Purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Criza energetică din stânga Nistrului este rezultatul direct al refuzului regimului separatist de a coopera pentru binele oamenilor”
10:53 | 06.01.2025 Categorie: Politică
Chişinău, 6 ian. /MOLDPRES/. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă a explicat că după ce Gazprom a refuzat să-și onoreze contractul de livrare a gazelor naturale către regiunea transnistreană, situația energetică din regiune s-a deteriorat rapid și a devenit una îngrijorătoare, fapt despre care Chișinăul a avertizat public. El a accentuat că „această „criză energetică” este însă mai mult decât o problemă economică – este parte a unui plan mai mare de manipulare și propagandă rusească menit să genereze frică și nemulțumire pe ambele maluri ale Nistrului, transmite MOLDPRES.
„Propaganda încearcă să distragă atenția de la adevăr, dar realitatea este clară: criza energetică din stânga Nistrului este rezultatul direct al refuzului regimului separatist de a coopera pentru binele oamenilor. În schimb, Chișinăul continuă să livreze soluții reale și să susțină stabilitatea întregii țări. Nu punem nicio piedică. Nu am oprit libera circulație. Am mobilizat ajutoare umanitare”, a accentuat Daniel Vodă.
Manipularea faptelor și crearea narațiunilor false
Daniel Vodă a afirmat că blocarea livrărilor de gaz și intensificarea crizei în regiune au fost urmate de un val de dezinformare. Astfel, potrivit lui, „se răspândește ideea că Chișinăul ar fi vinovat pentru criza de pe malul stâng; se prezintă întreruperile de energie drept o „acțiune intenționată” a autorităților moldovenești pentru a „pedepsi” locuitorii din stânga Nistrului; se evită menționarea refuzului repetat al așa numitelor autorități de a accepta soluții alternative oferite de Chișinău”.
În realitate însă, „propaganda rusă încearcă să creeze o poveste în care Moldova devine „actorul problematic care nu soluționează criza”, deși Guvernul de la Chișinău a propus soluții clare pentru evitarea crizei”, afirmă Daniel Vodă.
Lecțiile trecutului: De câte ori Rusia a folosit gazul ca armă și pentru șantaj (inclusiv pe malul drept)?
Daniel Vodă a precizat că istoria ne-a arătat că Rusia folosește energia ca o pârghie de influență, mai ales în momente critice:
Iarna 1992: Rusia a redus livrările de gaz pentru a forța Chișinăul să accepte concesii privind regiunea transnistreană.
Iarna 2004-2005: Gazprom a redus livrările pentru a „educa” Moldova, chiar dacă la guvernare era un partid prorus. Lecția: chiar și cei care credeau că au „relații speciale” au simțit frigul în calorifere.
Iarna 2008-2009: O altă întrerupere bruscă, în toiul iernii, în contextul disputelor regionale. „Fostul președinte Vladimir Voronin la una din emisiunile recente recunoaște public că a sunat la Kyiv pe președintele de atunci Iușcenco ca să roage alimentarea malului drept cu gaz. La precizarea moderatorului că e o dovadă că Rusia folosește gazul pe post de instrument de șantaj, fostul președinte nu a găsit un răspuns”, spune Daniel Vodă.
2014: După anexarea ilegală a Crimeei, Rusia a redus livrările „pentru a-și pedepsi vecinii care susțineau Ucraina”.
2021-2022: Rusia a redus livrările „pentru a destabiliza Europa (știind că vor readuce războiul pe continentul european după decenii de pace) și a forța ridicarea sancțiunilor după invazia Ucrainei”.
„Aproape ca în filmul „Ирония судьбы” („Ironia sorții”): „Какая гадость эта ваша заливная рыба” (Ce oroare este peștele vostru în aspic). Numai că vorbim despre gaz. Exact așa se simțea fiecare iarnă rece provocată de Rusia – o „surpriză” amară pentru toată regiunea”, a opinat Daniel Vodă.
Ce trebuie să ne amintim despre „datoriile” invocate de Gazprom?
Purtătorul de cuvânt al Guvernului menționează că datoria de 700 de milioane de dolari este o sumă imputată malului drept, dar invalidată printr-un audit internațional. Totodată, potrivit lui, datoria de 11 miliarde de dolari a malului stâng este suma acumulată de regiunea transnistreană pentru gazul neplătit în 30 de ani.
„Acest gaz gratuit a fost folosit pentru a subvenționa regimul separatist și a crea dependență economică totală. Ca în filmul „Бриллиантовая рука” („Mâna de diamant”): „Будете у нас на Колыме – милости просим” (Când veți ajunge în Kolyma, veți fi bineveniți). Cam așa sună „oferta generoasă” a Moscovei: întâi te „ajută” gratuit, apoi te încarcă cu datorii și te lasă fără alternative”, a accentuat Daniel Vodă.
Ce s-a întâmplat în regiune după 1 ianuarie 2025
După oprirea gazului, oamenii din regiunea transnistreană au fost forțați să recurgă la încălzire electrică, ceea ce a suprasolicitat rețelele de distribuție. Secretarul de stat al Ministerului Energie, Constantin Borosan a explicat pe lung toate detaliile din domeniul energetic. Potrivit acestuia, regiunea are deficit de 65 MW de energie electrică – aproximativ 30% din necesarul regiunii. În aceste condiții, au loc deconectări de energie electrică în evantai: 3 ianuarie: 1 oră. 4 ianuarie: 3 ore. 5 ianuarie: 4 ore.
Capacitatea maximă de producție din regiune este de doar 154 MW, față de un necesar de 219 MW. Aceste deconectări au loc în orele de vârf, dimineața și seara, când temperaturile ajung la -8°C.
Ce a făcut Chișinăul pentru a preveni criza energetică și catastrofa umanitară
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a comunicat că autoritățile din Republica Moldova au propus soluții clare încă din luna decembrie pentru a evita această situație:
11 decembrie 2024: Propunerea de achiziție a gazului de pe Bursa Română de Mărfuri (BRM).
20 decembrie 2024: Propunerea de prelucrare a gazului achiziționat de SA Energocom în energie electrică la MGRES.
31 decembrie 2024: Testarea rutei transbalcanice pentru import de gaze prin Bulgaria.
2 ianuarie 2025: Tiraspoltransgaz a refuzat cooperarea pentru achiziții de gaze de pe piețele regionale.
„Propagandiștii nu menționează aceste fapte și omit în mod intenționat contextul real al crizei. Al unei crize induse de Federația Rusă”, spune Daniel Vodă.
Ce trebuie să înțeleagă oamenii despre șantajul energetic
Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, refuzul autorităților de la Tiraspol de a accepta soluțiile propuse de Chișinău arată clar că liderii regimului separatist prioritizează jocurile politice în detrimentul populației. „La indicațiile cui?”, se întreabă Daniel Vodă.
În schimb, ce a făcut Guvernul pentru a proteja țara?
Diversificarea surselor de energie: Importurile din România acoperă peste 50% din consumul de energie electrică. Gazoductul Iași-Chișinău funcționează, oferind acces la surse europene. Am asigurat stocuri de gaz pentru întreaga perioadă rece.
Investiții în energie regenerabilă: Energia verde reprezintă 14% din consumul total. Noi proiecte de energie solară și eoliană sunt în derulare. Guvernul implementează în toată țara unul din cele mai ambițioase programe de eficientizare energetică a clădirilor publice și clădirilor din fondul locativ multietajate.
Parteneriate internaționale: România a oferit energie la prețuri plafonate. UE și SUA sprijină financiar proiectele de modernizare energetică.
Ajutor umanitar pentru regiunea transnistreană: Au fost mobilizate cu partenerii din familia ONU: generatoare și medicamente pentru comunitățile afectate. La moment nevalorificate din cauza lipsei de cooperare a liderilor regiunii.
„Implementăm pe malul drept unul din cele mai complexe programe de sprijin a populației - „Ajutor la contor” - cu peste 1,5 milioane de oameni înrolați în program, cu ajustarea sprijinului țintit în adresa oamenilor și familiilor vulnerabile. Statul face asta pentru a nu admite risipă a banilor publici. Resursele alocate sunt ale tuturor cetățenilor, toate taxele noastre, și din ajutorul extern al prietenilor Moldovei. Nu sunt ai Guvernului, Parlamentului sau altei instituții. Sunt banii noștri ai tuturor!”, a afirmat Daniel Vodă.
Cum combate Chișinăul criza și propaganda
Daniel Vodă a punctat că pe malul drept, situația este stabilă datorită unei strategii bine coordonate: energia electrică este asigurată din producția internă (Chișinău, Bălți, Costești), din surse regenerabile și din importuri.
Rețelele energetice sunt monitorizate permanent de operatorul Moldelectrica, care comunică și cu dispeceratul regiunii transnistrene pentru a preveni incidente majore.
Agenții economici sunt încurajați să își organizeze activitățile în afara orelor de vârf pentru a beneficia de tarife diferențiate mai mici. Săptămâna aceasta, premierul Dorin Recean a dat indicații să fie anunțate măsurile de sprijin pentru agenții economici. „Ne dorim protejarea economiei de creșterea tarifelor. În premieră avem un tarif diferențiat pentru consumul de electricitate aprobat de ANRE Republica Moldova”, a spus Daniel Vodă.
De ce consumul responsabil de energie contează
Daniel Vodă a adăugat că dezinformarea vizează crearea unui climat de panică și nemulțumire, iar în realitate, printr-un consum responsabil, fiecare contribuie la stabilitatea rețelei energetice și la reducerea facturilor. El a îndemnat cetățenii să-și păstreze calmul și să întreprindă acțiuni de economisire a energiei electrice:
Evitați folosirea simultană a mai multor aparate mari în orele de vârf (7:00-11:00 și 18:00-23:00).
Utilizați electrocasnicele mari, cum ar fi mașina de spălat sau uscat, în timpul nopții, pentru a evita presiunea asupra rețelei. Iar pentru cei care au instalate contoare inteligente - va fi cu 1 leu mai ieftin pentru fiecare kWh folosit.
Lecția acestei crize: diversificarea este cheia
Daniel Vodă a explicat că actuala criză este un exemplu clar al necesității investițiilor strategice în interconectări energetice și energie regenerabilă.
„Istoria ne arată că, ori de câte ori am fost dependenți de un singur furnizor de energie, am fost vulnerabili la șantaj. Criza actuală este un exemplu clar al necesității investițiilor strategice în interconectări energetice și energie regenerabilă. Malul drept o demonstrează chiar acum. Malul stâng este vulnerabil și aflat la mila celor care au provocat criza în primul rând.
«Сначала ложь, потом паника, а потом все ждут спасителя»– всё прям как в Белом солнце пустыни. Minciuna am văzut, inducerea fricii și panicii vedem, așteptăm ultimul act. Și cei care-și vor asuma acest rol… #demascare”, a scris Daniel Vodă.
Ce putem face împreună?
Verificați informațiile: Nu distribuiți zvonuri sau știri alarmiste fără surse credibile. Denunțați și demascați falsurile.
Economisiți energie: Un consum rațional ajută la stabilitatea rețelei, mai ales în orele de vârf (7:00-11:00 și 18:00-23:00).
Distribuiți informația verificată - în grupuri de locatari, prietenilor, în conversațiile de la serviciu sau în spațiul public.
„Propaganda încearcă să distragă atenția de la adevăr, dar realitatea este clară: criza energetică din stânga Nistrului este rezultatul direct al refuzului regimului separatist de a coopera pentru binele oamenilor. În schimb, Chișinăul continuă să livreze soluții reale și să susțină stabilitatea întregii țări. Nu punem nicio piedică. Nu am oprit libera circulație. Am mobilizat ajutoare umanitare”, a accentuat Daniel Vodă.
El a precizat că acum este important ca oamenii să fie informați și uniți. „De fiecare dată când răspundem cu adevărul, propaganda pierde teren. Opriți lanțul dezinformării. Dacă aveți rude, prieteni, colegi, cunoscuți din regiunea transnistreană - sunați-i, aflați cum o mai duc, discutați deschis și din toată inima, cu bunăvoința și respect. Adevărul este ca lumina: cu cât îl răspândești mai mult, cu atât strălucește mai tare. Fiți oameni-lumină!”, a conchis purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.