Peste 16 600 de persoane, angajate în câmpul muncii în 2024. Ministrul Alexei Buzu: „Reforma a redus numărul de șomeri”
16:04 | 30.12.2024 Categorie: Societate
Chişinău, 30 dec. /MOLDPRES/. De la începutul anului, statul a plasat în câmpul muncii peste 16 600 de persoane. Acesta este un rezultat dublu comparativ cu anul 2022 și cu 33% mai mare față de anul 2023. Datele au fost prezentate de astăzi de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, în cadrul unei conferințe de presă în care au fost prezentate cele mai importante rezultate obținute în acest an, transmite MOLDPRES.
Oficialul a remarcat că, în prezent, „foarte mulți oameni apți de muncă se află în afara pieței de muncă, fapt care influențează negativ asupra economiei țării”. Pentru a remedia situația, în anul 2023, au fost inițiate două reforme importante în domeniul protecției sociale.
„Este vorba despre reforma Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Datorită acestei reforme, nevoile persoanelor care își caută un loc de muncă pot fi mult mai rapid împlinite. În același timp, reforma a dus la reducerea de zece ori a numărului de șomeri care beneficiază de ajutor social. Totuși, în unele raioane numărul este mult mai mare. De asemenea, în anul 2023, în țară existau 48 mii de persoane șomere, iar ANOFM a reușit plasarea a 39% dintre aceștia în câmpul muncii”, a spus Alexei Buzu.
Ministrul a subliniat că progrese considerabile s-au înregistrat și în reducerea muncii informale. „Avem multe persoane care muncesc, dar care nu achită taxe, întrucât nu au un contract de muncă. În acest an, Inspectoratul de Stat al Muncii a identificat aproximativ 3 100 de persoane care lucrau fără un contract de muncă oficial. Dintre acestea, 80% au fost deja oficializate datorită intervenției inspectorilor muncii. Ceea ce a făcut Inspectoratul de Stat al Muncii în anul 2024 nu am fost posibil în ultimii 10 ani. În 2023, circa jumătate de milion de persoane apte de muncă nu erau integrate în piața muncii. Ținta noastră pentru anul 2025 este să ne asigurăm că toate persoanele care pot munci își pot găsi un loc de muncă”, a afirmat Alexei Buzu.
Oficialul a subliniat că reformele inițiate în acest an au derulat într-un context complicat, cu mai multe crize. În acest context, ministrul a mulțumit tuturor colegilor din domeniul social pentru efortul depus în munca zilnică.
„În 2024, am procurat 98 de mașini pentru asistenții sociali. Am început să monitorizăm mult mai bine modul în care sistemul de asistență socială acordă ajutor familiilor nevoiașe. În toate raioanele din țară există Serviciul Echipe Mobile. Un alt serviciu lansat a fost cel de îngrijire la domiciliu. Mulțumesc colegilor care luptă zi de zi pentru interesul beneficiarilor”, a menționat Alexei Buzu.
Oficialul a precizat că în anul care vine, principalele priorități se referă la continuarea reformelor și susținerea angajamentelor, reducerea ratei de șomaj și susținerea familiilor vulnerabile.