Energocom: Necesarul de energie electrică pentru sâmbătă, 4 ianuarie, este acoperit integral
15:53 | 03.01.2025 Categorie: Economie
Chişinău, 3 ian. /MOLDPRES/. Energocom a anunțat astăzi că necesarul de energie electrică pentru sâmbătă, 4 ianuarie, este acoperit în proporție de 100%, transmite MOLDPRES.
Astfel, compania a făcut rezervările de capacități la hotarul cu România pentru a suplini necesarul de consum cu energie electrică al Republicii Moldova, parțial pe piața zilei următoare, parțial la licitațiile intrazilnice. „În acest fel va fi posibil importul de energie electrică contractată și anunțată de companie anterior, plus procurările de pe bursă, în special în orele de vârf”, a menționat Energocom.
Potrivit sursei citate, de regulă, sâmbăta se înregistrează un consum mai redus de electricitate cu 7-10% față de o zi de lucru. Energocom precizează că mai multe provocări legate de rezervarea de capacități sunt așteptate după sărbătorile pe rit vechi.
Capacitatea comercială la hotarul cu România este limitată pentru Republica Moldova la 315 MW bandă (24 de ore din 24) din 650-800 MW necesari iarna. În aceste condiții, sunt organizate licitații suplimentare pentru rezervarea capacităților care nu sunt utilizate la alte hotare ale Ucrainei cu UE.
Astfel, pentru data de 4 ianuarie, consumul de energie electrică va fi acoperit de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, instalațiile de energie regenerabile locale, iar restul electricității va fi achiziționată din import și de pe bursă.
Începând cu 1 ianuarie 2025, MGRES/Centrala de la Cuciurgan nu mai furnizează energie electrică malului drept al Nistrului, după ce Gazprom a anunțat sistarea livrărilor de gaze.
În aceste condiții, autoritățile de la Chișinău au anunțat că în luna ianuarie 2025, necesarul de consum de energie electrică al Republicii Moldova (malul drept al râului Nistru) va fi suplinit cu producție locală și cu importuri din România. Astfel, potrivit prognozelor, centralele termice din Chișinău și Bălți vor asigura circa 28% din consum. Alte aproximativ 10 la sută ar urma să constituie energia regenerabilă. Restul 62% din necesarul de energie electrică va fi importată din România.