ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANRE a explicat ce trebuie să facă cetățenii pentru a beneficia de prețuri diferențiate la energia electrică, în funcție de orele de consum

12:09 | 06.01.2025 Categorie: Economie

Chişinău, 6 ian. /MOLDPRES/. Companiile și consumatorii casnici din Republica Moldova au posibilitatea de a achita tarife diferențiate pentru energia electrică, în funcție de orele de consum, cu prețuri mai mici în timpul nopții și mai mari pe parcursul zilei. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a explicat pașii pe care trebuie să-i parcurgă cetățenii care vor să beneficieze de noul mecanism, transmite MOLDPRES. 

ANRE a precizat că pentru a avea prețuri diferențiate pe ore de consum, nu este neapărat instalarea unor contoare inteligente scumpe, cu citire de la distanță. Majoritatea contoarelor electronice moderne sunt înzestrate cu funcții de înregistrare a energiei electrice pe intervale orare. Citirea acestor contoare se face similar ca și în cazul contoarelor obișnuite, doar că cititorul obține de pe contor nu doar cifra sumară a consumului lunar, ci și cantitatea de energie consumată în fiecare din intervalele orare stabilite de ANRE. Respectiv, totalul lunar de energie consumat se va separa în 2 părți: energia consumată în orele 7:00 - 23:00 (energia mai scumpă), și cea consumată în intervalul 23:00 - 7:00 (energia ieftină). 

Contoarele de energie electrică instalate la prosumatori (consumatorii care dispun de centrale electrice), indiferent de operatorul de rețea la care sunt racordați, dispun de posibilitatea înregistrării energiei electrice pe intervale orare.

Mai mult, marea majoritate a contoarelor electronice instalate la consumatorii noncasnici, la fel sunt capabile să înregistreze energia consumată pe intervale orare.

Pentru consumatorii noncasnici care optează pentru aplicarea prețurilor diferențiate se recomandă în primul rând de a concretiza dacă contorul pe care îl utilizează în prezent are posibilitatea de înregistrare a energiei pe intervale orare. Dacă echipamentul este dotat cu funcționalitățile descrise, la solicitarea consumatorului, specialiștii operatorului de sistem vor efectua programarea contorului pentru a putea fi aplicate prețurile diferențiate.

În ceea ce privește consumatorii casnici, legislația prevede că în cazul în care consumatorul solicită instalarea unui contor care permite înregistrarea orară a energiei electrice consumate, acesta suportă cheltuielile de procurare, întreținere și înlocuire a echipamentului de măsurare respectiv.

ANRE a menționat că înainte de a aplica la mecanismul de furnizare a energiei electrice la prețuri pe intervale de consum, este recomandat ca fiecare consumator să-și facă o analiză a consumului actual, luând în considerare consumurile de energie care ar putea fi transferate potențial în orele de noapte. Beneficiile vor veni doar odată cu modificarea comportamentului de consum.

Unde pot fi procurate contoarele cu facturare pe intervale orare?

Contoarele cu facturare pe intervale orare pot fi procurate atât la operatorii de sistem, cât și la alți comercianți de echipamente electrotehnice de pe teritoriul Republicii Moldova. Contoarele trebuie să fie verificate metrologic și incluse în Registrul de stat al mijloacelor de măsurare.

La procurarea contorului, cereți vânzătorului să vă confirme că contorul respectiv are posibilitatea de înregistrare a energiei electrice pentru cel puțin două intervale orare sau studiați cu atenție specificațiile tehnice ale contorului înainte de a face achiziția. La fel, este necesar să precizați dacă există posibilitatea de reprogramare a contorului pentru alte intervale orare decât cele definite de uzina producătoare.

În orice caz, cea mai bună soluție este să consultați în prealabil operatorul de sistem privind tipurile de contoare recomandate.  

Care este procedura de instalare?

Orice modificare legată de echipamentul de măsurare a consumatorului final se va executa doar după adresarea unei cereri operatorului de sistem la care este racordată instalația de utilizare a consumatorului, în termenele și condițiile stabilite de prevederile Regulamentului privind racordarea.

În cazul consumatorilor noncasnici, se va concretiza în primul rând dacă contorul existent are posibilitatea înregistrării consumului pe intervale orare. Dacă da - atunci desigilarea, programarea contorului și sigilarea se vor efectua de specialiștii operatorului de sistem, consumatorul final urmând să suporte costurile legate de executarea lucrărilor respective.

Dacă contorul existent al consumatorului noncasnic nu permite înregistrarea orară, consumatorul respectiv va suporta cheltuielile pentru procurarea, programarea, desigilarea, instalarea și sigilarea contorului nou.

În cazul consumatorilor casnici este la fel necesară depunerea unei cereri în adresa operatorului de sistem, pentru desigilarea contorului vechi. Instalarea contorului nou se va realiza de către un electrician autorizat, după care operatorul va sigila contorul nou instalat. 

După instalarea contorului, consumatorul urmează să solicite, prin cerere, furnizorului său de energie electrică, modificarea corespunzătoare a contractului de furnizare a energiei electrice.

Decizia privind aplicarea tarifelor diferențiate pentru energia electrică în funcție de orele de consum a fost aprobată de ANRE la sfârșitul săptămânii trecute.  Astfel, consumatorii casnici, conectați la rețelele de distribuție de tensiune joasă (0,4 kV) ale Premier Energy Distribution, vor plăti 4,32 lei pentru un kWh consumat între orele 7.00 și 23.00 și 3,31 lei pentru un kWh consumat între orele 23:00 – 7:00.

Consumatorii din regiunea de nord a țării, aflați în zona de deservire a FEE Nord, conectați la rețelele de tensiune joasă, vor avea tarife de zi de 4,89 lei pentru un kWh și de noapte de 3,90 lei pentru un kWh.

 

img25000109

img25000109

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!