ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

INTERVIU MOLDPRES // Vicepremierul Dumitru Alaiba: „Anul 2024 a fost unul cu progrese, în ciuda tuturor provocărilor pe care le-am avut. Economia noastră începe să își recapete ritmul”

10:27 | 02.01.2025 Categorie: Interviuri, Comentarii, Evenimente

Chişinău, 2 ian. /MOLDPRES/. Interviu acordat în exclusivitate pentru Agenția MOLDPRES de către vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării

MOLDPRES: Domnule vicepremier Dumitru Alaiba, cum a fost anul 2024 pentru economia Republicii Moldova?

Dumitru Alaiba: Anul 2024 a fost unul cu progrese, în ciuda tuturor provocărilor pe care le-am avut. Într-un context complicat, chiar dacă modestă - 0,6% - primele nouă luni au adus o creștere a PIB-ului. Desigur, ne-am așteptat la o creștere mai mare, însă seceta din această vară a afectat considerabil recoltele de porumb, floarea-soarelui și grâu, având un impact semnificativ asupra economiei, dat fiind rolul important al agriculturii în PIB.

Cu toate acestea, multe sectoare economice au avut performanțe foarte bune:

·         Tehnologia informației și comunicațiilor (TIC): +6,1%;

·         Construcții: +6%;

·         Industria prelucrătoare: +3,9%;

·         Industria energetică: +14,8%;

·         Activități financiare: +7,5%;

·         Servicii diverse: +16,7%;

·         Administrație publică: +2,8%;

·         HoReCa: +5,5%;

·         Comerț intern: +0,5%.

Un semnal încurajator este creșterea investițiilor private, care au avansat cu 12% în perioada ianuarie-septembrie, după scăderile din anii de criză 2022-2023. De asemenea, sectorul construcțiilor a revenit pe un trend ascendent (+6%), iar consumul privat a crescut cu 2,6%, fiind principalul motor al creșterii economice.

Un alt aspect pozitiv este încrederea tot mai mare a antreprenorilor. Pentru al treilea trimestru consecutiv, companiile investesc mai mult, un semn clar că mediul de afaceri simte perspective bune pe termen lung. Din partea noastră, continuăm să susținem această tendință prin reforme structurale și măsuri care facilitează accesul la finanțare.

Direcția generală este una pozitivă, deși anul 2024 a fost marcat de dificultăți, economia noastră începe să își recapete ritmul.

MOLDPRES: Spuneți că economia țării noastre dă semne de revenire, dar încă se confruntă cu unele provocări. Care sunt acestea și ce acțiuni întreprind autoritățile pentru a le depăși? 

Dumitru Alaiba: Economia Moldovei merge, funcționează, începe să-și revină. Iar acest lucru se vede: inflația a scăzut, companiile investesc mai mult, iar împrumuturile bancare sunt mai accesibile. Toate aceste progrese reflectă măsurile pe care le-am implementat, dar știm că mai avem de lucru.

Una dintre cele mai mari provocări rămâne lipsa unei industrii competitive. Multe dintre companiile noastre nu au acces la suficiente surse de finanțare pentru a crește și a se moderniza. De aceea, lucrăm intens la crearea unei piețe de capital. Aceasta va deschide noi oportunități pentru companii, oferindu-le alternative mai bune pentru finanțare. Scopul este clar: să le ajutăm să investească, să inoveze și să contribuie și mai puternic la economia țării.

O altă problemă este că exportăm prea multe produse brute, mai ales din sectorul agroalimentar, fără a adăuga suficientă valoare. Soluția este industrializarea și crearea unor lanțuri de producție complexe, care să transforme materia primă în produse finite, competitive pe piețele internaționale.

Pentru a depăși aceste provocări, ne concentrăm pe politici care să sprijine antreprenorii și să atragă investiții. Totodată, lucrăm pentru a crește numărul locurilor de muncă sigure și bine plătite și pentru a îmbunătăți poziția Moldovei pe piețele externe. Avem nevoie de o economie modernă, care să ofere cât mai multe oportunități pentru toți cetățenii.

MOLDPRES: Vedem cum produsele moldovenești câștigă tot mai mult teren pe piețele din Vest. În prezent, peste 65% din exporturile Republicii Moldova ajung în Uniunea Europeană, iar peste 81% din investițiile străine directe în economie vin din UE. Unde mai avem loc de creștere și cum aceste cifre s-ar putea schimba pe măsură ce ne apropiem de statutul de țară membră a Uniunii Europene?

Dumitru Alaiba: Produsele noastre  câștigă tot mai multă apreciere pe piețele din Vest, iar Uniunea Europeană s-a consolidat ca principalul și cel mai sigur partener economic al țării noastre. În prezent, 65% dintre exporturi ajung în UE, iar 81,5% din investițiile străine directe provin din statele membre ale Uniunii. Doar ca o comparație, numai 6% dintre investițiile străine vin din CSI, adică de peste 23 de ori mai puțin.

România, Cipru, Olanda, Italia și Germania sunt principalele țări investitoare în economia noastră. Acest lucru confirmă că UE nu este doar principala destinație pentru exporturile noastre, ci și sursa majoritară de investiții.

Privind înainte, integrarea în Uniunea Europeană deschide oportunități economice uriașe pentru Moldova. Toate țările care s-au alăturat UE au experimentat o dezvoltare accelerată, stimulată de creșterea comerțului și a investițiilor. Aceste progrese s-au tradus, inevitabil, în venituri mai mari pentru cetățeni – salarii și pensii mai consistente, dar și o calitate mai bună a vieții.

Evident este loc de și mai mult. Iar noi facem tot posibilul pentru a valorifica acest potențial. Spre exemplu, prelungirea liberalizării comerțului cu Uniunea Europeană este un sprijin direct pentru antreprenorii noștri. Luăm doar un caz concret, din 2022, producătorii moldoveni pot exporta fără taxe vamale cantități mai mari de mere, usturoi, cireșe, suc de struguri, prune, roșii și struguri de masă. Aceste facilități comerciale ne permit să ne extindem prezența pe piața europeană și să oferim produse competitive.

Aceste eforturi vor face ca produsele noastre să ajungă pe și mai multe mese din Europa, iar oamenii de acasă vor putea simți și mai mult beneficiile unei economii conectate la standardele europene.

MOLDPRES: Ce acțiuni întreprinde statul pentru a ajuta companiile din țara noastră să atingă standardele de calitate ale UE pentru a accede pe piața comunitară?

Dumitru Alaiba: Alinierea la standardele europene nu se face peste noapte. Este un proces complex, care cere timp, adaptare și investiții. Noi, ca stat, înțelegem aceste provocări și lucrăm pentru a sprijini antreprenorii să facă acest pas important.

Un exemplu concret este sprijinul oferit prin Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. În 2024, peste 595 de companii au beneficiat de granturi în valoare totală de peste 250 de milioane de lei. Aceste fonduri au fost direcționate către digitalizare, retehnologizare, ecologizare și alte investiții esențiale, care nu doar că ajută companiile să crească, dar le și aduc mai aproape de standardele cerute de piața UE.

Astfel, oferim companiilor locale instrumentele necesare pentru a deveni mai competitive, mai sustenabile și mai pregătite să facă față cerințelor pieței comunitare.

MOLDPRES: La final de an, MDED a lansat în premieră un mecanism de ajutor de stat pentru investițiile din industria Republicii Moldova, care prevede restituirea către companii a 60 la sută din resursele investite în industria prelucrătoare. Care estimați că va fi impactul acestei inițiative? 

Dumitru Alaiba: Ajutorul de stat este un instrument puternic, un angajament clar prin care încurajăm noi investiții, sprijinim extinderea afacerilor și crearea de noi fabrici, uzine, noi locuri de muncă, sigure și bine plătite în țara noastră. Avem planuri concrete și resursele necesare pentru a le pune în aplicare.

Mai exact, companiilor noastre, mari și mici, care vor investi în extinderea și dezvoltarea afacerii, statul le va restitui până la 60% din investițiile realizate în următoarele domenii:

·         Industria electronică;

·         Industria chimică și farmaceutică;

·         Industria prelucrătoare de mașini și componente auto;

·         Industria textilă și de îmbrăcăminte;

·         Industria materialelor de construcție;

·         Industria alimentară.

Și, va fi structurat astfel:

·         25% vor fi oferite imediat, sub formă de granturi nerambursabile.

·         75% din suma restituită va fi alocată sub formă de scutiri de 50% la impozitul pe venit;

Bugetul total al acestui mecanism pe următorii 10 ani este de cel puțin 2 miliarde de lei, cu posibilitatea extinderii acestuia în cazul unei cereri mai mari. 

Este pentru prima dată când Republica Moldova lansează un asemenea mecanism de ajutor de stat aliniat la practicile europene. 

Conform Programului Național de Industrializare, până în 2036 ne așteptăm la investiții totale de peste jumătate de miliard de euro, investiții care vor moderniza infrastructura industrială, vor aduce tehnologii noi și vor crea locuri de muncă sigure și bine plătite, la noi acasă.

MOLDPRES: În ultimul an, mai multe companii străine au anunțat că vor investi în Republica Moldova. Numărul acestora ar putea crește în 2025? Ce acțiuni întreprinde statul pentru a atrage investițiile străine?

Dumitru Alaiba: Investitorii vin la noi, în Moldova! În pofida provocărilor de moment, reușim să atragem interesul celor care înțeleg că investiția în Moldova este o investiție în viitor. Sigur, situația din regiune nu ne ajută în acest moment. Dar asta înseamnă un lucru: că trebuie să muncim de trei ori mai mult ca să obținem același rezultat. Asta și facem. 

În 2024, am anunțat câțiva investitori care sunt gata să investească în țara noastră.

·         Shape Robotics (Danemarca): investiție de 3 milioane de dolari în domeniul construcției de roboți.

·         CompuTech (Israel): investiție în domeniul IT.

·         ROCA (România): investiție de 2 milioane de dolari în domeniul producerii materialelor de construcție.

·         Palplast (România): investiție de 3 milioane de dolari în domeniul producerii de țevi.

·         Expert IT (România): investiție în domeniul IT.

·         Sterileco (România): investiție de 1,5 milioane de dolari în domeniul reciclării deșeurilor chimice.

·         Schneider Group (Germania): investiție inițială de 200 mii de dolari  în domeniul serviciilor de consultanță. Compania va ajuta alte companii să intre pe piața din Moldova.

·         EBS Electric (România): investiție de 500 mii de dolari în domeniul electronic.

·         Obermeyer (România): investiție în ingineria de construcții.

·         Knauf (Germania): investiție de 7 milioane de euro într-o fabrică de producție a plăcilor de gips-carton.

·         Sumitomo Electric Bordnetze (Japonia) - da, acel Sumitomo despre care se promovau minciuni că ar pleca, de fapt, și-a extins activitatea în acest an.

·         Magnetec Components (Germania) - specializați în producția de bobine inductive pentru industrii diverse, inclusiv construcția de mașini, surse regenerabile, electrotehnică și automotive.

Vrem să atragem cât mai mulți investitori, de aceea am venit cu acest mecanism de ajutor de stat MEGA important care va compensa cheltuielile investiției, cu până la 60% ! Facem tot posibilul pentru a ajuta!

MOLDPRES: Deputații au votat recent cel de al VII-lea pachet de debirocratizare a activității mediului de afaceri. Cu ce schimbări vine anul 2025 pentru antreprenorii din Republica Moldova? 

Dumitru Alaiba: Pe lângă cele 3 miliarde de lei economisite antreprenorilor în acest an prin reducerea birocrației, în 2025 aceștia vor beneficia de o serie de schimbări importante care vor simplifica activitatea lor și vor reduce costurile inutile. La finalul acestui an am aprobat un nou pachet de reducere a birocrației și de actualizare a regulilor demult învechite:

1.     Introducem obligativitatea indicării țării de origine pentru produsele alimentare nepreambalate. Încurajăm în acest mod cumpărarea produselor fabricate în Moldova. Uneori cumperi, fără să știi clar că sunt alternative locale, de calitate.

2.     Extindem termenul de valabilitate al avizului sanitar de la 1 an la 3 ani.

3.     Eliminăm restricțiile privind comerțul cu ridicata, permițând acest tip de comerț și în spații mai mici de 400 m², ceea ce va reduce costurile de chirie și întreținere. Această măsură va sprijini micile afaceri să crească și să se dezvolte.

4.     Acționarii din societățile pe acțiuni vor putea semna documentele online, organiza ședințe online și vota electronic. Astfel, vor economisi timp și bani, evitând cheltuielile pentru serviciile notariale și deplasările fizice pentru semnătura olografă.

5.     Procedura de închidere a unei afaceri devine mai simplă și mai rapidă, reducând termenul de la 3 zile lucrătoare la 24 de ore.

6.     Uniformizăm regulile de licențiere a farmaciilor din sate, indiferent dacă sunt subvenționate sau nu de stat. Astfel, vom încuraja deschiderea mai multor farmacii în zonele rurale, oferind locuitorilor acces mai ușor la medicamente și servicii de sănătate. 

În curând, vom veni cu alte inițiative care vor simplifica și mai mult activitatea antreprenorilor din Moldova. Suntem dedicați să oferim un sprijin real celor care își doresc să dezvolte afaceri sustenabile și competitive.

MOLDPRES: Seceta din agricultură a afectat creșterea economică în acest an. Aveți o prognoză privind creșterea economică pentru anul 2025?

Seceta din agricultură a avut un impact simțitor asupra economiei și a sustras 0,7 p.p. din creșterea PIB. În acest context, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare depune eforturi semnificative pentru consolidarea rezilienței sectorului agricol la schimbările climatice. Totodată, împreună urmează să analizăm cele mai recente date disponibile și pe parcursul primului trimestru vom actualiza prognoza pentru anul 2025.

MOLDPRES: În toamna acestui an, UE a prezentat cel mai mare pachet de sprijin financiar acordat țării noastre de la independență încoace - Planul de Creștere Economică în valoare de 1,8 miliarde de euro. Când vor fi debursate primele tranșe din acest ajutor și cum vor fi cheltuiți banii?

Dumitru Alaiba: Planul de creștere economică reprezintă o mare șansă de a accelera dezvoltarea economiei și de a merge cu pași mai rapizi spre nivelul de trai european. Are ca obiectiv apropierea țării noastre de aderarea la Uniunea Europeană, printr-o accelerare semnificativă a reformelor și investițiilor într-un termen relativ scurt. Acesta ne va sprijini în atingerea obiectivului nostru de creștere economică de 8-10%, atât de necesară!

Planul are în vedere construcția de drumuri, poduri, spitale, dezvoltarea infrastructurii feroviare, acordarea de sprijin financiar pentru afaceri, atragerea de investiții, finalizarea și demararea unor noi linii electrice, alături de numeroase alte proiecte majore.

Mai mult decât atât, pe lângă investiții, acest plan va contribui la îmbunătățirea accesului nostru la Piața Unică a Uniunii Europene. Aceasta va include, printre altele, facilitarea comerțului și a conexiunilor de transport, integrarea în piața energetică și digitală europeană, precum și accesul la Spațiul Unic de Plăți în Euro.

Cu aceste resurse vom putea implementa reforme și investiții esențiale pentru consolidarea economiei noastre: construcția de drumuri, spitale, poduri, infrastructură feroviară și multe alte proiecte importante. Uniunea Europeană a fost și rămâne un partener de încredere, iar acest parteneriat devine tot mai solid pe măsură ce ne apropiem de integrarea în familia europeană. 

MOLDPRES: Domnule vicepremier Dumitru Alaiba, vă mulțumim pentru interviu. 

Autor Natalia Sandu

img25000023

img25000023

img25000023

img25000023

img25000023

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!