Mai multă energie electrică procurată din România: Energocom a semnat un contract de achiziție cu OMV Petrom, care deține Centrala termoelectrică de la Brazi
12:18 | 09.01.2025 Categorie: Economie
Chişinău, 9 ian. /MOLDPRES/. Energocom a semnat un contract de achiziție a energiei electrice cu OMV Petrom România, valabil în perioada 10 - 31 ianuarie. În baza acestuia, Republica Moldova va achiziționa o cantitate de 30 MW bandă (24 de ore din 24), transmite MOLDPRES.
Conform condițiilor contractului, prețul nu poate fi divulgat deocamdată, dar Energocom a precizat că acesta este mai mic decât ofertele existente pe piață. Potrivit instituției, în următoarele săptămâni se așteaptă oscilație de prețuri legate cu reluarea activității economice, ce va genera un consum mai mare, atât în România, cât și în Republica Moldova.
„Contractul cu OMV Petrom va reduce din cantitatea de electricitate cumpărată pe bursă, care la fel este caracterizată de volatilitate”, a comunicat Energocom.
În perioada octombrie-decembrie 2022, când Republica Moldova se confrunta cu o criza asemănătoare, după ce Centrala de la Cuciurgan a sistat livrările spre dreapta Nistrului, Energocom de asemenea a cumpărat energie electrică de la OMV Petrom, care deține Centrala termoelectrică de la Brazi, prelucrând gaze naturale.
Începând cu 1 ianuarie curent, malul drept al Nistrului nu mai primește energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, după ce concernul rus Gazprom a sistat livrările de gaze naturale în Republica Moldova.
În aceste condiții, consumul este acoperit din surse interne - precum centralele electrice cu termoficare din Chișinău și Bălți, centrala hidroelectrică Costești, sursele regenerabile, importul pe contracte bilaterale din România și achiziția de pe bursa de energie electrică din România, administrată de către SA „OPCOM”.
La sfârșitul lunii decembrie, Energocom a anunțat că va achiziționa, în perioada 1 ianuarie - 31 martie 2025 de trei ori mai multă energie electrică de la compania Nuclearelectrica din România, care deține Centrala nucleară de la Cernavodă. Volumul achiziției este de 100 MW bandă (24 de ore din 24), de aproape trei ori mai mare decât în luna decembrie 2024, când Energocom a procurat 30 MW. Prețul energiei este de circa 80 euro/MWh.
În același timp, Ministerul Energiei a anunțat că alte 100 MW urmează a fi contractați de la Centrala Termoelectrică de la Brazi a OMV Petrom. Totodată, până la 200 MW pot să fie achiziționate de pe bursa de energie electrică din România OPCOM pentru a acoperi vârfurile de consum.
Potrivit datelor Celulei de criză de la Guvern, pentru ziua de 8 ianuarie, consumul de energie electrică pentru malul drept a fost acoperit integral în baza contractelor comerciale, din următoarele surse: Import al energiei electrice (RO) – 46,42 %; SA „Termoelectrica” – 33,16 %; Energie regenerabilă – 15,03 %; SA „CET-Nord” – 4,83 %; Întreprinderea de Stat „NHE Costești”– 0,56%.