ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ucraina confirmă că opreşte din 1 ianuarie tranzitul gazului rusesc către Europa

21:11 | 31.12.2024 Categorie: Externe

Chişinău, 31 dec. /MOLDPRES/. Nicio livrare de gaz rusesc către Europa prin gazoductele ucrainene nu va mai fi efectuată pe 1 ianuarie, a confirmat marţi operatorul acestei reţele de conducte, consfinţind astfel sfârşitul acordului de tranzit al gazului rusesc încheiat în 2019 de Ucraina cu compania rusă Gazprom, informează MOLDPRES cu referire la Agerpres, AFP şi Reuters.

Potrivit datelor publicate pe website-ul operatorului ucrainean GTSOU, volumul de gaz rusesc prevăzut a fi transportat pentru miercuri este zero m3. În urma sistării livrărilor de gaz rusesc către Europa prin conductele din Ucraina, aceasta din urmă va pierde anual taxe de tranzit de circa 800 de milioane de dolari, în timp ce Gazprom va pierde vânzări estimate la 5 miliarde de dolari.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a refuzat să prelungească contractul de tranzit cu Gazprom care a expirat pe 31 decembrie 2024, decizie încurajată de Comisia Europeană, care le-a sugerat ţărilor afectate, în special Republica Moldova, Ungaria, Slovacia şi Austria, să se aprovizioneze din alte surse prin patru rute alternative, chiar dacă aceasta ar presupune costuri suplimentare.

În urma invaziei ruse în Ucraina şi a sabotării conductelor Nord Stream, UE a adoptat o politică de reducere a importurilor de gaze naturale ruseşti, care au fost înlocuite parţial de gazele naturale lichefiate (GNL) importate în special din SUA. Aduse cu nave transportatoare de gaz, aceste gaze sunt însă mai costisitoare decât gazele naturale transportate prin conductele existente.

După sabotajul asupra conductelor Nord Stream din Marea Baltică, în septembrie 2022, Rusia şi-a livrat gazul către Europa prin două rute, respectiv reţeaua ucraineană şi gazoductul TurkStream, împreună cu extensia acestuia, Balkan Stream. Tranzitul gazelor ruseşti către Europa prin Ucraina a scăzut însă cu aproape două treimi faţă de 2021, ajungând la 14,65 miliarde de metri cubi în 2023, adică puţin sub jumătate din totalul exporturilor de gaze ruseşti către Europa.

Dar Slovacia şi Ungaria, foarte dependente de gazul rusesc, s-au plâns că se vor lovi de dificultăţi de aprovizionare după 31 decembrie, neavând alternative imediate de a înlocui complet gazul rusesc.

Premierul slovac Robert Fico a avut schimburi acide de replici pe acest subiect cu preşedintele ucrainean Zelenski şi a ameninţat că Slovacia va sista furnizarea de energie electrică pentru Ucraina dacă aceasta opreşte tranzitul gazului rusesc. Discuţiile care au continuat nu au condus, cel puţin deocamdată, la o soluţie, deşi au fost avansate mai multe variante de compromis, cum ar fi livrarea de gaz azer în locul celui rusesc.

În acest timp, Republica Moldova a instituit starea de urgenţă în sectorul energetic, întrucât centrala electrică de la Cuciurgan, situată în regiunea separatistă Transnistria şi care produce pe gaz o parte substanţială a necesarului de energie al întregii ţări, nu se va mai putea aproviziona. Situaţia este agravată şi de o dispută financiară cu compania rusă Gazprom legată de datorii de 700 de milioane de dolari revendicate de aceasta, dar nerecunoscute de Chişinău, motiv pentru care compania rusă refuză livrarea gazului către Republica Moldova prin rute alternative.

img24010890

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!