Creștinii ortodocși sărbătoresc Ajunul Crăciunului pe stil vechi. Tradiții și spirit de sărbătoare în casele moldovenilor
16:12 | 06.01.2025 Categorie: Cultură
Chişinău, 6 ian. /MOLDPRES/.Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Ajunul Crăciunului pe stil vechi, moment în care familiile se reunesc pentru a respecta tradițiile strămoșești și a întâmpina Nașterea Domnului. Unii creștini ajunează în această zi, adică nu mănâncă nimic până la apusul soarelui, respectând postul mai aspru din preziua unei sărbători mari, comunică MOLDPRES.
În majoritatea gospodăriilor, în special în sate, atmosfera sărbătorii este una specială, încărcată de spiritualitate, colinde și obiceiuri. Ajunul Crăciunului este și ultima zi în care credincioșii se spovedesc în biserici, pentru ca în ziua sărbătorii să se poată împărtăși.
Postul Crăciunului se încheie pe 6 ianuarie, iar pe 7 ianuarie, în ziua praznicului Nașterii Domnului, în Biserica Ortodoxă se săvârșește Liturghia Sfântului Vasile Cel Mare.
În cursul nopții, în mai multe zone din țară, copiii merg cu Moș Ajunul, cântând colinde și strigând „Bună-dimineața la Moș Ajun”. Colindătorii simbolizează îngerii și pe păstorii care au fost primii vestitori ai Nașterii lui Iisus în ieslea din Betleem.
Astăzi, unii preoți merg pe la casele oamenilor cu Icoana Nașterii Domnului, vestind venirea lui Hristos în lume prin intonarea cântării specifice sărbătorii, numită Tropar.
După ce colindătorii se întorc la casele lor, familiile tradiționale se reunesc la o masă de post, denumită "Cina Sfântă", după răsăritul primei stele pe cer – simbol al astrului ce i-a călăuzit pe magi către locul Nașterii Mântuitorului.
Pe masa din Ajunul Crăciunului, ortodocșii de stil vechi pun bunătăți de post specifice sărbătorilor și pregătesc câte 12 feluri de mâncare, în numele celor 12 apostoli. Masa include bucate tradiționale precum coliva, plăcintele cu varză sau cartofi, sarmale de post, fasole și compot de fructe uscate. Lumina lumânărilor și mirosul de fân așezat sub fața de masă simbolizează nașterea lui Iisus Hristos în iesle.
Crăciunul pe stil vechi este sărbătorit de milioane de creștini ortodocși din întreaga lume, inclusiv din Republica Moldova, Ucraina, Rusia, Serbia și alte țări care respectă calendarul iulian.
Separarea Bisericii Ortodoxe în Stil Vechi și Nou a avut loc în 1923, când la Constantinopol s-a decis trecerea de la calendarul iulian la cel gregorian.