cu un număr mare de documente de arhivă - documentul nu minte. Documentele prezintă cum a fost această comunitate pe perioada secolului IX. Unul din documentele cele mai interesante este vizita evreului erudit Marcus Gurovici în anii 60 ai secolului XIX în diferite orașe din Basarabia. El a descris exact cum erau comunitățile, care erau activitățile lor, cum se autoadministrau, care a fost viața religioasă, care au fost lăcașele de cult. Este o mărturie din acea perioadă. Cred că acesta este rolul istoriei de a ne arăta ce a fost. Prin această prismă să înțelegem unde suntem și să ne construim calea spre viitorul unde vrem să ajungem.

Datorită apariției acestei cărții, am primit multe mesaje și solicitări din partea oamenilor care își căutau prietenii, vecinii. Am avut posibilitatea să îi găsesc pe acei oameni care au plecat din Republica Moldova și locuiesc în Statul Israel și am refăcut legăturile dintre oameni.

MOLDPRES: Mai există o categorie a diasporei, mă refer la persoanele originare din Republica Moldova, care au emigrat în Statul Israel. Mențineți legătura și cu acești oameni? 

Alexandr Roitman: Sunt cetățeni cu dublă cetățenie - cei care sunt originari din Republica Moldova, s-au născut și au activat în Moldova și au emigrat în Statul Israel. Vedem un interes major față de redobândirea cetățeniei Republicii Moldova. Numărul cererilor a crescut exponențial și când văd acești cetățeni care vin la misiunea diplomatică, ei simt nostalgie și aud doar cuvinte de bine despre perioada pe care au trăit-o în Republica Moldova și văd un interes vădit de a se întoarce în țara noastră, de a o vizita în calitate de turiști.

Avem viceprimari originari din Republica Moldova, primari, miniștri, foști miniștri, deputați. Noi vedem că această integrare a avut loc și eu mențin contacte intense și cu această componentă a diasporei noastre. Ei au o nostalgie puternică și o atitudine pozitivă, respectuoasă pentru ceea ce au făcut în Republica Moldova,  pentru oamenii cu care au trăit, lucrat, învățat. Aceste contacte se mențin. Vă dau și un exemplu - o orchestră din Israel evoluează în Republica Moldova de câteva ori pe an la Ungheni și sunt contacte similare în diverse sfere. Această țesătură umană a rămas intactă, ea se dezvoltă și continuă să fie o punte importantă între țările noastre și eu nu mă voi opri, voi continua să alimentez aceste contacte, să le dezvolt și să le diversific.

Fluxul de persoane dintre Republica Moldova și Statul Israel a crescut foarte mult. Acum noi avem 17 curse aeriene pe săptămână, cred că este una din cele mai intense circulații aeriene. Sunt cinci companii care efectuează curse regulate pe această direcție și fluxul persoanelor la fel a crescut, ceea ce explică din nou necesitatea deschiderii ambasadei israeliene, dar și completează peisajul general al dezvoltării relațiilor noastre. Deci, dacă există interes uman, înseamnă că lucrurile au luat o cale bună.

MOLDPRES: Excelență, vă mulțumim pentru disponibilitatea de a oferi acest interviu.

Autor: Cornelia Stefoglu

img24010772

img24010772

img24010772

img24010772

img24010772

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!